Uszkadza płuca ja smog. Niepokojące odkrycie badaczy
Jajecznica z bekonem i smażone kiełbaski na śniadanie to nie tylko podwyższone ryzyko miażdżycy i chorób serca. Zdaniem naukowców częste używanie w kuchni patelni może również wpływać negatywnie na układ oddechowy, uszkadzając płuca podobnie jak zanieczyszczenia środowiska.
1. Uszkadza płuca, zwiększa ryzyko cukrzycy i raka
Kilka lat temu ukazały się badania sugerujące, że substancje, które powstają podczas gotowania, wpływają negatywnie na kondycję płuc u szefów kuchni. Okazało się bowiem, że w restauracyjnych kuchniach występuje podwyższone stężenie formaldehydu, akroleiny i całkowitej liczby lotnych związków organicznych.
Badanie na 60 szefach kuchni ujawniło, że z tego powodu w tej grupie osób występują dolegliwości tj. świszczący oddech, duszność, ucisk w klatce piersiowej, uporczywy kaszel i przewlekłe zapalenie oskrzeli.
W najnowszej analizie badacze z University of British Columbia odkryli, że nie tylko ta jedna grupa zawodowa może mieć problemy z układem oddechowym. Niestety, szkodliwe substancje mogą powstawać także w domowych kuchniach.
Naukowcy skupili się na potrawach z patelni, w tym naleśnikach, ale też przygotowywanych w ten sposób warzywach, np. brukselce. Odkryli, że podczas smażenia uwalniają się aerozole węgla, małe cząsteczki lub kropelki cieczy w powietrzu, zwane BrCOA. Poddane działaniu światła, zarówno naturalnego, jak i sztucznego, przekształcają się w tlen singletowy.
Już poprzednie badania dowiodły, że związek ten ma niekorzystny wpływ na płuca, ale może też zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, a nawet chorób nowotworowych. Może uszkadzać DNA, prowadząc do degeneracji tkanek, zwłaszcza skóry oraz oczu.
2. Często gotujesz? Badacze mają radę
Co więcej, badacze podkreślają, że szkodliwe związki mogą unosić się w powietrzu jeszcze długo po tym, jak skończymy przygotowywać posiłek. Największe negatywne oddziaływanie tlenu singletowego widoczne było w kuchniach, w których najczęściej źródłem światła jest słońce, a także pomieszczeniach słabo wentylowanych.
- Nasze kolejne kroki obejmują określenie, w jaki sposób ten utleniacz może wpływać na ludzi i ile wdychamy go podczas gotowania - przyznaje główna autorka badań, dr Nadine Borduas-Dedekind.
Naukowcy zalecają, by podczas gotowania pamiętać przede wszystkim o otwieraniu okien i stałym napływie świeżego powietrza. Dodatkowo przypominają o stosowaniu oczyszczaczy powietrza czy okapów kuchennych, które pochłaniają powstałe w czasie gotowania opary lub dym.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.