Trwa ładowanie...

Redukuje ryzyko zawału i udaru. Kardiolog: Minimum dwie filiżanki dziennie

Czarna herbata chroni przed zgonem z powodu chorób serca
Czarna herbata chroni przed zgonem z powodu chorób serca (Getty Images)

Już dwie filiżanki czarnej herbaty istotnie redukują śmiertelność ogólną, sercowo-naczyniową i ryzyko udaru – dowodzą naukowcy z Wydziału Medycyny Prewencyjnej w Chicago. Badania opublikowano na łamach pisma medycznego Annals of Internal Medicine.

spis treści

1. Herbata zmniejsza ryzyko chorób serca

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Chicago bazowali na danych zebranych od grupy 498 043 mężczyzn i kobiet w wieku od 40 do 69 lat, którzy w latach 2006-2010 wypełnili kwestionariusz dotyczący dziennego spożycia herbaty. Badacze chcieli ocenić związek między zawartą w herbacie kofeiną a śmiertelnością z powodu raka, wszystkich chorób układu krążenia (CVD), choroby niedokrwiennej serca, udaru i chorób układu oddechowego.

Okazało się, że minimum dwie herbaty dziennie istotnie redukują śmiertelność ogólną, sercowo-naczyniową i ryzyko udaru (o 95 proc.). Podobne obserwacje dotyczyły picia kawy.

Zobacz film: ""Wasze Zdrowie" - odc. 1"

Herbata zawiera przeciwutleniacze, polifenole, alkaloidy, kwasy gamma, garbniki, i węglowodany, które pozytywnie wpływają na organizm.

Ponadto w herbacie znajdują się:

  • kwas gamma – korzystnie oddziałuje na układ nerwowy, poprawi koncentrację, ułatwia skupienie,
  • teina - alkaloid, którego działanie jest podobne do kofeiny. Poprawia koncentrację, może dodawać energii,
  • garbniki – o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, korzystnie oddziałującym na pracę układu pokarmowego,
  • witaminy A, E, B, C, K,
  • kwas foliowy,
  • magnez,
  • potas,
  • krzem,
  • fluor,
  • fosfor,
  • wapń,
  • kwas jabłkowy,
  • kwas cytrynowy.

"Minimum dwie filiżanki herbaty. Już dwie herbaty istotnie redukują śmiertelność ogólną, sercowo-naczyniową i ryzyko udaru. Mamy zdrowy wybór - kawa czy herbata - pora dnia do indywidualnych preferencji" – komentuje w mediach społecznościowych dr Michał Chudzik, kardiolog.

"Odkrycia sugerują, że herbata, nawet przy wyższych poziomach spożycia, może być częścią zdrowej diety" – informują autorzy badań.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze