Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

ob przy nowotworach

Badania

Markery nowotworowe

(...) erytrocytozę, leukopenię. Wysokie OB pojawia się przy nowotworach takich jak szpiczak mnogi, ale oznacza także stan zapalny. Oczywiście ... nowotworowy; jako badanie decydujące o doborze terapii przeciwnowotworowej; jako badanie oceniające stan chorego i rokowania dotyczące ... w zależności od rodzaju nowotworu. Mamy więc na przykład: marker nowotworowy CEA - pojawia się w przebiegu raka jelita grubego; marker nowotworowy Ras - pojawia się w przebiegu raka jelita grubego; marker nowotworowy PSA - pojawia się w przebiegu raka prostaty; marker ...

Badanie krwi

Co może być przyczyną tak wysokiego wyniku OB?

Witam serdecznie.Mąż ma 42 lata ostatnio robił sobie badania i wyszło mu wysokie ob. Co może być przyczyną tak wysokiego wyniku?Dziękuje.Witam! Wysoki wynik badania OB powinien skłonić do wizyty u lekarza rodzinnego, który wdroży diagnostykę w celu poszukiwania przyczyny takiego stanu. Wzrost OB może występować w bardzo wielu zaburzeniach, m.in. zakażeniach, chorobach ... . Ponadto stwierdzany bywa w zawale serca, w trakcie okresu pooperacyjnego czy w nowotworach złośliwych. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Neurologia

Bóle głowy z prawej strony a nowotwór mózgu

Witam, mam 23 lata i od pewnego czasu miewam ból głowy z prawej strony(przy skroni). Zaznaczam, że ten ból pojawia się praktycznie tylko w nocy lub nad ranem. Bardzo mnie to stresuje, ponieważ tyle słyszy się o nowotworach mózgu...Do postawienia diagnozy konieczne jest badanie lekarskie, w tym neurologiczne. Radziłabym udać się do swojego lekarza rodzinnego lub neurologa. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Katarzyna Szymczak Lek. Katarzyna Szymczak
Odporność organizmu

Funkcjonowanie układu odpornościowego

(...) (przy zachowanych nieswoistych barierach fizycznych, chemicznych i biologicznych). Co się wtedy stanie? Niestety, ale w takiej ...

Medycyna rodzinna

Wysoki poziom OB we krwi

Witam. Ostatnie wyniki krwi wskazały na OB 30/60. Reszta wyników mieści się w normie. Co mogłoby być powodem tak wysokiego OB? PozdrawiamWitam! Przedstawiony wynik badania OB powinien skłonić do wizyty u lekarza rodzinnego, który wdroży diagnostykę w celu poszukiwania przyczyny takiego stanu. Wzrost OB może występować w bardzo wielu zaburzeniach, m.in. zakażeniach, chorobach ... . Ponadto stwierdzany bywa w zawale serca, w trakcie okresu pooperacyjnego czy w nowotworach złośliwych. Zależnie od tego, jakie ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Przyczyny łysienia

Łysienie a choroby

(...) a łysienie Chorzy na cukrzycę często po kilku latach (przy leczeniu lekami doustnymi) tracą włosy w sposób rozlany, głównie ...

Medycyna rodzinna

Wysokość OB

Chciałabym zapytać, jakie są normy OB w stanach zapalnych, np po wyrwaniu zęba, jakie są normy przy wirusach i bakteriach ... 40, że to jest nowotwór?Witam! OB, czyli odczyn Biernackiego, polega na pomiarze wysokości osadu krwinek, który powstaje ... od bakteryjnej czy nowotworu. Wśród lekarzy przyjęte jest, że poziomem OB, przy którym należy intensywnie zacząć szukać przyczyny podwyższonego OB (podejrzewając również nowotwór), jest "trzycyfrowy" wynik, czyli >100 mm po 1 godz. Tak więc oznaczenie 20 mm lub 40 ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Medycyna rodzinna

Długo utrzymujące się podwyższone OB

Mam 53 lata, jestem kobietą. Od ok. 2 lat mam znacznie podwyższone OB - w tej chwili mam 90 po 1 h. Dwa lata temu nie mogłam się wyleczyć po grypie, ciągle bolało mnie gardło - jestem nauczycielem i w ogóle nie mogłam dojść do siebie. Po wymazie z gardła, czDzień dobry Pani. Niestety, wpisała Pani treść pytania w tytuł, więc większość się nie zapisała. OB jest wykładnikiem ... , a nawet nowotworach. Dlatego konieczne są dalsze badania. Proszę wykonać u lekarza podstawowej opieki zdrowotnej podstwowy panel badań, jak RTG ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Badanie krwi

Bóle brzucha z lewej strony pod żebrami oraz wynik morfologii

Witam, mam bóle brzucha z lewej strony pod żebrem, robilem morfologie i ob, morfologia wszystko ok, ob równe 3. Czy gdybym miał np.zapalenie trzustki, to OB byłoby wyższe? Oprócz bólu brzucha toważyszy mi stan podgorączkowy, zazwyczaj 37.1, nie przekracza 37.2. Poza tym, nie mam żadnych dolegliwości. Rok temu miałem robione usg, i gastroskopie-wszystko ok. Mam 20 lat, pozdrawiam, z góry dziękuje za odp :)Przy OZT obraz byłby bardziej nasilony. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Badanie krwi

Wynik OB a choroby u córki

Witam,odebrałam wyniki krwi córki wszystko jest w porządku oprócz OB jest 34mm/po1h co może jej byćPrzy takim wyniku na początku należy wykluczyć obecność stanu zapalnego, wskazana wizyta u stomatologa, laryngologa i ginekologa. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Monika Łukaszewicz Lek. Monika Łukaszewicz
Badanie krwi

Badania diagnostyczne w kierunku schorzeń żołądka

Witam. Jakie badania laboratoryjne należy wykonać, by zdiagnozować choroby żołądka? Mój chłopak w dzieciństwie miał problemy z żołądkiem, chciałam zabrać go na badania by sprawdzić, czy wszystko ok. Jakie badania krwi należy wykonań (dodatkowo oczywiście gastroskopia) by sprawdzić czy wszystko w porządku?Z podstawowych morfologia, CRP, OB, ew. dodatkowo CEA, AFP, Ca72.4 - są to markery , które są podwyższone w nowotworach żółądka,ale biorąc pod uwagę łlody wiek Pani chłopaka, tego typu problem nie powinien mieć ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Marek Derkacz Dr n. med. Marek Derkacz
Rozmaz krwi obwodowej

Wynik OB 10 przy normie

Witam, przeprowadziłem ostatnio badania krwi. Wynik OB mojej morfologii wyniósł 10 (przy normie <8). Co to może oznaczac? PozdrawiamJeśli pozostałe wyniki badań ma Pan w normie, nie ma żadnych objawów, nie choruje Pan na nic przewlekle, to najprawdopodobniej nieznacznie podwyższone OB nie jest objawem żadnej choroby tylko przypadkowym znaleziskiem. Natomiast jeśli coś Pana niepokoi, źle się Pan czuję radzę udać się do lekarza. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Katarzyna Szymczak Lek. Katarzyna Szymczak
Badanie krwi

Bolesność wewnętrznej strony piersi a miesiączki

Od dwóch cykli miesiączkowych przed miesiączką znacznie bardziej boli mnie wewnętrzna część lewej piersi (przy dotyku). Przy delikatnym naciśnięciu brodawki wydobywa się z tej piersi kropelka zółto-zielonego płynu, nie występuje wyciek samoczynny. Byłam u ginekologa, prolaktyna w normie, teraz czekam na USG piersi. Robiłam morfologie i OB- wszystko w normie - OB 8. Boję się, że to coś poważnego. Czy mimo dobrego OB objawy te mogą wskazywać na raka piersi? Nie jestem obciążona genetycznie.Konieczne badanie lekarskie ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Kardiologia

Podwyższony wskaźnik OB a nadciśnienie tęnicze

Witam mam 62 lata,od lat leczę się na nadciśnienie tętnicze,zrobiłam sobie badania i wynik OB wyszedł za wysoki bo 30 a norma jest do 20, również potas mam za wysoki bo 5.39 ,diet nigdy nie stosowałam ,waże 86 kg.przy wzroście 167 cm,słodycze jem garściami i nie mogę tego opanować.Z poważanie JaninaWitam. OB jest nieswoistym wskaźnikiem stanu zapalnego podwyższającym się w wielu procesach zapalnych oraz chorobach ogólnoustrojowych. Wzrost poziomu potasu najczęściej świadczy zaś o upośledzonej wydolności nerek ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Angina

Podwyższony poziom ASO i paciorkowiec w wymazie z gardła

witam serdecznie nipoi mnie jedna rzecz a mianowicxie moje wyniki badac mam podwyzszone aso 540 i ob 50 dwa dni wczesnije mialam crp 24 a ob 8.dodam ze mialm tez wymaz z gardla i wykryto paciorkowca typowego przy anginie. wczesniej chorowalam ale objawy ustaly. dostalam znowu antybiotyk sumamed na trzy dni bo na tamte paciorkowiec byl wrazliwy.Prosze o pomoc :( boje sie zeby nie bylo zadnych powiklan po anginiePrzy stosowaniu antybiotyków powikłania są raczej mało prawdopodobne. Proponuje udać się ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Gorączka

Gorączka i biały nalot na migdałkach u 5-latki

witam, od 5 dni córka (5 lat) gorączkuję, w granicach 37,5- 38,5, katar, kaszel bardzo mocny . N a migdałach jakieś lekkie białe naloty. Osłuchowo czysto. Lekarze mówią musi kaszleć :(dziś robiłam morfologie oraz CRP. CRP 3,8 ale OB 50. Nie wiem gdzie szukać pomocy.Objawy świadczą o wirusowej infekcji gardła. W takich przypadkach CRP jest prawidłowe lub nieznacznie podwyższone , a OB wzrasta (przy każdego rodzaju infekcji). Kaszel może wynikać z zapalenia gardła. Należy stosować leki przeciwgorączkowe ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Małgorzata Panek Lek. Małgorzata Panek
Badanie krwi

Możliwość wystąpienia zapalenia stawów bez obecności objawów

Czy można mieć zapalenie stawów przy: braku zmian w USG i RTG stawów dłoni (tj. brak wysięku, błona maziowa, nerwy i struktury ok), dobrych wynikach z krwi - brak RF, aCCP, nie występują ANA. Stawy nie puchną, nie sztywnieją, brak bolesności przy dotyku, ale pojawiają się w nich krótkie kłucia i bóle w ciągu dnia, czasami wzdłuż bocznych powierzchni palców - trudno rozróżnić, czy to staw, kość, czy mięsień. Dotyczy to też stóp.Raczej nie, kwestia wykladnikow crp, ob ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Badanie krwi

Bolesność nóg i rąk a ujemny wynik RF

OB 26 CRP 18,64 RF UJEMNY. Cierpię na bóle wszystkich stawów i bóle wszystkich mięśni-czasami mam wrażenie ,że mięśnie odpadają mi od kości.Przy takim ataku noga lub ręka tracą swoją funkcjonalność.Co to wszystko znaczy ?Podwyższone parametry stanu zapalnego - do diagnostyki na oddziale chorób wewnętrznych ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Pediatria

Podkrążone oczy, brak apetytu i krew z odbytu u 6-latka

Witam serdecznie .Mój snek ma 6 lat .Byłam z nim u pediatry i stwierdziliśmy że ma owsiki .brał leki .martwi mnie jednak to że ciagle ma podkrążone oczy i brak apetytu.Przy wycieranu pupy zauwazyłam ze ma czerwony odbyt i na papierze pojawia sie mała plamka krwi i to mnie martwi najbardziej .powinien mieć dalsze badania USG brzucha, morfologia z rozmazem, OB,CRP, proszę też oglądnąć odbyt czy nie ma pęknięć, zaczerwienienia, podpytać synka o ewentualne kontakty z obcymi. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Karina Kachlicka Lek. Karina Kachlicka
Badanie krwi

Bóle prawej strony brzucha w okolicy pępka

Witam mam takie pytanie ,boli mnie juz brzuch od miesiaca czasu w okolicy pepka po prawej stronie zaraz kolo pepka ,ginekolog mowi ze sprawy kobiece ok , mialam robione usg brzucha i tez ok i badania ob , morfologie i tez ok co robic dalej czy to moze byc wyrostek?Przy przewlekłych dolegliwosciach " wyrostek " raczej odpada. Możliwe, że konieczne będzie wykonanie gastroskopi i kolonoskopi. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Łukasz Wroński Lek. Łukasz Wroński
Medycyna rodzinna

O czym może świadczyć taki wynik OB po 2 godzinach?

Witam, mam 22 lata i chciałabym zapytać o normę OB po 2 godzinach. Laboratorium nie podało w tym miejscu zakresu ... , ale nie wiem czy to węzeł (z zębami wszystko w porządku). Morfologia wyszła dobrze, a OB - 15 (po 1 h) - norma laboratorium 0-25 40 (po ... i niedoczynności tarczycy, - rekonwalescencji po chorobach zakaźnych, - po lekach (np.: morfina, wit. A). OB rośnie z wiekiem, w ciąży ... rozpoznania, pozwala on jedynie podejrzewać pewne choroby. Podwyższone występuje w: - stanach zapalnych, - zakażeniach, - nowotworach ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Badanie krwi

Podwyższony poziom hematokrytu

Niepokoi mnie podwyzszony poziom hematokrytu: 50,6 (przy normie 39-48). Pozostale wyniki w normie: np. hemaglobina: 152 (przy normie130-170) ;RBC:5,33 norma do 5,6; MCV:95,6(norma 80-100),WBC:7,9(norma do 9), OB:5, norma do 10. Badania robiono na wschodzie . Europy,stad moze normy labolatoryjne odbiegaja od tych z Polski Bardzo prosze o udzielenie odpowiedzi czy w wyzej wymienione wartosci sa powodem do niepopokoju. Co powinienem robic?Nie ma powodu do niepokoju, podwyższony hematokryt może wynikać ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski
Chirurgia

Guzek pod żuchwą a ziarnica

(...) powiększenia jednego węzła (przy okazji morfologie, OB i rozmaz krwi prawidłowe) jest nieuzasadnione. Oczywiście można ... Witam, pod żuchwą wyczułam guzek, oprócz tego żadnych innych objawów. Od razu zgłosiłam się na usg szyi, wyszło, że węzeł, który wyczuwam ma w osi 16 mm, lecz pan doktor powiedział, że widzi, że to na pewno nic złego i że mogę się ewentualnie skontaktować tylko ze stomatologiem.Przeczytałam o ziarnicy złośliwej i teraz panikuje, doszukuje sie objawow. Morfologie + OB + rozmaz ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 1 inny
Badanie krwi

Odczynowe, powiększone węzły chłonne a podejrzenie chłoniaka

Po badaniach USG okazało się, że mam trzy powiększone węzły chłonne szyi (odczynowe). Poza tym w przeciągu miesiąca robiłem badanie krwi i OB wynosiło 16 i 12, a monocyty 13,4 % (przy normie do 10). Czy mogę podejrzewać u siebie chłoniaka?Jeśli w opisie USG węzły chłonne mają zachowaną proporcję wymiarów, nie mają obrazu morfologicznego patologii, nie są znacznie powiększone (czyli znacznie przekraczają 1 cm) i w opisie mają cechę odczynowości to nie ma powodu do niepokoju i podejrzenia chłoniaka ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Tomasz Stawski Lek. Tomasz Stawski i 1 inny
Ból głowy

Obrzęk górnego podniebienia

Od 4 m-cy mam obrzęknięte podniebienie górne a skóra na nim jest tak jakby naciągnięta, gumowa.Pod skórą jest żółty kolor.Przy tym są bóle mięśniowe i głowy.Obrzęk wystąpił po zapaleniu gardła. Płukanie gardła i leczenie antybiotykiem nie pomogło.Badanie CRP i OB jest w normie. Ta dolegliwość wystąpiła u mnie po raz któryś z kolei i za każdym razem mijała po leczeniu dożylnym antyb. Tym razem nie pomogło. Wykonałam ANA1 wyszło dodatnie. Co może to wskazywać?Witaj. Na podniebieniu nie ma skóry ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Dawid Matyniak Lek. Dawid Matyniak
Reumatoidalne zapalenie stawów

Guzki reumatologiczne i wyniki przeciwciał ANA

4 krotnie w badaniu histopatologicznym wyszły mi guzki reumatologiczne.( ostatni był na dłoni na stawie palca.Bóle stawów są niespecyficzne,Ana 1dodatnia, Ana 2 w mianie 1:1000 ziarn. wszystko ujemne.aCCp ujemne, RF, OB norma. Ogólna opinia reumatologów jest różna na oddziale stwierdzono że to nie RZS, natomiast lekarz reumatolog który mnie prowadził do tej pory twierdzi że jest to RZS tylko w remisji.Moge mieć pewność że jestem zdrowa? boje się czegoś zaniedbaćBo guzkiZe stóp przeszły na dłonPrzy ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Zakrzepica żył

Podwyższony wynik d-dimerów a zakrzepica

Mam podwyzszony wynik d-dimerow do 1000ng/ml przy prawidlowych wynikach troponinyI,kreatyniny,fibrynogenu oraz morfologii ogolnej,w tym ob. Czy to moze byc zakrzepica? Dodam,ze nie mam obrzekow,ale za to boli mnie pod lewa lopatka i mam uklucia po lewej stronie,przy barku.Wysoki poziom D-dimerów nie potwierdza zakrzpeicy, może występowac również w czasie infekcji, u chorych na choroby autoimmunologiczne, PChN itp. Natomiast poziom D-dimerów w normie wyklucza zakrzepicę. Złotym standardem w diagnostyce ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Diana Kupczyńska Lek. Diana Kupczyńska
Badania moczu

Codzienne bóle głowy a nadwrażliwość na światło

Witam od ponad roku mam codziennie ból głowy.Miałam badanie krwi ob mocz,badanie na tarczycę,cukrzycę ,badanie dna oka,prześwietlenie zatok i odcinka szyjnego kręgosłupa.Pozatym mam stwierdzoną nerwicę lękową .Zdarzają się pojedyncze dni kiedy głowa prawie nie boli.Przy mocniejszym bólu promieniuje na kark i ramiona czuję wtedy takie ściąganie.Czasami boli tak że drażni mnie wtedy światło i dzwięki.Chodzę do psychologa od 11 miesięcy .Czasami nie mam już siły.Czy to bóle napięciowe?Proszę się zbadać w kierunku ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Monika Łukaszewicz Lek. Monika Łukaszewicz
Ortopedia

Strzelanie stawów i prawidłowe wyniki bdań

kobieta,lat 25. od tygodnia strzelaja mi stawy,doslownie wszystkie,przy najmniejszych czynnościach.robiłam ob,faze białka ostrego,czynnik reumatoidalny,morfologie.wszystko wyszło dobrze.zatem czym może być spowodowane to ciągle strzelania w stawach?to bardzo dokuczliwe,choć nie bolesne.zwykle związanie włosów kończy się kilkukrotnym strzelanie w stawach. błagam o radę!Szanowna Pani, Jeśli jest to dla Pani niepokojący objaw należy odbyć konsultację u ortopedy, który oceni funkcjonalność stawów i wyda ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Bartosz Małek Lek. Bartosz Małek
Anemia

Anemia i ból w mięśniach u 52-latki

Witam jeszcze raz,ale teraz mam pytanie dotyczace mojej mamy.52 lata od dluzszego czasu boryka sie z wytacaniem witamin z organizmu,witamina D3 pozniej po uzupelnieniu B12,miedzyczasie anemia.Bardzo schudla,mimo odpowiedniego,wartosciowego odzywiania.Przy tym wszystkim straszny bol w miesniach wrecz szarpanie,ciarki przechodzace po calym ciele.Ogolne oslabienie i sennosc.Prosze o pomoc.Mama powinna być diagnozowana - badania krwi: morfologia, poziom witamin, żelazo, mocz ogólne, kreatynina, OB, CRP, RF; rtg klatki ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Monika Łukaszewicz Lek. Monika Łukaszewicz
Badanie krwi

Niska waga ciała i podwyższony poziom żelaza u 17-latka

Syn ma 17 lat, waży 50 kg przy wzroście 176. Wykonaliśmy morfologię, wszystko wyszło prawidłowo. Jedynie MPV 6fL (przy normie 8-12). OB 3 mm, Glukoza w normie (5,1 mmol/l przy normie 3,4-5,5). Potas i Magnez w normie. Jedynie żelazo podwyższone - 31,5 umol/l (norma 8-30). Jaka może być przyczyna tak niskiej wagi?Witam serdecznie. Prawdopodobnie jest to związane z mala masą mięśniową. Warto wdrożyć odpowiednią dietę bogatą w węglowodany oraz tłuszcze. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Choroby zakaźne i pasożytnicze

Podejrzenie bąblowicy i zastosowanie diety wątrobowej

(...) dietetyczne-dieta-watrobowa http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-przy-problemach-z-watroba-zasady-diety-watrobowej_41140.htmlDroga Pani ... informacji. Głównie są to wskazania przy nowotworach bądź marskości- nic o chorobach pasożytniczych. Proszę o podpowiedź ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Tomasz Stawski Lek. Tomasz Stawski i 2 innych
Ginekologia

Zapalenie przydatków, jelit czy torbiel jajnika?

(...) zapalenie przydatków, podwyższone było OB i LCR. Dostałam antybiotyk na tydzień. Po kilku dniach okazało się, iż po tym antybiotyku ... ? Naczytałam się dużo o torbielach i nowotworach i martwi mnie to czekanie...Witam! Objawy brzuszne prawdopodobnie wywołane były ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Parys Lek. Magdalena Parys
Osteoporoza

Ból szyi, karku, ramion, biodra i kolana u 85-latki a osteoporoza

Moja babcia ma 85 lat. Na skutek przewiania zaczęła boleć ją szyja, potem kark, ramiona, biodra, kolana. Ma wysokie OB, ponad 120. Podczas pobytu w szpitalu na oddziale reumatologicznym postawiono jej diagnozę - osteoporoza, ale nie wykonując badania na gęstość kości. Moja babcia bardzo cierpi, straciła na wadze, nie ma apetytu, jest jej ciągle zimno. Pomimo przyjmowania środków przeciwbólowych ból nie ustępuje. Nie zgadzam się z postawioną diagnozą.Przy osteoporozie należy zażywać witaminę D3 i wapń ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr Anna Brinken Dr Anna Brinken
Ortopedia

Ból ud i kolan po wysiłku

Mam32l.Przy wysiłku,wchodzenie po schodach ból ud,po odpoczynku przechodzi,odczuwam przy tym ból kolana.Ból rąk, nadgarstek i palce.po zetknięciu z zimnym dłonie bolą drętwieją.Robią się bordowe.Zaczęlo boleć mnie ramie lewe.Nie mogę podnosić rąk w górę bo bolą.Mimo to jestem aktywna,wieczorem jestem bardzo przemęczona.Brak mi sił.W kwietniu pojawilo się bielactwo.Miałam robione ob 20, crp 1, i Rf poniżej 15. Rtg dłoni bez zmian, rtg kr.osteofity.Ortopeda odsyła do reumatologa, czy słusznie?Tak proszę ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Chłoniaki

Widoczne odczynowe węzły w obu kątach żuchwy

W badaniu USG węzłów chłonnych szyi robionych 2 miesiące temu w obu kątach żuchwy mam widoczne odczynowe węzły o szerokosci do 9mm obustronnie i cylindryczne węzły w okolicy obu mięśni MOS szerokość do 3-4 mm. Brak patologicznych węzłów. Poza tym w przeciągu miesiąca robiłem badanie krwi i OB wynosiło 16 i 12, a monocyty 13,4 % (przy normie do 10). Czy mogę podejrzewać u siebie chłoniaka? Czy powinienem powtórzyć w najbliższym czasie badanie USG?Należy ustalić przyczynę powiększenia węzłów chłonnych (odczyn ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski
Badanie krwi

Co może być przyczyną powracającego bólu pach?

Witam, od około pół roku co jakiś czas dokucza mi ból jednej bądź obydwu pach, bądź pojawiają się małe guzki. Po jakimś czasie ból sam ustępuje lub guzki znikają. Byłam dwa razy u lekarza, który zbadał węzły chłonne i nie wyczuł żadnych niepokojących zmian. Ostatnio miałam również robione badanie krwi (morfologia, OB) i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Co może być przyczyną powracającego bólu pach (przy dotyku, wysiłku itp.)?Dzień dobry, Proszę zrezygnować z antyperspirantów, jeśli Pani ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Marek Derkacz Dr n. med. Marek Derkacz
Badanie krwi

Częste wypróżnienia a krew w stolcu

Witam od 1 - 1,5 mam problem z częstym wypróżnianiem się. Zaczęło się od oddawania stolca 2-3 razy dziennie zbagatelizowałam to.Po jakimś czasie doszedł do tego śluz liczba wypróżnień zwiększyła się, po spożyciu alkoholu na drugi dzień nawet z 10 razy.Przy podcieraniu zdarzała się świeża krew, mam hemoroidy myślałam że to od nich ale wczoraj pojawił się śluz z krwią . Wyniki z krwi to było trochę podwyższone OB i CRP.Brzuch mnie pobolewa w rożnych miejscach i o rurznych porach Proszę o pomoc ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Aseńko Lek. Anna Aseńko
Dermatologia

Pojawienie się nowych pieprzyków na skórze ciała

(...) dużo, czy morfologia, ob, crp w normie oznacza że gdyby to był rak nie ma żadnych przerrzutów?Proszę spokojnie poczekać ... ocenić zmiany skórne . Jeśli chciałaby Pani przyjechac do W-wy na ul, Mokotowską 15 (przy pl.Zbawiciela,metro Politechnika ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Diana Kupczyńska Lek. Diana Kupczyńska i 2 innych
Dreszcze

Dreszcze, podwyższona temperatura i potliwość

Dzien dobry . Od 2 miesiecy zmagalam sie z dreszczami i podwyzszona temperatura do 37.4 w ciagu dnia. od miesiaca w nocy dokuczaja mi poty przy normalnej temperaturze.od 2 tyg temp jest w normire do 37 stopni i brak dreszczy.czasem rano miedzy 11 a 14 mam 37 pozatym zazwyczaj 36.4- 36.9 . Mialam robiona morfolofie z rozmazem i zwykla ASO CPR OB GLUKOZE AMYLAZE ALAT ASPAT CHOLESTEROL MOCZNIK KWAS MOCZOWY USG BRZUCHA I RTG KLATKI ok LATYNGOLOG OK nie wiem gdzie szukac jeszcze przyczyny powoduPrzy ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy i niska temperatura ciała

Od 5 lat leczę prolaktynomę. W marcu (przy Norprolac 150) miałam PRL 4-krotnie powyżej normy. W lipcu zaczęłam przechodzić na Bromergon, doszłam do 3 tabl dziennie i od ok. 1mc PRL jest w normie. Od września mam objawy niedoczynności tarczycy - osłabienie (potrzebuję więcej snu), niska temperatura (ok.35 st), tycie mimo, że nie zmieniłam diety, bardzo przesuszona skóra, do tego płaczę nieraz bez powodu. TSH 2,48 mIU/l. FT3 3.18pg/ml. FT4 1.00 ng/dl. Morfologia i OB podobno idealne.Witam. Proszę udać się ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Renata Grzechocińska Lek. Renata Grzechocińska
Badanie krwi

Morfologia krwi 17-miesięcznego dziecka

witam, czy mam czym się martwić gdy moja 17mies córka ma taką morfologię-WBC 4,9 (n6-15), PLT 111 (n150-400) pozost w normach.rozmaz komp NEUTR 52% BAND 0% LYMPH 40% MONO7% BASOP 0% OB 13MM-DODAM, że miała gorączkę w weekend, w środę bad krwi a w czwartek wysypka (trzydniówka) oprócz tego ząbkuje.w styczniu plt miała 312 w normie.Proszę o pomoc-czy może to świadczyć o białaczce?Przy białaczce WBC jest zwykle podwyższone i to bardzo. Możliwe, że wyniki takie wynikają z przebytej infekcji. Należy ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Milena Lubowicz Lek. Milena Lubowicz
Badanie hormonów tarczycy

Powiększone węzły chłonne potyliczne i wysypka

od tygodnia powiększone węzły potyliczne nie bolą, wysypka od miesiąca,przy drapaniu robią się siniaki, ob3, rozmaz krwi: gran. obojętn. o jadzre podzielonym 40(45-75) granulocyty kwasochłonne 4(0-5) limfocyty 48(20-45) monocyty 3(3-9) limfocyty atypowe 5% tsh 1,47(0,51-4,3) Brak diagnozy prosze o podpowiedźTygodniowe powiększenie węzłów chłonnych nie jest jeszce powodem do niepokoju, jeśli objawy utrzynają się powyżej 3 tygodni, wskazana będzie diagnostyka hematologiczna. Odsetek białych krwinek ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Mateusz Siwek Lek. Mateusz Siwek
Badanie hormonów tarczycy

Podwyższony poziom cukru na czczo i przewlekłe osłabienie

(...) ogólnego? (Jeszcze miałem fatalny lipidogram, w normie: pełna morfologia, ob, Na, K, Fe,TSH,wątrobowe,mocz). Dziękuję.Jeśli noc była ... . Proszę jednak sprawy nie lekceważyć bo mimo wszystko poziom glukozy może wskazywać na patologię (przy prawidłowo wykonanym badaniu ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Krzysztof Marzec Lek. Krzysztof Marzec
Badanie krwi

Morfologia u 30-latki a ciągłe zmęczenie, brak koncentracji i zawroty głowy

Proszę o interpretację morfologii. Mam 30 lat,od 2 miesięcy źle się czuję.Jestem zmęczona,brak koncentracji, miewam zawroty głowy.Częste st.zapalne w okolicach ust.Choruję na AZS ( od 2 lat w stanie remisji, bez leków.) Zaniepokoiła mnie ilość granulocytów w morfologii i gran #- 0,0, gran %-0.0 oraz MXD%- 0,0- 6,8 oraz HCT- 34,4. Pozost. w normie ( WBC- 4.6;HGB- 12.1,RBC-4.07, PLT-317. Lim-29.2 /przy lim mam adnotacje, iż aparat nie różnicuje rozmazu i zalec.rozmaz ręczny/.OB- 10 i CRP-2.5.Trzeba ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Monika Łukaszewicz Lek. Monika Łukaszewicz
Badanie krwi

Ciągłe zmęczenie, stany zapalne w okolicach ust, zawroty głowy

Mam 30 lat,od 2 miesięcy źle się czuję.Jestem zmęczona (nawet po 8-9 godz.śnie), brak koncentracji, miewam zawroty głowy.Częste st.zapalne w okolicach ust.Choruję na AZS ( od 2 lat w stanie remisji, bez leków.) Zaniepokoiła mnie ilość granulocytów w morfologii- 0,0 oraz MXD%- 0,0 MPV- 6,8 oraz HCT- 34,4. Pozostałe w normie ( WBC- 4.6;HGB- 12.1,RBC-4.07, PLT-317. Lim-29.2 /przy lim mam adnotacje, iż aparat nie różnicuje rozmazu i zalecany rozmaz ręczny/.OB- 10 i CRP-2.5. Proszę o odpowiedź ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
USG

Ból krocza, jąder i podbrzusza po częstej masturbacji

ból w pachwinie(krocze) i tak jakby jąder czuc bol w podbrzuszu. zaczelo sie 2 lata temu po czestej masturbacji.teraz po mastur.ból się pojawia i utrzymuje przez dłuższy czas,przy schylaniu sie lub podnoszeniu ciężkich przedmiotów.(bol jest tez po .bieganiu,tancach,rower)na nastepny dzien bol powoli ustaje.wykonywane MR miednicy i L-S - ok. usg jader ok, prostata ok.bralem doxycyclinum na ureaplasma spp lecz bol jest nadal.morfologia ok ob ok magnez potas wapn tsh kortyzol tez ok.z gory dziekuje ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Marek Filipek Dr n. med. Marek Filipek
Neurologia

Zakażenie ośrodkowego układu nerwowego

Nie wiem,czy nie mam zakażenia ośrodkowego układu nerwowego.Moje objawy są niepokojące.Od paru lat bardzo źle się czuje,lekarz rodzinny nie może znaleźć przyczyny wiecznie podniesionego CRP,OB,CPK.Jestem bardzo nerwowa, dostaje jakieś ataki szału,przy tym złym samopoczuciu,bo bardzo się źle czuje.Światłowstręt był potężny.Mam wybuchy gorąca,szumi mi w głowie,puchnę,duże wypryski na skórze,sztywność w nogach,bóle głowy,zaburzenia pamięci,osłabienie,śpiączki,bóle kostno-mięśniowe.Niezbędna pełna analiza wyników ...