Trwa ładowanie...

Abecadło jesiennych niedoborów. Tych witamin brakuje nam jesienią najbardziej

 Karolina Rozmus
10.10.2023 10:41
Witaminy, których brakuje nam jesienią
Witaminy, których brakuje nam jesienią (Getty Images)

Brakuje nam słońca, świeżych warzyw i owoców ze szczytu sezonu, pod dostatkiem za to mamy niskich temperatur, zimnego wiatru i sezonowych infekcji. Przełom jesieni i zimy to wyzwanie dla układu odpornościowego.

spis treści

1. Przesilenie jesienne. Zwróć uwagę na objawy

Przesilenie jesienne to nie choroba czy zaburzenie, ale zestaw uciążliwych objawów psychicznych i fizycznych, na które część z nas skarży się, gdy lato dobiega końca. Niektóre z tych dolegliwości mają swoje wytłumaczenie – gdy zmniejsza się ilość słońca, nasz organizm może produkować większe ilości melatoniny, hormonu powiązanego z rytmem dobowym, który odpowiada za uczucie senności. Powroty do pracy po letnim urlopie i mniejsza ilość czasu na świeżym powietrzu, mogą dodatkowo negatywnie odbijać się na psychice.

Jesienne infekcje czy spadek nastroju mogą wiązać się z niedoborami witamin
Jesienne infekcje czy spadek nastroju mogą wiązać się z niedoborami witamin (Pixabay)
Zobacz film: "#dziejesienazywo: Depresja sezonowa - dlaczego jesteśmy przygnębieni?"

Z kolei zmniejszenie udziału świeżych warzyw i owoców w diecie może sprzyjać niedoborom witaminowym, a w konsekwencji odbijać się na odporności. Tej nie służy również zmniejszenie w okresie jesienno-zimowym aktywności fizycznej. Rozdrażnienie, ospałość, osłabienie odporności i częstsze infekcje układu oddechowego czy spadek kondycji fizycznej mogą być zatem symtpomami przesilenia jesiennego. Jednym ze sposobów na poradzenie sobie z nim może być uzupełnienie niedoborów kluczowych witamin.

2. Jakich witamin brakuje jesienią?

W sezonie jesiennym nasz organizm wyjątkowo potrzebuje witamin A, B, C oraz D. Wiele osób zmaga się z ich niedoborami, a te mogą skutkować m.in.:

  • zaburzeniami układu immunologicznego,
  • częstszymi infekcjami,
  • spadkiem nastroju, a nawet rozwojem zaburzeń depresyjnych,
  • pogorszeniem kondycji skóry,
  • chronicznym zmęczeniem i dolegliwościami bólowym.

Witamina A, choć jej rolę często marginalizujemy, jest ważna nie tylko dla wzroku, ale i skóry. Odpowiedni poziom w organizmie pozwala chronić narząd przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi jak wiatr czy mróz. Cennym źródłem witaminy A są pomidory i marchewka, brzoskwinie oraz morele, a także masło czy mleko.

Witaminy z grupy B dbają o układ nerwowy, m.in. poprawiają nastrój, chronią przed jego zaburzeniami, wspierają pracę mózgu. Witamina B6 ma również wpływa na układ odpornościowy. Warto szukać witamin z grupy B w produktach pełnoziarnistych, a także odzwierzęcych jak mięso czy żółtka jaj.

Witamina C to silny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki, wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Obecna jest we wszystkich warzywach i owocach, jesienią i zimą możemy pozyskiwać ją z papryki, natki pietruszki czy cytrusów.

Witamina D to jedna z najczęściej występujących w niedoborze witamin w populacji polskiej. Choć powstaje dzięki syntezie skórnej, to większość z nas ma jej za mało, szczególnie w sezonach jesiennym i zimowym. Witaminę D można znaleźć w rybach i nabiale, jednak pozyskiwanie jej z pożywienia to za mało. Najczęściej konieczna jest zatem suplementacja – dorosły człowiek powinien każdego dnia przyswajać 2000 UI witaminy D.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze