Trwa ładowanie...

Wykańcza wątrobę. Na ten składnik trzeba szczególnie uważać

Rozpuszczalny błonnik dodawany do przetworzonej żywności może wpływać fatalnie na nasze zdrowie. Amerykańskie badania wskazują, że zwiększa ryzyko raka wątroby. Jeśli ten narząd już nie działa tak, jak powinien, trzeba szczególnie uważać.

spis treści

1. Błonnik może szkodzić

Błonnik pokarmowy to grupa substancji pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu. Potocznie nazywa się go "szczotką", ze względu na właściwości oczyszczające. Jego spożycie jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Zobacz film: "Ciche znaki świadczące o raku wątroby, których nie możesz ignorować"
Inulina może zwiększać ryzyko raka wątroby
Inulina może zwiększać ryzyko raka wątroby (Getty Images)

Błonnik może być rozpuszczalny lub nierozpuszczalny w wodzie. Zadaniem tego drugiego (zawiera przede wszystkim: celulozę, hemicelulozą i ligniny) jest oczyszczanie organizmu i ułatwianie wypróżniania.

Z kolei błonnik rozpuszczalny to głównie gumy i pektyny. Odpowiada on za uczucie sytości i sprawia, że pokarm dłużej zostaje w żołądku, dzięki czemu nie jesteśmy głodni w ciągu dnia. Zdarza się, że jest on dodawany do przetworzonej żywności i wówczas może stać się bardzo szkodliwy, szczególnie dla osób już narażonych na raka wątroby.

2. Rozpuszczalny błonnik karmi raka

Według Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego, rak wątroby jest przyczyną ponad 700 tys. zgonów każdego roku na całym świecie. Duży wpływ na ryzyko zachorowania ma dieta, dlatego naukowcy cały czas prowadzą badania, które pomogą wskazać szczególnie niebezpieczne składniki.

Naukowcy z University of Toledo, Georgia State University i amerykańskiego National Cancer Institute przeprowadzili badania pod kątem wpływu inuliny (rodzaj błonnika, który jest dodawany do przetworzonej żywności) na raka wątroby.

Badali gryzonie z wyższym ryzykiem raka wątroby ze względu na wadę wrodzoną - przetokę wrotno-systemową. U myszy karmionych dietą wzbogaconą o inulinę, uszkodzenie wątroby się nasilało i prowadziło do raka wątrobowokomórkowego. Gryzonie miały też podwyższony poziom kwasów żółciowych.

3. Jak zmniejszyć ryzyko?

Podobnie było u ludzi. U mężczyzn, u których rozwinął się rak wątroby, poziom kwasów żółciowych był około dwukrotnie wyższy. Naukowcy przyjrzeli się też spożyciu błonnika. Badania wykazały, że u mężczyzn z wysokim poziomem kwasów żółciowych wyższe spożycie błonnika wiązało się ze zwiększonym ryzykiem raka wątroby.

- Odkrycia wykazały, że w przypadku przetoki wrotno-systemowej u myszy, dieta bogata w fermentowany błonnik zwiększa ryzyko zachorowania na raka wątroby. W przypadku ludzi to schorzenie nie jest tak powszechne, ale może się rozwijać u pacjentów z marskością wątroby. Te badania mogą zatem pomóc pacjentom z chorobami wątroby zmniejszyć ryzyko zachorowania poprzez modyfikację diety - ocenia badania dr Yiing Lin z Siteman Cancer Center na Washington University w St. Louis, w rozmowie z "Medical News Today".

Autorzy badania zastrzegają, że miało ono kilka ograniczeń (np. dotyczyło tylko mężczyzn), więc konieczne są kolejne analizy.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza