Trwa ładowanie...

Fitoplankton – właściwości, działanie i korzyści dla zdrowia człowieka

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 09.06.2023 16:02
Fitoplankton tworzą jednokomórkowe organizmy żyjące w wodzie.
Fitoplankton tworzą jednokomórkowe organizmy żyjące w wodzie. (gettyimages)

Fitoplankton tworzą jednokomórkowe organizmy żyjące w wodzie. Ich cechą charakterystyczną jest to, że nie mają zdolności ruchu lub poruszają się wyłącznie w ograniczonym zakresie. To składnik planktonu stanowiący podstawę łańcucha pokarmowego. Ma również pozytywny wpływ organizm człowieka. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

spis treści

1. Czym jest fitoplankton?

Fitoplankton tworzą mikroskopijne, jednokomórkowe organizmy roślinne i glony oraz sinice żyjące w wodzie. To zespół organizmów fotosyntetyzujących, które są przystosowane do życia w toni wodnej okresowo lub na stałe.

Ich cechą charakterystyczną jest to, że nie mają zdolności ruchu lub poruszają się wyłącznie w ograniczonym zakresie. Organizmy wchodzące w skład fitoplanktonu zamieszkują zarówno środowisko słonowodne, jak i słodkowodne.

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Rozwija się głównie wzdłuż wybrzeży i szelfu kontynentalnego, wzdłuż równika na Pacyfiku i Oceanie Atlantyckim. Fitoplankton jest składnikiem planktonu. Określenie to oznacza grupę ekologiczną, a nie jednostkę systematyczną.

Fitoplankton żyje dzięki fotosyntezie. Do grupy drobnych, samożywnych organizmów roślinnych swobodnie unoszących się w wodzie należą sinice, zielenice, sprzężnice i okrzemki.

Zalicza się je do rodziny mikro-alg oraz do rodzaju planktonu. Jego nazwa wywodzi się z połączenia greckich słów fito, czyli „roślina” oraz plankton, czyli „wędrujący”. Określa się je również „glonami planktonowymi".

Fitoplankton pojawił się na Ziemi już około 3 miliardów lat temu. Miał duży wpływ na tworzenie atmosfery Ziemi. Podobnie jak rośliny na lądzie odpowiada za asymilację dwutlenku węgla oraz produkcję tlenu w atmosferze.

Odżywia się za pomocą fotosyntezy w dobrze oświetlonej, górnej warstwie zbiornika wodnego: jeziora, morza czy oceanu. Stanowi też podstawę łańcucha pokarmowego w zbiornikach wodnych. Jest producentem materii organicznej, stanowiącej pokarm dla zooplanktonu i innych zwierząt cudzożywnych.

2. Właściwości fitoplanktonu

Istnieje wiele różnych gatunków fitoplanktonu. Każdy ma inny, określony wygląd i kształt. Jego skład, zagęszczenie i biomasa nie jest stała. Zależy od czynników abiotycznych (fizyczno-chemicznych), ale i biotycznych (ryby, zooplankton czy ptaki związane ze środowiskiem wodnym).

Na rozwój fitoplanktonu wpływają warunki środowiskowe, takie jak: światło, temperatura, dwutlenek węgla, sole mineralne. Większość fitoplanktonu jest mikroskopijna, ale jego duża koncentracja sprawia, że woda zmienia kolor.

W optymalnych warunkach glony rozwijają się masowo, tworząc tzw. zakwit wód, co powoduje zmianę zabarwienia wody. Zielony czy brunatny kolor wody zależy od koncentracji i rodzaju fitoplanktonu. Warto wiedzieć, że komórki fitoplanktonu zawierają różne barwniki. To na przykład:

  • chlorofil (a,b) (kolor zielony),
  • karoten (kolor pomarańczowy),
  • fikocyjanina (kolor niebiesky),
  • fikoerytryna (kolor bordowy),
  • fukoksantyna (kolor brązowy).

Kolor oceanu jest wypadkową oddziaływania światła widzialnego z barwnikami fitoplanktonu.

3. Fitoplankton - korzyści dla zdrowia

Ponieważ fitoplankton zawiera łatwo przyswajane składniki odżywcze, ma pozytywny wpływ organizm człowieka. Co wiemy o jego właściwościach? Okazuje się, ze fitoplankton posiada cenne wartości i składniki odżywcze, takie jak kwasy tłuszczowe Omega-3, białka i aminokwasy, witaminy, minerały i pierwiastki śladowe, a także przeciwutleniacze, arotenoidy i chlorofil.

Z uwagi na swoje właściwości i skład, fitolankton:

  • pozytywnie wpływa na pracę serca i układu krążenia,
  • korzystnie wpływa na poprawę nastroju, zapobiega spadkowi nastroju i stanom depresyjnym, dodaje energii,
  • uzupełnia niezbędne składniki odżywcze,
  • wpływa na funkcjonowanie różnych narządów, pomaga utrzymać je w formie, wspomaga ich odnowę na poziomie komórkowym (zwłaszcza wątrobę),
  • wzmacnia odporność, reguluje pracę układu odpornościowego,
  • wzmacnia błony komórkowe, wspomaga regenerację oraz tworzenie się komórek.
  • wykazuje działanie antynowotworowe,
  • oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich czy substancji, które są efektem trawienia wysoko przetworzonej żywności czy rafinowanych cukrów (ma alkaliczne pH).

Ponadto może łagodzić stany zapalne i zmniejszać uszkodzenia skóry.

4. Suplementowanie fitoplanktonu

Jak można spożywać fitoplankton? To proste. Wystarczy kupić go w aptece, sklepie zielarskim czy drogerii (zarówno stacjonarnie, jak i w internecie). To na przykład chlorella czy spirulina w postaci płynu, proszku oraz kapsułek.

Proszek można jeść lub rozpuszczać w wodzie, soku czy wodzie kokosowej, dodawać do sosów, zup czy koktajli. Fitoplankton jest wchłaniany na poziomie komórkowym. Oznacza to, że nie obciąża układu trawiennego czy immunologicznego.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze