Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Owoce a cukrzyca

Chcąc rozpocząć leczenie cukrzycy, podstawowym krokiem jest wprowadzenie odpowiedniej diety przeciwcukrzycowej, która wyznacza zasady dotyczące kaloryczności posiłków, regularności ich spożywania i samego składu jedzonych pokarmów. Powinna ona zawierać 15-20% białka, do 30% tłuszczów. Najwięcej miejsca zajmują jednak węglowodany, które zajmują aż 50-60%. Ma to znaczenie dla indeksu glikemicznego, który porównuje przyrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g glukozy oraz 50 g węglowodanów z danego posiłku.

Owoce zalecane w diecie cukrzyka to cytrusy. Ze względu na to, że zawierają one małe ilości węglowodanów znaczenie indeksu glikemicznego jest w tym przypadku znacznie mniejsze. Ponadto owoce i jarzyny o małej kaloryczności, za to charakteryzujące się sporą zawartością błonnika  (w zdrowej diecie powinno być go ok. 15 gramów) są także mile widziane w diecie osoby cierpiącej na cukrzycę.

Jakie są reguły spożywania owoców i warzyw w diecie cukrzyka? Jakie wybierać i czy istnieją jakieś ograniczenia w ich jedzeniu?

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w cukrzycy - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

 
Artykuły Dieta w cukrzycy
Dieta w cukrzycy

Czy warto brać witaminy w cukrzycy?

Wielu ludzi decyduje się wzbogacić dietę poprzez regularne zażywanie witamin i różnorodnych suplementów. Problem w tym, że brak jest naukowych badań popierających zasadność ich użycia. Bardzo długo sądzono, że właściwa suplementacja diety może...

Dieta w cukrzycy

Witaminy dla cukrzyków

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, charakteryzującą się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Nadmiar glukozy we krwi uszkadza komórki, zwłaszcza nerwowe, i naczynia krwionośne oraz generuje powstawanie dużej ilości wolnych rodników. Dlatego diabetycy...

Dieta w cukrzycy

Odchudzanie w cukrzycy

Według badań, na świecie liczba osób otyłych jest wprost proporcjonalna do liczby przypadków zachorowań na cukrzycę typu II. Lekarze zalecają często, aby osoby chore na cukrzycę pozbyły się kilku kilogramów ze względu na spadek stężenia cukru we krwi.

Dieta w cukrzycy

Przepisy na desery dla cukrzyka

Podczas przygotowywania posiłków dla całej rodziny trzeba wziąć pod uwagę wszystkie choroby, jakie dotykają naszych domowników, szczególnie jeśli jest to cukrzyca. Przepisy kulinarne powinny być odpowiednio dostosowane do potrzeb cukrzyka. Dieta dla...

Dieta w cukrzycy

Zdrowe jedzenie dla cukrzyków

Jedzenie dla cukrzyków jest niezwykle ważnym aspektem życia. Osoby cierpiące na cukrzycę muszą w tym zakresie wykazać się większym rozsądkiem i lepszą organizacją niż osoby zdrowe. Nie mogą sobie pozwolić na zachcianki, gdyż może to doprowadzić do...

Dieta w cukrzycy

Przepisy w diecie cukrzyka

Dieta przy cukrzycy to jedno z najważniejszych zaleceń dla ludzi cierpiących na tę nieuleczalną chorobę. Ze względu na wysoki poziom cukru we krwi oraz problemy z jego metabolizmem dieta cukrzyka powinna być uboga w cukier. Nie wszyscy wiedzą jak można...

Dieta w cukrzycy

Obiad dla diabetyka

Jaki obiad dla diabetyka? To pytanie zadają sobie osoby z cukrzycą i ich rodziny. Dieta przy cukrzycy jest kluczowym elementem niezbędnym do normalnego funkcjonowania. Przyniesie dobre rezultaty, jeśli będzie uzupełniona aktywnością fizyczną i lekami...

Dieta w cukrzycy

Dietetyczne pułapki

Jeśli dopiero niedawno dowiedziałaś/eś się o swojej chorobie, być może gorączkowo poszukujesz informacji odnośnie diety, jaką powinno stosować się w cukrzycy, natrafić możesz na wiele istotnych wiadomości, ale czasem nie wystarczy wiedzieć, należy...

Dieta w cukrzycy

Dieta odchudzająca dla cukrzyków

Podwyższony poziom cukru we krwi może być następstwem produkcji niewystarczających ilości insuliny lub insulinooporności. Z czasem chory zaczyna odczuwać niepokojące objawy: wielomocz, nadmierne pragnienie, uczucie zmęczenie. W unormowaniu poziomu...

Dieta w cukrzycy

Indeks glikemiczny - podstawowe informacje

Indeks glikemiczny (ig) jest wskaźnikiem, który określa, w jaki sposób poszczególne produkty spożywcze wpływają na zmiany stężenia cukru w surowicy krwi. Można w ten sposób zmierzyć, jak szybko składniki zawarte w spożywanym pokarmie ulegają zamianie na...