Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Jak wzrost wpływa na zdrowie?

Avatar placeholder
19.02.2016 09:19
Jak wzrost wpływa na zdrowie?
Jak wzrost wpływa na zdrowie? (Zdjęcie nóg / Shutterstock)

To, jak wysocy jesteśmy, może dać nam pewne wskazówki dotyczące naszego zdrowia. W zależności od tego, czy jesteśmy wysocy czy niscy, zaliczamy się do innej grupy ryzyka. Wzrost ma istotny wpływ na stopień ryzyka występowania wielu schorzeń i to niezależnie od innych czynników, takich jak masa tłuszczowa – wykazały najnowsze badania wykonane przez Niemiecki Instytut Odżywiania w Poczdamie.

Dzięki dotychczasowym badaniom wiemy, że im wyższy wzrost, tym niższe ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2. Jednak okazuje się, że wyższe osoby są bardziej niż ich niżsi rówieśnicy narażone na wystąpienie niektórych rodzajów raka.

Profesor Matthias Schulze z Niemieckiego Instytutu Odżywiania wyjaśnia: „Epidemiologiczne dane pokazują, że na każde dodatkowe 6,5 cm wzrostu przypada o 6 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Jednak umieralność na raka zwiększa się odpowiednio o 4 procent”.

Naukowcy podejrzewają, że wyższy wzrost jest oznaką przekarmienia pożywieniem o wysokiej zawartości kalorii i białka zwierzęcego w różnych fazach rozwoju. Współautor badań, profesor Norbert Stefan z Uniwersytetu w Tybindze, dodaje: „Według naszych ustaleń, wysocy ludzie są bardziej wrażliwi na insulinę i mają mniej otłuszczoną wątrobę. Może to wyjaśniać obniżone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2”.

Zobacz film: "Cukrzyca. Historia Mai"
Chroń się przed rakiem piersi. Oto 6 produktów, które warto jeść, by uniknąć nowotworu
Chroń się przed rakiem piersi. Oto 6 produktów, które warto jeść, by uniknąć nowotworu [6 zdjęć]

Orzechy brazylijskie wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, witamin i minerałów. Bogactwo prozdrowotnych

zobacz galerię

Wyniki badań zgadzają się z opublikowanymi danymi wskazującymi, że wysokie osoby są mniej podatne na zaburzenia metabolizmu lipidów. Autorzy badań podkreślają, że to aktywacja insulinopodobnego czynnika wzrostowego I i II może mieć związek ze zwiększonym ryzykiem występowania niektórych rodzajów raka, zwłaszcza raka piersi, jelita grubego oraz czerniaka, ponieważ rozwój komórek jest aktywowany na stałe.

Inna hipoteza zakłada, że większe ryzyko chorób nowotworowych jest proporcjonalne do liczby komórek ciała, których u osób wysokich jest naturalnie więcej.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze