Kozieradka – charakterystyka, działanie, zastosowanie

Kozieradka to roślina, którą wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale także w kosmetologii i lecznictwie. Kozieradka powinna być składnikiem diety osób chorych na wrzody, ale także tych, którzy uskarżają się na stałe obniżanie poziomu cukru we krwi. Specjaliści uważają, że kozieradka jest idealnym antidotum na wypadające włosy. W kuchni kozieradka jest także przydatna, ponieważ kozieradka jest bardzo aromatyczna i może zastąpić przykładowo curry.

Zobacz film: "Kozieradka - nieoceniona dla włosów, ale nieznośna dla nosa"

1. Kozieradka - charakterystyka

Kozieradka inaczej jest zwana koniczyną grecką, a w Polsce bożą trawką. Kozieradka jest to roślina jednoroczna z rodziny roślin bobowatych. Najczęściej kozieradka dorasta do 60 cm wysokości. Kozieradka kwitnie w czerwcu i lipcu, zapylona przez owada kozieradka wydziela słodki, nawet nieco mdły korzenny zapach.

2. Kozieradka – działanie

Do najważniejszych zalet kozieradki zalicza się wspieranie organizmu przy wszelkich dolegliwościach związanych z układem pokarmowym, ale także ze zmianami skórnymi. Kozieradka idealnie zmiękcza skórę przy cystach, czyrakach. Kozieradka redukuje poziom cukru we wkri, ponieważ znacznie zwalnia opróżnianie żołądka, co opóźnia wchłanianie się węglowodanów, a w konsekwencji przetransportowywanie glukozy.

Kozieradka obniża ciśnienie krwi. Do innych działań kozieradki należy łagodzenie wszelkich stanów zapalnych i infekcji. Kozieradka to źródło krzemu, żelaza i selenu, a dodatkowo kozieradka reguluje i stymuluje wydzielanie śluzów, co znacznie pomaga usuwać alergen z układu oddechowego.

Kozieradka jest źródłem wielu odżywczych elementów
Kozieradka jest źródłem wielu odżywczych elementów

Według niektórych opinii kozieradka może działać jak afrodyzjak, ponieważ znacznie podwyższa poziom testosteronu. Kozieradka wpływa pozytywnie na samopoczucie, dlatego jest stałym składnikiem diety sportowców. Wysoki poziom testosteronu powoduje, że tkanka tłuszczowa jest spalana w szybszym tempie, a dodatkowo możliwe jest szybsze kształtowanie mięśni.

Kozieradka posiada poza tym działanie mlekopędne, żółciopędne, moczopędne, a także rozkurczowe. Jest to spowodowane tym, że kozieradka pobudza do działania jelita, żołądek i trzustkę. Dodatkowo kozieradka wspiera proces wypróżniania, a także aktywuje procesy wytwarzania czerwonych krwinek i wspiera proces regeneracji uszkodzonych tkanek.

Kozieradka jest także stosowana do użycia zewnętrznego przykładowo może być okładem, albo płukanką. Składniki kozieradki działają przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie i przeciwwysiękowo, a także zmiękczająco i regeneracyjnie.

Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków
Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków [5 zdjęć]

Nic nie poprawi smaku naszych potraw lepiej niż szczypta aromatycznych ziół. To prawdziwe cuda natury,...

zobacz galerię

3. Kozieradka – zastosowanie

Kozieradka jest najczęściej stałym elementem mieszanki indyjskiej, a także mieszanki curry. Kozieradka może być też w mieszankach, które są stosowane w przyprawianiu ryb. Nasiona kozieradki to również składnik bardzo oryginalnego przepisu na chałwę, czasem kozieradka jest dodawana do mąki, aby uzyskać pikantny smak.

To też warto wiedzieć

Nie ma żadnych przeciwwskazań do formy podawania kozieradki. Kozieradka może być podawana, jako jeden z elementów dania, ale może stanowić także główny element posiłku. Kozieradka może być składnikiem przyprawy, ale też naparem czy herbatką. Kobiety w ciąży lub karmiące powinny konsultować stosowanie kozieradki z lekarzem prowadzącym.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Błonnik pokarmowy

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.