Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Wykańcza wątrobę. Na ten składnik trzeba szczególnie uważać

 Katarzyna Prus
08.10.2022 10:05
Na rozpuszczalny błonnik szczególnie powinny uważać osoby, które mają chorą wątrobę
Na rozpuszczalny błonnik szczególnie powinny uważać osoby, które mają chorą wątrobę (Getty Images)

Rozpuszczalny błonnik dodawany do przetworzonej żywności może wpływać fatalnie na nasze zdrowie. Amerykańskie badania wskazują, że zwiększa ryzyko raka wątroby. Jeśli ten narząd już nie działa tak, jak powinien, trzeba szczególnie uważać.

spis treści

1. Błonnik może szkodzić

Błonnik pokarmowy to grupa substancji pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu. Potocznie nazywa się go "szczotką", ze względu na właściwości oczyszczające. Jego spożycie jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Inulina może zwiększać ryzyko raka wątroby
Inulina może zwiększać ryzyko raka wątroby (Getty Images)

Błonnik może być rozpuszczalny lub nierozpuszczalny w wodzie. Zadaniem tego drugiego (zawiera przede wszystkim: celulozę, hemicelulozą i ligniny) jest oczyszczanie organizmu i ułatwianie wypróżniania.

Zobacz film: "Ciche znaki świadczące o raku wątroby, których nie możesz ignorować"

Z kolei błonnik rozpuszczalny to głównie gumy i pektyny. Odpowiada on za uczucie sytości i sprawia, że pokarm dłużej zostaje w żołądku, dzięki czemu nie jesteśmy głodni w ciągu dnia. Zdarza się, że jest on dodawany do przetworzonej żywności i wówczas może stać się bardzo szkodliwy, szczególnie dla osób już narażonych na raka wątroby.

2. Rozpuszczalny błonnik karmi raka

Według Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego, rak wątroby jest przyczyną ponad 700 tys. zgonów każdego roku na całym świecie. Duży wpływ na ryzyko zachorowania ma dieta, dlatego naukowcy cały czas prowadzą badania, które pomogą wskazać szczególnie niebezpieczne składniki.

Naukowcy z University of Toledo, Georgia State University i amerykańskiego National Cancer Institute przeprowadzili badania pod kątem wpływu inuliny (rodzaj błonnika, który jest dodawany do przetworzonej żywności) na raka wątroby.

Badali gryzonie z wyższym ryzykiem raka wątroby ze względu na wadę wrodzoną - przetokę wrotno-systemową. U myszy karmionych dietą wzbogaconą o inulinę, uszkodzenie wątroby się nasilało i prowadziło do raka wątrobowokomórkowego. Gryzonie miały też podwyższony poziom kwasów żółciowych.

3. Jak zmniejszyć ryzyko?

Podobnie było u ludzi. U mężczyzn, u których rozwinął się rak wątroby, poziom kwasów żółciowych był około dwukrotnie wyższy. Naukowcy przyjrzeli się też spożyciu błonnika. Badania wykazały, że u mężczyzn z wysokim poziomem kwasów żółciowych wyższe spożycie błonnika wiązało się ze zwiększonym ryzykiem raka wątroby.

- Odkrycia wykazały, że w przypadku przetoki wrotno-systemowej u myszy, dieta bogata w fermentowany błonnik zwiększa ryzyko zachorowania na raka wątroby. W przypadku ludzi to schorzenie nie jest tak powszechne, ale może się rozwijać u pacjentów z marskością wątroby. Te badania mogą zatem pomóc pacjentom z chorobami wątroby zmniejszyć ryzyko zachorowania poprzez modyfikację diety - ocenia badania dr Yiing Lin z Siteman Cancer Center na Washington University w St. Louis, w rozmowie z "Medical News Today".

Autorzy badania zastrzegają, że miało ono kilka ograniczeń (np. dotyczyło tylko mężczyzn), więc konieczne są kolejne analizy.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze