Cholesterol LDL przyczyną Alzheimera?

Podwyższony poziom cholesterolu LDL we krwi może zwiększać ryzyko choroby Alzheimera. Obecność cząsteczek cholesterolu w złogach beta-amyloidu może przyspieszać proces postępowania schorzenia, powodując uszkodzenia tkanki mózgowej. Choroba Alzheimera jest postępującą chorobą neurodegeneracyjną, która występuje u osób po 50. roku życia. Objawia się zaburzeniami pamięci oraz prowadzi do niedołęstwa.

1. Cholesterol a choroba Alzheimera

Najnowsze badania sugerują, że podwyższony poziom cholesterolu LDL we krwi zwiększa ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Pracownicy naukowi Uniwersytetu Kyushu w Japonii zbadali mózgi 147 osób – 76 mężczyzn i 71 kobiet w wieku pomiędzy 40. a 79. rokiem życia. Spośród tych osób, 34% miało objawy demencji za życia. Demencja jest jednym z objawów choroby Alzheimera. W mózgu 86% wszystkich przebadanych osób mających wysoki poziom cholesterolu (>5,8 mmol/l) występowały blaszki beta-amyloidu. Natomiast zmiany degeneracyjne świadczące o rozwoju choroby występowały zaledwie u 62% osób z niskim poziomem cholesterolu. Mimo że cholesterol LDL jest obecny w blaszkach beta-amyloidu, dokładnie nie jest poznane, w jaki sposób wpływa na rozwój choroby. Ponadto w trakcie badań zauważono, że nie tylko wysoki poziom cholesterolu LDL może powodować chorobę Alzheimera, ale również występowanie w organizmie insulinooporności. Jednakże, podobnie jak w przypadku cholesterolu LDL, związek pomiędzy insulinoopornością a chorobą Alzheimera nie jest dokładnie poznany.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

2. Cholesterol LDL a zdrowie

W organizmie człowieka występuje kilka frakcji cholesterolu. Najważniejsze z nich to lipoproteina LDL, potocznie zwana „złym cholesterolem”, oraz lipoproteina HDL – określana mianem „dobrego cholesterolu”. Zarówno cholesterol LDL, jak i HDL pełnią w organizmie ważne funkcje. Frakcja LDL transportuje cholesterol z wątroby do wszystkich komórek organizmu. Z kolei cholesterol HDL transportuje nadmiar cholesterolu z organizmu do wątroby, gdzie ulega wydaleniu z solami żółciowymi do jelit. W organizmie człowieka cholesterol jest niezbędny do syntezy hormonów płciowych oraz witaminy D. Ponadto buduje błony komórkowe oraz osłonki mielinowe, które warunkują prawidłową pracę układu nerwowego. Podwyższony poziom cholesterolu LDL jest najczęściej spowodowany zbyt dużą ilością w diecie produktów bogatych w cholesterol, czyli mięsa, zwłaszcza wieprzowiny oraz podrobów (wątróbka, serca, nerki). Duże ilości cholesterolu są również obecne w żółtym serze, maśle, śmietanie, jajach oraz ciastach tortowych.

Do tej pory uważano, że wysoki poziom cholesterolu LDL prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia (miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego). Jednakże najnowsze badania wykazały, że hiperlipoproteinemia zwiększa ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Dlatego też bardzo ważna jest profilaktyka: stosowanie odpowiedniej diety ubogiej w tłuszcze, a zarazem bogatej w błonnik i flawonoidy oraz regularna aktywność fizyczna w postaci spacerów, biegania, nordic walking, pływania.

Następny artykuł: Urazy głowy powodują Alzheimera

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!