Kwas acetylosalicylowy w profilaktyce raka jelita

Naukowcy informują, że już niewielka dzienna dawka kwasu acetylosalicylowego może w znacznym stopniu obniżyć ryzyko raka jelita u każdego, bez względu na to, czy osoba jest grupie ryzyka, czy nie.

1. Zastosowanie kwasu acetylosalicylowego

Kwas acetylosalicylowy to organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym. Zazwyczaj stosuje się go w przypadku przeziębienia i grypy.

2. Kwas acetylosalicylowy a rak jelita

Naukowcy udowodnili, że wystarczy 75 mg kwasu acetylosalicylowego dziennie, aby zmniejszyć zagrożenie raka jelita. Zgodnie z wynikami badań, u osób, które przez rok do trzech lat stosowały leki na bazie tego kwasu, ryzyko zachorowania na raka jelita spadło o 19%. Wartość ta wzrosła do 24% u osób stosujących lek 3-5 lat, a u osób przyjmujących kwas acetylosalicylowy przez 5-10 lat ryzyko raka zmniejszyło się o 31%. Niestety, stosowanie kwasu acetylosalicylowego przez pacjentów, którzy już zachorowali na raka jelita nie przynosi żadnych korzyści.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

3. Nowotwór jelita

Rak jelita grubego to nowotwór złośliwy, który każdego roku jest przyczyną 655 000 zgonów na całym świecie. Rozwija się w w okrężnicy, wyrostku robaczkowym lub odbytnicy. Najczęściej dotyczy osób powyżej 40 roku życia.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!