Dieta wysokobiałkowa zwiększa ryzyko cukrzycy?

Wiele osób uważa, że dieta bogata w białko może pomóc w utracie masy ciała. Nowe badania potwierdzają, że chociaż rzeczywiście może wspomóc odchudzanie, blokuje także jedną z korzyści, będących następstwem utraty kilogramów.  

Nowe badania dotyczące diety wysokobiałkowej wskazują, że nie zmniejsza ona ryzyka cukrzycy
Nowe badania dotyczące diety wysokobiałkowej wskazują, że nie zmniejsza ona ryzyka cukrzycy (123RF)

Badania wykazały, że podczas gdy na diecie wysokobiałkowej można schudnąć, nie ma ona wpływu na tzw. "wrażliwość na insulinę" - czynnik, który może zmniejszyć ryzyko cukrzycy i chorób serca.

W cukrzycy typu 2, komórki stopniowo tracą wrażliwość na insulinę.

Zdarza się to często wraz z rozwojem otyłości, więc zwiększenie wrażliwości na insulinę może być jednym z czynników ubocznych utraty wagi.

„Odkryliśmy, że u  kobiet, które straciły na wadze będąc na diecie wysokobiałkowej nie wystąpiła poprawa wrażliwości na insulinę" - powiedział główny autor badania, Bettina Mittendorfer, profesor medycyny na Uniwerstecie w Waszyngtonie.

ZOBACZ TAKŻE:

Jak zmniejszyć ryzyko cukrzycy?

Zespół Mittendorfer wykonał badania wśród 34 otyłych kobiet w wieku od 50 do 65 lat, z których żadna z nich nie miała cukrzycy na początku badania. Kobiety podzielono na trzy grupy: pierwsza nie była diecie, utrzymując po prostu swoją masę ciała, druga była w trakcie odchudzania i spożywała normalne dawki białka, a trzecia odchudzała się i spożywała ilości białka zgodne z dietą wysokobiałkową.

Pod koniec okresu badania, kobiety, które były na diecie wysokobiałkowej nie wykazały poprawy wrażliwości na insulinę. Kobiety, które były na diecie, ale spożywały standardową ilość białka, mogły pochwalić się poprawą wskaźnika wrażliwości na insulinę o 25-30 procent.

7 gwiazd, które chorują na cukrzycę
7 gwiazd, które chorują na cukrzycę [6 zdjęć]

Cukrzyca typu 1 to choroba, która polega na tym, że organizm nie wytwarza insuliny – hormonu, który przetwarza...

zobacz galerię

„Kobiety, które straciły na wadze jedząc mniej białka, były znacznie bardziej wrażliwe na insulinę" - powiedział Mittendorfer w informacji prasowej.

„To ważne, ponieważ wiele osób z nadwagą i otyłością nie kontroluje poziomu cukru we krwi, a ostatecznym tego wynikiem jest cukrzyca typu 2" – wyjaśnia. Naukowcy odkryli również, że spożywanie wysokiego poziomu białka pomaga zachować odpowiedni stan mięśni.

Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2?
Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2? [5 zdjęć]

Istnieją dwa główne typy tej choroby, ale nie wszyscy rozumieją, na czym polega różnica między nimi....

zobacz galerię

Autorzy podkreślają, że nie wiadomo, dlaczego wrażliwość na insulinę nie poprawiła się wśród kobiet, które były na diecie wysokobiałkowej i czy takie same wyniki mogą się pojawić u mężczyzn lub kobiet z już rozpoznaną cukrzycą typu 2.

Jednak ekspert w dziedzinie cukrzycy, dr Gerald Bernstein ze szpitala w Nowym Yorku, uważa, że każda metoda zdrowego odchudzania jest zwykle korzystna z punktu widzenia zapobiegania cukrzycy.

„Większość osób, które są na diecie, staje się bardziej wrażliwa na insulinę" - powiedział. Uważa on, że ćwiczenia są również bardzo istotne. „Rozsądna ilość aktywności fizycznej może zwiększyć wrażliwość na insulinę w mięśniach" – powiedział Bernstein.

Wyniki badań zostały zostały opublikowane 11 października w czasopiśmie „Cell Reports”.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy