Witaminy w ciąży

Witaminy w ciąży są niezbędne dla każdej kobiety do prawidłowego rozwoju dziecka. Powinny być podstawowymi składnikami odżywczymi kobiety w ciąży. Każda mama ma obowiązek zatroszczyć się o zdrową dietę, bogatą w żelazo i inne mikroelementy. W tym czasie zapotrzebowanie na witaminy rośnie dwukrotnie. Wielu przyszłym mamom nasuwają się pytania: jakie witaminy dla kobiet w ciąży są najlepsze? Czy brać witaminy w ciąży? Oto kilka wskazówek, jak skomponować dietę w ciąży.

1. Dieta w ciąży

Kiedy dowiesz się, że zostaniesz mamą, uważnie przyjrzyj się swojej diecie. Możesz w osobistym notesie notować wszystko, co jesz, dzięki temu z czasem skomponujesz jadłospis w ciąży. Na początku ciąży mogą wystąpić wymioty, zadbaj o świeże warzywa i owoce, unikaj rzeczy na bazie konserwantów. Pamiętaj, że przyjmowanie witamin dla kobiet w ciąży w postaci tabletek jest wskazane. U kobiet w ciąży, które znacznie częściej spożywają kwas foliowy (witaminę B9), znacznie rzadziej zdarzają się wady rozwojowe. Dlatego też zaleca się przyjmowanie kwasu foliowego już kilka miesięcy przed planowaną ciążą. W czasie ciąży należy kontynuować stosowanie witaminy B9 do 12. tygodnia ciąży, chyba że lekarz zaleci pacjentce dłuższe przyjmowanie tej witaminy. Kobiety, które zaszły w ciążę, nie planując jej uprzednio, powinny stosować kwas foliowy od momentu dowiedzenia się o stanie odmiennym. W czasie ciąży wskazane jest także przyjmowanie witaminy B6, która minimalizuje poranne mdłości.

1.1. Zdrowe odżywianie w pierwszej połowie ciąży

W pierwszej połowie ciąży trzeba przede wszystkim wybierać zdrowe i świeże produkty. Należy unikać żywności przetworzonej i pełnej konserwantów. Warto przyjmować kwas foliowy, ale zażywanie witamin i składników mineralnych w pierwszych miesiącach ciąży należy skonsultować z lekarzem. Kobieta w ciąży musi koniecznie zrezygnować z alkoholu i palenia papierosów.

Dieta dla kobiety w ciąży

Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne, szczególnie w czasie ciąży, kiedy trzeba dbać nie tylko o zdrowie matki, ale także o prawidłowy rozwój...

1.2. Zdrowe odżywianie w drugiej połowie ciąży

W tej części ciąży płód rozwija się bardzo szybko i potrzebuje więcej składników mineralnych, zwłaszcza białka, które jest naturalnym składnikiem tkanek. W tym czasie kobieta powinna przyjmować 3000 kalorii dziennie (czyli 700 więcej niż normalnie).

Dieta powinna zawierać:

  • węglowodany: pełnoziarniste pieczywo, makaron, brązowy ryż,
  • witaminy: świeże owoce i warzywa,
  • białko: mięso, ryby, jaja, orzechy, mleko i jego przetwory,
  • tłuszcze roślinne: oliwa, olej jako dodatki do sałatek.

Kobieta powinna ograniczyć spożywanie słodyczy i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, które sprawią, że znacznie przytyje i będzie jej ciężko powrócić do normalnej wagi sprzed ciąży.

2. Jakie witaminy w ciąży?

Witaminy w kapsułkach dla kobiet w ciąży powinny zawierać: witaminę A, wapń. Preparat witaminowy musi mieć w swoim składzie: żelazo, cynk, miedź, witaminę D, witaminę C, witaminę E, witaminę B1, ryboflawiny w odpowiednich proporcjach. Dodatkowo powinny zawierać: magnez, fluorek, biotynę, fosfor i kwas pantotenowy. Każdy taki preparat powinien być skonsultowany z lekarzem. Warto pamiętać, że kobiety w ciąży łatwiej przyjmują tabletki powlekane. Czasami żelazo w ciąży może powodować biegunkę. Jeżeli tak się dzieje, należy zmienić preparat.

3. Źródła witamin dla kobiet w ciąży

Witaminy istotne dla zdrowia ciężarnych i prawidłowego rozwoju płodu znajdują się w:

  • białko i żelazo: chude mięso, chude wędliny, drób, ryby, ryż, jaja, rośliny strączkowe, mąka z pełnego przemiału,
  • wapń, fosfor, białko: mleko, maślanka, jogurt,
  • witaminy z grupy B: drożdże, płatki zbożowe, migdały, mleko, twaróg, warzywa (kalafior, cebula, szpinak, pomidory),
  • witamina C: cytrusy, ziemniaki, maliny, jagoda, kapusta, szpinak,
  • witamina D: tran, żółtko jaj, mleko, śmietana, masło, twaróg,
  • witamina E: olej, oliwa z oliwek, pomidory na kanapkach, surówki,
  • witamina C: oleje, oliwa.

Każda kobieta w ciąży powinna wzbogacić swoją dietę w warzywa, owoce oraz nabiał. Mleko bierze udział w tworzeniu kości i rozwoju dziecka, najlepiej łączyć je z innymi składnikami, np. z owocami i jarzynami. Witaminy w ciąży w nadmiarze mogą być szkodliwe.

Komentarze (15)
mangalia
mangalia

Ważna jest suplementacja witaminą D. O tej porze roku nie ma jej w naturze zbyt wiele (Słonka jak na lekarstwo). A prawidłowy poziom witaminy D zmniejsza ryzyko przedwczesnego czy tego, że dziecko urodzi się z obniżoną masą urodzeniową.

Odpowiedz
~Jesinia
~Jesinia

Kwas foliowy to podstawa, ale ja łykam Prevomit, ze względu na to, że miałam od początku ciąży ogromny problem z nudnościami i wymiotami. Ten specyfik znacznie je niweluje, a dodatkowo ma w składzie właśnie kwas foliowy i wit. z grupy B.

Odpowiedz
~ala
~ala

@~kamilkaa: popieram, za duzo witamin zwlaszcza tych syntetykow predzej zaszkodzi jak pomoz, mamy tyle dobrodziejstw w naturze ze warto sie przylozyc i jesc 100%witaminy organizmsam dopasuje sobie ilosc, a nie na łatwizne a poten giganty sie rodza 4,5kg, jakos jak my sie rodzilismy te 30lat temu sr waga noworodka była ok 3kg

Odpowiedz
~polka
~polka

Widziałam, że Prenalen ma nowe suplementy witaminowe dla kobiet w ciąży, patek karmiących i dla kobiet planujących dzidziusia. cena wydaje się przystepna bo mam wrażenie że niektórzy producenci przesadzają z ceną. a jednak takie preparaty przyjmuje się przez okres ciąży i potem jeszcze przez dłuższy czas.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witaminy w ciąży
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Witaminy w ciąży
Witaminy w ciąży

Wegetarianka w czasie ciąży

Czy wegetarianka w ciąży musi zmienić swoje nawyki żywieniowe? Czy grozi jej anemia? Co jeść w ciąży, by zadbać o zdrowie swoje i maleństwa? Przyszłą mamę dręczy wiele pytań. I słusznie. Kobieta w ciąży musi szczególnie o siebie dbać. Wegetarianka w ciąży...

Składniki odżywcze

Witaminy

Witaminy to substancje niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nazwa witamina pochodzi od łacińskiego słowa „vita", co oznacza życie, a wprowadził ją polski uczony Kazimierz Funk w 1912 roku. Pierwszą wyizolowaną...

Dieta na zdrowe oczy

Witaminy na wzrok

Witaminy są związkami organicznymi niewytwarzanymi samoistnie w organizmie człowieka, bez których nie można żyć. Muszą być dostarczane razem z pokarmem, choć nie stanowią źródła en

Odżywki dla sportowców

Witaminy dla sportowców

Sportowcy są szczególną grupą społeczną, w której wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w składniki odżywcze, jest tak samo ważna

Witaminy dla dzieci

Witaminy dla dzieci

Witaminy dla dzieci powinny być pozyskiwane z codziennej diety. Niestety według badań statystycznych dzieci w wieku od 1 do 3 lat nie spożywają zalecanych dawek poszczególnych wita

Witaminy

Witaminy dla dorosłych

Witaminy i minerały – każdy z nas wie, że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu rozwijającego się człowieka, jaki i tego dojrzałego. Dorosły człowiek potrzebu

Witaminy

Witaminy na stres

Kortyzol (hormon) wydzielany jest podczas każdej sytuacji stresowej, lecz jego duża ilość przez długi czas nie jest korzystną sytuacją dla organizmu. Mała dawka stresu nie jest gro

Witaminy

Naturalne witaminy

Istnieje 13 naturalnych witamin potrzebnych nam do życia: witamina A, witamina C, witamina D, witamina E, witamina K, witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B5, witamina B

Witaminy

Witaminy na odporność

Witaminy są niezbędne do życia. Wpływają na rozwój naszego ciała, na wzrost, czuwają nad właściwym przebiegiem procesów metabolicznych. Ich niedobór może poważnie zmniejszyć odporn