Fitoplankton – właściwości, działanie i korzyści dla zdrowia człowieka
Fitoplankton tworzą jednokomórkowe organizmy żyjące w wodzie. Ich cechą charakterystyczną jest to, że nie mają zdolności ruchu lub poruszają się wyłącznie w ograniczonym zakresie. To składnik planktonu stanowiący podstawę łańcucha pokarmowego. Ma również pozytywny wpływ organizm człowieka. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
1. Czym jest fitoplankton?
Fitoplankton tworzą mikroskopijne, jednokomórkowe organizmy roślinne i glony oraz sinice żyjące w wodzie. To zespół organizmów fotosyntetyzujących, które są przystosowane do życia w toni wodnej okresowo lub na stałe.
Ich cechą charakterystyczną jest to, że nie mają zdolności ruchu lub poruszają się wyłącznie w ograniczonym zakresie. Organizmy wchodzące w skład fitoplanktonu zamieszkują zarówno środowisko słonowodne, jak i słodkowodne.
Rozwija się głównie wzdłuż wybrzeży i szelfu kontynentalnego, wzdłuż równika na Pacyfiku i Oceanie Atlantyckim. Fitoplankton jest składnikiem planktonu. Określenie to oznacza grupę ekologiczną, a nie jednostkę systematyczną.
Fitoplankton żyje dzięki fotosyntezie. Do grupy drobnych, samożywnych organizmów roślinnych swobodnie unoszących się w wodzie należą sinice, zielenice, sprzężnice i okrzemki.
Zalicza się je do rodziny mikro-alg oraz do rodzaju planktonu. Jego nazwa wywodzi się z połączenia greckich słów fito, czyli „roślina” oraz plankton, czyli „wędrujący”. Określa się je również „glonami planktonowymi".
Fitoplankton pojawił się na Ziemi już około 3 miliardów lat temu. Miał duży wpływ na tworzenie atmosfery Ziemi. Podobnie jak rośliny na lądzie odpowiada za asymilację dwutlenku węgla oraz produkcję tlenu w atmosferze.
Odżywia się za pomocą fotosyntezy w dobrze oświetlonej, górnej warstwie zbiornika wodnego: jeziora, morza czy oceanu. Stanowi też podstawę łańcucha pokarmowego w zbiornikach wodnych. Jest producentem materii organicznej, stanowiącej pokarm dla zooplanktonu i innych zwierząt cudzożywnych.
2. Właściwości fitoplanktonu
Istnieje wiele różnych gatunków fitoplanktonu. Każdy ma inny, określony wygląd i kształt. Jego skład, zagęszczenie i biomasa nie jest stała. Zależy od czynników abiotycznych (fizyczno-chemicznych), ale i biotycznych (ryby, zooplankton czy ptaki związane ze środowiskiem wodnym).
Na rozwój fitoplanktonu wpływają warunki środowiskowe, takie jak: światło, temperatura, dwutlenek węgla, sole mineralne. Większość fitoplanktonu jest mikroskopijna, ale jego duża koncentracja sprawia, że woda zmienia kolor.
W optymalnych warunkach glony rozwijają się masowo, tworząc tzw. zakwit wód, co powoduje zmianę zabarwienia wody. Zielony czy brunatny kolor wody zależy od koncentracji i rodzaju fitoplanktonu. Warto wiedzieć, że komórki fitoplanktonu zawierają różne barwniki. To na przykład:
- chlorofil (a,b) (kolor zielony),
- karoten (kolor pomarańczowy),
- fikocyjanina (kolor niebiesky),
- fikoerytryna (kolor bordowy),
- fukoksantyna (kolor brązowy).
Kolor oceanu jest wypadkową oddziaływania światła widzialnego z barwnikami fitoplanktonu.
3. Fitoplankton - korzyści dla zdrowia
Ponieważ fitoplankton zawiera łatwo przyswajane składniki odżywcze, ma pozytywny wpływ organizm człowieka. Co wiemy o jego właściwościach? Okazuje się, ze fitoplankton posiada cenne wartości i składniki odżywcze, takie jak kwasy tłuszczowe Omega-3, białka i aminokwasy, witaminy, minerały i pierwiastki śladowe, a także przeciwutleniacze, arotenoidy i chlorofil.
Z uwagi na swoje właściwości i skład, fitolankton:
- pozytywnie wpływa na pracę serca i układu krążenia,
- korzystnie wpływa na poprawę nastroju, zapobiega spadkowi nastroju i stanom depresyjnym, dodaje energii,
- uzupełnia niezbędne składniki odżywcze,
- wpływa na funkcjonowanie różnych narządów, pomaga utrzymać je w formie, wspomaga ich odnowę na poziomie komórkowym (zwłaszcza wątrobę),
- wzmacnia odporność, reguluje pracę układu odpornościowego,
- wzmacnia błony komórkowe, wspomaga regenerację oraz tworzenie się komórek.
- wykazuje działanie antynowotworowe,
- oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich czy substancji, które są efektem trawienia wysoko przetworzonej żywności czy rafinowanych cukrów (ma alkaliczne pH).
Ponadto może łagodzić stany zapalne i zmniejszać uszkodzenia skóry.
4. Suplementowanie fitoplanktonu
Jak można spożywać fitoplankton? To proste. Wystarczy kupić go w aptece, sklepie zielarskim czy drogerii (zarówno stacjonarnie, jak i w internecie). To na przykład chlorella czy spirulina w postaci płynu, proszku oraz kapsułek.
Proszek można jeść lub rozpuszczać w wodzie, soku czy wodzie kokosowej, dodawać do sosów, zup czy koktajli. Fitoplankton jest wchłaniany na poziomie komórkowym. Oznacza to, że nie obciąża układu trawiennego czy immunologicznego.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.