Trwa ładowanie...

Czerwone mięso może powodować raka jelita grubego (WIDEO)

Avatar placeholder
Karolina Pchełka 27.08.2019 14:28

Mięso jest źródłem białka, które jest niezbędne dla zdrowego funkcjonowania organizmu. We wszystkim trzeba jednak zachować umiar. Badania naukowców z Leeds, przyniosły niepokojące wnioski.

Czy częste spożywanie czerwonego mięsa może przyczynić się do powstawania komórek nowotworowch w jelicie grubym? Mięso może powodować raka jelita grubego. Nie wyobrażasz sobie dnia, ba posiłku bez mięsa?

Jeśli śniadanie to tylko angielskie, jak obiad to gulasz, a na kolację grillowany stek, uważaj, takie odżywianie może mieć przykre konsekwencje. Naukowcy z Uniwersytetu w Leeds opublikowali badania, które wykazują wpływ czerwonego mięsa na prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego.

Czerwone mięso pozyskuje się między innymi z wołowiny, wieprzowiny, baraniny, cielęciny, jagnięciny, dziczyzny i koziny. Swój kolor zawdzięcza obecności mioglabiny, czyli barwnika który odpowiada hemoglobinie.

Te gatunki są zazwyczaj bardziej kaloryczne niż ich białe odpowiedniki, czyli na przykład kurczak, ale zawierają więcej białka i składniki takie jak koenzym Q10 w wołowinie. Badania zdrowotności czerwonego mięsa zostały przeprowadzone na grupie ponad 35 tysięcy kobiet i trwały aż siedemnaście lat.

Wykazano, że u kobiet, które regularnie je spożywały rak jelita grubego występował częściej niż u ich koleżanek, które ograniczały spożycie na przykład baraniny czy wieprzowiny. Czy to oznacza, że wszyscy musimy przejść na wegetarianizm? Absolutnie nie, ale należy pamiętać aby dieta bylo odpowiednio wyważona.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze