Picie 3 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko demencji

Jak podają naukowcy w nowym badaniu, wypijanie trzech filiżanek kawy dziennie może uchronić nas przed demencją. Nie od dziś wiadomo, że umiarkowane spożycie kofeiny zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera dzięki zapobieganiu gromadzeniu się toksyn w mózgu.

Tymczasem nowy raport pokazuje, że długotrwałe spożywanie kawy pomaga uzupełnić poziom antyoksydantów w organizmie, które poprawiają funkcje poznawcze.

Naukowcy nie zgadzają się z twierdzeniem, że regularne picie kawy w umiarkowanych ilościach jest szkodliwe dla organizmu. Kofeina zmniejsza bowiem ryzyko choroby Parkinsona i innych zaburzeń neurologicznych.

Poprzednie badania sugerowały, że kawa może wywoływać poronienie we wczesnym okresie ciąży, sprzyja atakom serca, wzmaga objawy zgagi oraz menopauzy, a także nasila lęki. Czy zatem lepiej dodawać sobie energii w inny sposób?

Picie trzech filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko demencji
Picie trzech filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko demencji (123rf)

Nowy raport, który skupił się na analizie danych zebranych z szeregu badań, ukazuje, że kofeina może przeciwdziałać rozwojowi demencji.

„Regularne spożywanie kawy korzystnie wpływa na funkcje poznawcze, prawdopodobnie przez spowalnianie naturalnego spadku zdolności poznawczych” – mówią naukowcy.

Ponieważ ten efekt nie pojawia się u osób spożywających kawę bezkofeinową, najprawdopodobniej to kofeina jest kluczem do działania ochronnego.

7 znaków, które świadczą o tym, że pijesz za dużo kawy
7 znaków, które świadczą o tym, że pijesz za dużo kawy [7 zdjęć]

Dolegliwości układu trawiennego nie zawsze są wynikiem przejedzenia czy spożycia nieświeżej żywności....

zobacz galerię

Jako że większość badań zgodnie stwierdza, że regularne spożycie kawy przez całe życie jest kluczem do dobrej pamięci w podeszłym wieku, okazjonalne picie kawy również nie przyniesie podobnych korzyści. Zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn wyniki okazały się być podobne.

"Kawa wydaje się zmniejszać ryzyko rozwoju alzheimera. Niższe niż średnie stężenie kofeiny w organizmie wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju tej choroby" – mówią eksperci.

Badania opublikowane w 2016 roku dowiodły, że umiarkowane spożycie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera nawet o 27 procent.

10 zaskakujących korzyści z kofeiny
10 zaskakujących korzyści z kofeiny [9 zdjęć]

Kofeina wzmacnia i przyspiesza działanie leków przeciwbólowych. Jeśli ból głowy spowodowany jest zwężeniem...

zobacz galerię

Natomiast metaanaliza z 2015 roku ukazała, że kofeina może chronić przed chorobą Alzheimera, ponieważ stymuluje centralny układ nerwowy.

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności utrzymuje, że spożycie do 400 mg kofeiny, czyli około pięciu filiżanek kawy dziennie, nie stanowi zagrożenia dla zdrowych osób dorosłych.

6 produktów, które chronią mózg i zapobiegają chorobie Alzheimera
6 produktów, które chronią mózg i zapobiegają chorobie Alzheimera [7 zdjęć]

Alzheimer to ciężka choroba. Wyniszcza układ nerwowy i sprawia, że chory nie jest w stanie prawidłowo...

zobacz galerię

„Pracownicy służby zdrowia mają za zadanie dostarczać pacjentom informacje oparte na badaniach, aby pomóc im przestrzegać zasad zdrowego stylu życia, co może zmniejszyć ryzyko spadku zdolności poznawczych związanego z wiekiem.

Umiarkowane spożycie kawy może odegrać znaczącą rolę w spowalnianiu spadku funkcji poznawczych, co mogłyby wpłynąć na zmniejszenie wydatków na opiekę zdrowotną w całej Europie" – podsumowuje prof. Rodrigo Cunha z Uniwersytetu Coimbra w Portugalii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.