Trwa ładowanie...

Pokonała raka. Mówi, co trzeba jeść każdego dnia

Avatar placeholder
19.05.2024 13:50
Jedz, nie żałuj sobie. Hamuje rozwój raka okrężnicy, płuc, wątroby
Jedz, nie żałuj sobie. Hamuje rozwój raka okrężnicy, płuc, wątroby (Getty Images / Facebook)

Mogą zredukować procesy zapalne i wzmacniać odporność. Specjalistka w dziedzinie dietetyki ujawnia, jakie produkty są godne uwzględnienia w codziennym jadłospisie, ponieważ hamują rozwój komórek nowotworowych. Sama dzięki nim wygrała walkę z rakiem.

spis treści

1. Produkty fermentowane a ochrona przed nowotworami

Lauren Lepley, specjalistka ds. zdrowego stylu życia, konsultantka dietetyczna, założycielka pierwszego i jedynego w Wielkiej Brytanii zrównoważonego i certyfikowanego, wolnego od plastiku Centrum Wellness. zachęca do regularnego włączania do diety żywności fermentowanej. Podkreśla, że takie produkty mogą przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Sama dzięki nim pokonała śmiertelną chorobę.

- Sfermentowana żywność zajmuje wysokie miejsce na liście produktów o właściwościach przeciwnowotworowych. Zawiera pożyteczne bakterie - probiotyki, które wykazują szereg korzyści dla zdrowia. To potencjalna profilaktyka przeciwrakowa - wyjaśnia Lauren Lepley w rozmowie z express.co.uk.

Produkty ze sfermentowanej soi mogą pomóc w ochronie przed rakiem
Produkty ze sfermentowanej soi mogą pomóc w ochronie przed rakiem (Getty Images)
Zobacz film: ""Wasze Zdrowie" - odc. 1"

Wyjaśnia, że probiotyki to dobroczynne bakterie obecne w przewodzie pokarmowym, kluczowe dla utrzymania zrównoważonej flory bakteryjnej, prawidłowego trawienia i funkcji odpornościowych.

Lauren Lepley wskazuje, że korzystne bakterie w produktach fermentowanych mogą wspierać profilaktykę nowotworową poprzez:

  • redukcję procesów zapalnych,
  • wzmacnianie systemu odpornościowego,
  • stymulację produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych,
  • wspieranie detoksykacji organizmu.

Specjalistka, która sama zwyciężyła z chorobą nowotworową, rekomenduje spożywanie takich produktów jak kiszona kapusta, kimchi, miso, a także picie kombuchy i kefiru.

2. Tajemnice kuchni japońskiej

Wśród rekomendacji Lepley znalazły się także japońskie przysmaki: miso i natto.

Według badań przeprowadzonych w 2020 roku przez naukowców z National Cancer Center w Japonii, spożycie tych produktów było powiązane z niższym ryzykiem śmiertelności.

Miso jest pastą z fermentowanej soi, często stosowaną w kuchni japońskiej. Specjalistka podkreśla, że stanowi ono źródło białka, witamin, minerałów oraz dobroczynnych bakterii, które wspierają proces trawienia. Badania na gryzoniach wykazały, że miso ma potencjał w hamowaniu rozwoju nowotworów okrężnicy, płuc, piersi i wątroby.

Natto, podobnie jak miso, jest produktem z fermentowanej soi. Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy K2, która może działać przeciwzapalnie.

3. Pij kefir i kombuchę

Lepley zachęca również do picia kefiru. Jest to napój mleczny z Kaukazu, będący naturalnym źródłem probiotyków. Badania opublikowane w "Medical Oncology" sugerują jego właściwości antynowotworowe, zwłaszcza w kontekście raka jelita grubego, piersi i płuc.

Zamiast zwykłej herbaty warto częściej wybierać kombuchę. Jest to napój otrzymany z fermentacji herbaty z dodatkiem grzyba herbacianego (grzyba japońskiego). Efektem jest słodko-kwaśny, orzeźwiający napój.

Kombucha, bogata w probiotyki i przeciwutleniacze, może być pomocna w leczeniu raka jelita grubego.

Masz wiadomość, zdjęcie lub wideo? Prześlij do nas przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze