Trwa ładowanie...

Napędza cukrzycę. "Przypisuje się jej aż 70 proc. nowozdiagnozowanych przypadków"

Avatar placeholder
19.06.2024 12:09
Zwiększa ryzyko cukrzycy o 80 proc. To tylko jeden z czynników
Zwiększa ryzyko cukrzycy o 80 proc. To tylko jeden z czynników (YouTube, Getty Images)

Cukrzyca typu 2 jest uznawana za chorobę cywilizacyjną. To nasz styl życia i codzienne wybory w głównej mierze wpływają na jej rozwój. Istnieje wiele czynników, które drastycznie zwiększają ryzyko. Opowiedział o nich dr Marek Skoczylas.

spis treści

1. Główny winowajca cukrzycy

- Cukrzyca to choroba, która dewastuje miliony ludzi w Polsce. Niszczy układ nerwowy, krwionośny, odpornościowy - w zasadzie niszczy cały organizm. Jest to o tyle groźna choroba, że rozwija się podstępnie i pełne objawy daje w zasadzie z dnia na dzień, kiedy już nie mamy możliwości obrony - ostrzega dr Marek Skoczylas na platformie YouTube .

Na szczęście cukrzycy można zapobiegać, dlatego warto wiedzieć, co prowadzi do jej rozwoju.

Zobacz film: "Nietypowy objaw cukrzycy typu 2"

- Nadmierna masa ciała jest uznawana za najważniejszy czynnik rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2. Otyłość odpowiada aż za 44 proc. przypadków cukrzycy typu 2. Osoby otyłe są aż siedem razy bardziej narażone na rozwój cukrzycy niż osoby z prawidłową masą ciała. Każdy dodatkowy kilogram masy ciała, który wykracza poza prawidłową wagę, wiąże się z 16 proc. wzrostem ryzyka rozwoju tej choroby - podkreśla dr Marek Skoczylas w swoim nagraniu na YouTubie.

W dalszej części filmiku lekarz podkreśla, że najniebezpieczniejsza jest otyłość trzewna. Nadmiar tłuszczu w okolicach jamy brzusznej prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego, insulinooporności i w efekcie do cukrzycy.

2. Nie tylko otyłość

Kolejnym czynnikiem wpływającym na rozwój cukrzycy jest niezdrowa dieta. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe prowadzą do otyłości i nadwagi, a pewne produkty zwiększają ryzyko rozwoju choroby, nawet przy prawidłowej masie ciała.

- Czynnikom dietetycznym przypisuje się aż 70 proc. nowozdiagnozowanych przypadków cukrzycy typu 2 na całym świecie - ostrzega lekarz i dodaje: - Największy wpływ na rozwój cukrzycy typu 2 ma spożycie - uwaga - czerwonego mięsa. Kolejno: przetworów mięsnych i napojów słodzonych cukrem.

Z kolei produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce oraz nabiał mają działanie ochronne.

Z przytoczonej przez lekarza metaanalizy jasno wynika, że wykluczenie z diety produktów przyczyniających się do cukrzycy oraz włączenie tych, o działaniu ochronnym, obniża ryzyko choroby aż o 80 proc.

- Kolejna metaanaliza, tym razem opublikowana w 2023 roku, dała bardzo podobne wyniki. Do tych najbardziej procukrzycowych zachowań zaliczono: niewystarczające spożycie pełnoziarnistych zbóż, nadmierne spożycie rafinowanego ryżu i pszenicy, przetworzonego mięsa i zbyt wysokie spożycie nieprzetworzonego czerwonego mięsa. Co istotne, obie metaanalizy wykazały, że to właśnie nadmiar tych niezdrowych produktów w diecie jest w dużo większym stopniu obciążające dla naszego organizmu - dodaje dr Skoczylas.

3. Postaw na aktywność

Brak aktywności fizycznej to kolejny czynnik, który ściśle związany jest z nadmiarem tkanki tłuszczowej oraz cukrzycą. Badania pokazały, że wystarczy 150 minut umiarkowanego wysiłku tygodniowo, by o 26 proc. obniżyć ryzyko choroby.

Im więcej czasu poświęcamy na ćwiczenia, tym bardziej spada zagrożenie. Aktywność poprawia metabolizm glukozy, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę oraz przyczynia się do redukcji masy ciała.

- Dzieje się tak dlatego, że kurczące się mięśnie szkieletowe zwiększają wychwyt glukozy do naszych komórek - wyjaśnia specjalista.

Regularna aktywność fizyczna łagodzi insulinooporność. Co ważne, wcale nie muszą to być forsujące treningi. Wykonywanie obowiązków domowych to też ruch, warto dodatkowo wybrać się na spacer lub zamienić samochód na rower.

4. Niepozorne nawyki

Na rozwój cukrzycy typu 2 wpływ ma także sen. Optymalna długość odpoczynku powinna wynosić między 7-8 godzin. Każda dodatkowa godzina snu zwiększa ryzyko choroby o 14 proc. Z kolei, gdy niedosypiany, zagrożenie cukrzycą rośnie o 9 proc.

- Odpowiedniej długości sen jest równie ważnym czynnikiem zapobiegającym rozwojowi cukrzycy typu 2 jak chociażby zdrowe nawyki żywieniowe i utrzymanie prawidłowej masy ciała - przestrzega dr Skoczylas.

Badania pokazują, że palenie tytoniu wiąże się z 40 proc. ryzykiem rozwoju choroby metabolicznej. Zagrożeni są także bierni palacze - w tym przypadku zagrożenie wzrasta o 27 proc.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze