Witaminy w czasie ciąży (WIDEO)
Witaminy w ciąży
W sytuacjach, gdy nasz organizm jest osłabiony i wymaga szczególnej opieki często sięgamy po suplementy witaminowe lub mineralne aby się wzmocnić. Czy kobiety w ciąży mogą stosować takie preparaty? Czym powinny się kierować w ich wyborze i na co uważać? Na te pytania odpowiada dietetyk Marta Michalak-Tomasik.
Suplementy witaminowe i mineralne mogą być korzystnym uzupełnieniem diety kobiety ciężarnej. Należy jednak pamiętać, aby nie zastępowały one zdrowej, zróżnicowanej diety. Dieta kobiety w ciąży powinna być tak skomponowana, aby nie zachodziła potrzeba jej suplementacji. Zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze w ciąży drastycznie wzrasta, w przypadku niektórych z nich nawet o ponad 50 proc. W związku z tym nawet najbardziej urozmaicona dieta może nie pokryć zapotrzebowanie na nie. Dzieje się tak najczęściej w przypadku kwasu foliowego i żelaza. Niedobór kwasu foliowego w ciąży, a nawet w okresie ją poprzedzającym może doprowadzić do wad rozwojowych układu nerwowego u dziecka. Zwiększa też ryzyko pojawienia się anemii u kobiety w ciąży. Zapotrzebowanie na żelazo w czasie ciąży zwiększa się ze względu na zwiększającą się objętość krwi w organizmie kobiety. Dieta może okazać się niewystarczająca. U niektórych kobiet konieczne jest podawanie preparatów z żelazem. Każda decyzja o przyjmowaniu suplementu w ciąży musi być skonsultowana z lekarzem prowadzącym ciążę, gdyż nie tylko niedobór, ale i nadmiar niektórych witamin i minerałów może negatywnie wpłynąć na zdrowie matki i dziecka.