Podbiał – właściwości, przeciwskazania, przepisy
Podbiał pospolity to roślina wykorzystywana od wieków w medycynie ludowej. Powszechnie występuje w Azji, Europie oraz niektórych państwach obu Ameryk. Jakie są właściwości podbiału?
1. Podbiał - charakterystyka
Podbiał pospolity to roślina lecznicza występująca prawie na całym świecie. W Polsce spotkamy go na polach, łąkach lub nad brzegiem zbiorników wodnych. Roślina osiąga około 30 cm wysokości. Posiada duże, sercowate liście, pokryte od spodu charakterystycznym meszkiem. Kwiaty podbiału mają żółtawą barwę. Roślina nazywana jest również białkuchem, kaczyńcem, grzybieniem, gęsim łebkiem lub bożym liczkiem.
2. Podbiał – właściwości lecznicze
Liście podbiału zawierają wiele prozdrowotnych składników takich jak: garbniki, karotenoidy, flawonoidy, kwasy fenolowe oraz olejek eteryczny. Liście podbiału zbiera się wiosną oraz latem. Najlepiej, aby były zrywane z miejsc o niskiej ingerencji człowieka. Zmniejszy to ryzyko zbioru liści zanieczyszczonych. W celach leczniczych oprócz liści wykorzystuje się także kwiaty, lecz są one mniej popularne w polskiej medycynie ludowej.
Podbiał charakteryzuje się następującymi właściwościami leczniczymi:
- Łagodzi kaszel – zawarty w podbiale śluz hamuje odruchy kaszlowe oraz działa wykrztuśnie. Syrop z podbiału zalecany jest osobom chorującym na zapalenie gardła;
- Zwalcza stany zapalne – podbiał polecany jest osobom zmagającym się ze stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych;
- Zwalcza infekcje bakteryjne – obecne w podbiale kwasy fenolowe mają działanie przeciwbakteryjne;
- Ma działanie przeciwnowotworowe – spożywanie środków z podbiału może ochronić przed nowotworami okrężnicy, a nawet białaczką.
3. Podbiał – stosowanie
Podbiał pospolity może być stosowany wewnętrznie – w formie miodu, syropu lub tabletek. W formie wywaru może być wykorzystany również zewnętrznie do przemywania chorobowych zmian skórnych.
4. Podbiał – przeciwskazania
Regularne spożywanie podbiału może okazać się szkodliwe. Najlepiej, aby preparaty z podbiałem nie były stosowane dłużej niż 6 tygodni w ciągu całego roku. Tabletki lub syrop z tej rośliny nie powinny być zażywane przez osoby zmagające się z problemami wątrobowymi. Spożywanie preparatów z podbiałem jest zakazane u dzieci poniżej 12 roku życia, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
5. Podbiał – pozyskiwanie liści
Liście podbiału wykorzystywane w ziołolecznictwie powinny być młode oraz bez ogonków. Zbierane są w pogodne, wiosenne dni. Po zbiorze suszy się je w temperaturze około 40 stopni Celsjusza. Po ususzeniu liście podbiału przechowuje się w szczelnych pojemnikach, chroniących przed wilgocią.
6. Podbiał – przepisy
Preparaty zawierające podbiał można kupić w sklepach lub przygotować samemu. Poniżej przedstawiamy pomysły na wykorzystanie podbiału.
6.1. Napar z podbiału
Napar z podbiału może być stosowany przy suchym kaszlu, podrażnieniu górnych dróg oddechowych lub chrypce. Do przygotowania wystarczy jedna łyżka liści, które wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzącą wodą. Napar parzymy pod przykryciem przez około 15 minut. Po przygotowaniu możemy go pić 3-4 razy dziennie.
6.2. Odwar z liści podbiału
Odwar stosujemy przy bólach gardła, utrudnionym przełykaniu i zapaleniach błon śluzowych jamy ustnej. Do przygotowania potrzebujemy łyżeczkę liści, którą zalewamy szklanką ciepłej wody. Następnie podgrzewamy ją do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Po ugotowaniu odstawiamy na 15 minut. Odwar odcedzamy. Możemy go stosować 3 razy dziennie po 1/3 szklanki.
6.3. Płukanka do włosów przetłuszczających się
Przygotowujemy dwie garści liści, które zalewamy 500 ml wrzącej wody. Liście gotujemy przez 15 minut. Po ugotowaniu przecedzamy. Płukankę stosujemy po myciu włosów.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.