Trwa ładowanie...

Fitoplankton – właściwości, działanie i korzyści dla zdrowia człowieka

Fitoplankton tworzą jednokomórkowe organizmy żyjące w wodzie. Ich cechą charakterystyczną jest to, że nie mają zdolności ruchu lub poruszają się wyłącznie w ograniczonym zakresie. To składnik planktonu stanowiący podstawę łańcucha pokarmowego. Ma również pozytywny wpływ organizm człowieka. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

spis treści

1. Czym jest fitoplankton?

Fitoplankton tworzą mikroskopijne, jednokomórkowe organizmy roślinne i glony oraz sinice żyjące w wodzie. To zespół organizmów fotosyntetyzujących, które są przystosowane do życia w toni wodnej okresowo lub na stałe.

Ich cechą charakterystyczną jest to, że nie mają zdolności ruchu lub poruszają się wyłącznie w ograniczonym zakresie. Organizmy wchodzące w skład fitoplanktonu zamieszkują zarówno środowisko słonowodne, jak i słodkowodne.

Rozwija się głównie wzdłuż wybrzeży i szelfu kontynentalnego, wzdłuż równika na Pacyfiku i Oceanie Atlantyckim. Fitoplankton jest składnikiem planktonu. Określenie to oznacza grupę ekologiczną, a nie jednostkę systematyczną.

Fitoplankton żyje dzięki fotosyntezie. Do grupy drobnych, samożywnych organizmów roślinnych swobodnie unoszących się w wodzie należą sinice, zielenice, sprzężnice i okrzemki.

Zalicza się je do rodziny mikro-alg oraz do rodzaju planktonu. Jego nazwa wywodzi się z połączenia greckich słów fito, czyli „roślina” oraz plankton, czyli „wędrujący”. Określa się je również „glonami planktonowymi".

Fitoplankton pojawił się na Ziemi już około 3 miliardów lat temu. Miał duży wpływ na tworzenie atmosfery Ziemi. Podobnie jak rośliny na lądzie odpowiada za asymilację dwutlenku węgla oraz produkcję tlenu w atmosferze.

Odżywia się za pomocą fotosyntezy w dobrze oświetlonej, górnej warstwie zbiornika wodnego: jeziora, morza czy oceanu. Stanowi też podstawę łańcucha pokarmowego w zbiornikach wodnych. Jest producentem materii organicznej, stanowiącej pokarm dla zooplanktonu i innych zwierząt cudzożywnych.

Zobacz także:

2. Właściwości fitoplanktonu

Istnieje wiele różnych gatunków fitoplanktonu. Każdy ma inny, określony wygląd i kształt. Jego skład, zagęszczenie i biomasa nie jest stała. Zależy od czynników abiotycznych (fizyczno-chemicznych), ale i biotycznych (ryby, zooplankton czy ptaki związane ze środowiskiem wodnym).

Na rozwój fitoplanktonu wpływają warunki środowiskowe, takie jak: światło, temperatura, dwutlenek węgla, sole mineralne. Większość fitoplanktonu jest mikroskopijna, ale jego duża koncentracja sprawia, że woda zmienia kolor.

W optymalnych warunkach glony rozwijają się masowo, tworząc tzw. zakwit wód, co powoduje zmianę zabarwienia wody. Zielony czy brunatny kolor wody zależy od koncentracji i rodzaju fitoplanktonu. Warto wiedzieć, że komórki fitoplanktonu zawierają różne barwniki. To na przykład:

  • chlorofil (a,b) (kolor zielony),
  • karoten (kolor pomarańczowy),
  • fikocyjanina (kolor niebiesky),
  • fikoerytryna (kolor bordowy),
  • fukoksantyna (kolor brązowy).

Kolor oceanu jest wypadkową oddziaływania światła widzialnego z barwnikami fitoplanktonu.

3. Fitoplankton - korzyści dla zdrowia

Ponieważ fitoplankton zawiera łatwo przyswajane składniki odżywcze, ma pozytywny wpływ organizm człowieka. Co wiemy o jego właściwościach? Okazuje się, ze fitoplankton posiada cenne wartości i składniki odżywcze, takie jak kwasy tłuszczowe Omega-3, białka i aminokwasy, witaminy, minerały i pierwiastki śladowe, a także przeciwutleniacze, arotenoidy i chlorofil.

Z uwagi na swoje właściwości i skład, fitolankton:

  • pozytywnie wpływa na pracę serca i układu krążenia,
  • korzystnie wpływa na poprawę nastroju, zapobiega spadkowi nastroju i stanom depresyjnym, dodaje energii,
  • uzupełnia niezbędne składniki odżywcze,
  • wpływa na funkcjonowanie różnych narządów, pomaga utrzymać je w formie, wspomaga ich odnowę na poziomie komórkowym (zwłaszcza wątrobę),
  • wzmacnia odporność, reguluje pracę układu odpornościowego,
  • wzmacnia błony komórkowe, wspomaga regenerację oraz tworzenie się komórek.
  • wykazuje działanie antynowotworowe,
  • oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich czy substancji, które są efektem trawienia wysoko przetworzonej żywności czy rafinowanych cukrów (ma alkaliczne pH).

Ponadto może łagodzić stany zapalne i zmniejszać uszkodzenia skóry.

4. Suplementowanie fitoplanktonu

Jak można spożywać fitoplankton? To proste. Wystarczy kupić go w aptece, sklepie zielarskim czy drogerii (zarówno stacjonarnie, jak i w internecie). To na przykład chlorella czy spirulina w postaci płynu, proszku oraz kapsułek.

Proszek można jeść lub rozpuszczać w wodzie, soku czy wodzie kokosowej, dodawać do sosów, zup czy koktajli. Fitoplankton jest wchłaniany na poziomie komórkowym. Oznacza to, że nie obciąża układu trawiennego czy immunologicznego.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.