Fabkin – nowo odkryty hormon. Badacze wiążą go z rozwojem cukrzycy
W harvardzkim Centrum Badań Metabolicznych im. Sabri Ülkera badacze zidentyfikowali nieznany dotąd hormon. Ma on, jak się okazuje, ścisły związek z rozwojem cukrzycy – zarówno typu 1 jak i 2. W badaniu na myszach blokowanie aktywności fabkin zapobiegało rozwojowi obu form cukrzycy u zwierząt.
1. Fabkin – jak wpływa na organizm?
- Przez wiele dziesięcioleci szukaliśmy sygnału, który komunikuje stan rezerw energetycznych w adipocytach (komórkach tłuszczowych, przyp.red.), aby wygenerować odpowiednie reakcje endokrynologiczne, takie jak produkcja insuliny z komórek beta trzustki – powiedział starszy autor Gökhan S. Hotamisligil, dyrektor Sabri Centrum Ülkera.
- Zidentyfikowaliśmy fabkin jako nowy hormon, który kontroluje tę krytyczną funkcję poprzez bardzo nietypowy mechanizm molekularny – dodał.
Mechanizm regulowania poziomu cukru we krwi jest sterowany przez szereg hormonów. Komórki alfa obecne w trzustce produkują glukagon, który odpowiada za podniesienie poziomu cukru, a beta – insulinę, która ma obniżać jego poziom.
W przebiegu cukrzycy te mechanizmy nie działają prawidłowo, a zdaniem badaczy – przyczynia się do tego jeden, niezwykły hormon.
2. Hormon inny niż wszystkie
Fabkin znacząco różni się od reszty hormonów – nie jest pojedynczą cząsteczką z jednym zdefiniowanym receptorem. Jest kompleksem białkowym składającym się z wielu białek: białka wiążącego kwasy tłuszczowe 4 (FABP4), kinazy adenozyny (ADK), kinazy difosforanu nukleozydu (NDPK) i innych.
Jedno z nich, czyli właśnie FABP4, już ponad dekadę temu badacze powiązali z chorobami metabolicznymi, w tym otyłością, cukrzycą, chorobami sercowo-naczyniowymi i rakiem.
Teraz udowodnili, że kiedy komórki tłuszczowe wydzielają FABP4 do krwiobiegu, łącząc się z innymi białkami, tworzy się kompleks białkowy.
W przypadku cukrzycy fabkin kontroluje funkcję komórek beta w trzustce, które są odpowiedzialne za produkcję insuliny. Poziom hormonu fabkin u zwierząt biorących udział w badaniach był bardzo wysoki, podobnie jak u ludzi chorych na cukrzycę typu 1 i typu 2.
Naukowcy doszli do wniosku, że nowo odkryty hormon może być siłą napędową rozwoju cukrzycy. Badacze zaobserwowali, że gdy myszom podane zostały przeciwciała neutralizujące fabkin, u zwierząt nie rozwinęła się cukrzyca.
To może oznaczać, że badaczom udało się wpaść na trop prowadzący do wynalezienia leku mogącego zmniejszyć siłę rażenia podstępnej choroby metabolicznej, jaką jest cukrzyca.
- Jestem bardzo podekscytowana odkryciem nowego hormonu, ale jeszcze bardziej widząc długoterminowe konsekwencje tego odkrycia – powiedziała Kacey Prentice, główna autorka badań, pracownik naukowy w Sabri Ülker Center and Department of Molecular Metabolism.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.