Czekolada. Lekarstwo na kaszel (WIDEO)
W sklepach znajdziemy szeroki wybór czekolad. Producenci oferują nam mleczną, a także gorzką, deserową, z bakaliami, orzechami lub innymi słodkimi dodatkami. Każdy jej fan ma swoją ulubioną, ale łączy ich jedno – uwielbienie dla tego słodkiego zapachu i smaku.
Okazuje się, że czekolada może mieć wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Niepozorna tabliczka kryje w sobie m.in. bogactwo magnezu, żelaza, a także niacyny i flawonoidów, które spowalniają proces utleniania złego cholesterolu.
Na tym jednak zalety jedzenia czekolady się nie kończą. Eksperci podkreślają, że czekolada świetnie wpływa na m.in. na ciśnienie. Ponadto warto ją jeść ze względu na naczynia krwionośne. Dzięki przeciwutleniaczom są rozszerzone i nie pojawiają się w nich zakrzepy. Dobrze sprawdzą się więc w diecie osób, które obawiają się zawału serca lub udaru.
Ta niepozorna tabliczka ma także dobry wpływ na psychikę. Endorfiny, czyli hormony szczęścia wydzielane przez organizm po zjedzeniu czekolady, powodują, że jesteśmy mniej narażeni na depresję. Co więcej, dobrze wpłynie na nasze gorsze samopoczucie wywołane napięciem przedmiesiączkowym.
Najnowsze badania dowodzą, że czekolada może mieć także dobry wpływ na kaszel.
Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz WIDEO
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.