Trwa ładowanie...

Łagodzą stany zapalne i przedłużają młodość. Te warzywa mają super moc

 Katarzyna Prus
24.07.2022 17:51
Jakie warzywa działają przeciwzapalnie?
Jakie warzywa działają przeciwzapalnie? (Getty Images)

Są prawdziwą bombą cennych witamin i minerałów. Pomagają w walce z przewlekłym stanem zapalnym, przedłużają młodość, zmniejszają ryzyko chorób serca, a nawet nowotworów. Te warzywa warto włączyć do diety, żeby cieszyć się nie tylko smakiem, ale i zdrowiem.

spis treści

1. Dieta na przewlekły stan zapalny

Stan zapalny to naturalna reakcja obronna organizmu na urazy lub infekcje. Jeśli jednak zapalenie się przedłuża, może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia i przyczynia się do rozwoju wielu chorób, m.in.
reumatoidalnego zapalenia stawów, chorób serca, cukrzycy, astmy, a nawet nowotworów.

Zielone warzywa liściaste łagodzą stany zapalne w organiźmie
Zielone warzywa liściaste łagodzą stany zapalne w organiźmie (Getty Images)
Zobacz film: "Naturalne sposoby na wrzodziejące zapalenie jelit"

Z raportu opublikowany w czasopiśmie "Aging and Disease" wynika, że nieleczony stan zapalny może przyspieszać proces starzenia się organizmu i zwiększa ryzyko chorób związanych z wiekiem.

Jednym z kluczowych elementów w walce ze stanem zapalnym jest zdrowa dieta. Okazuje się, że niektóre warzywa są w tej dziedzinie szczególnie skuteczne.

2. Papryka - źródło przeciwutleniaczy

Papryka, którą z powodzeniem można jeść na surowo, a także pieczoną czy grillowaną jest źródłem przeciwutleniaczy, które hamują proces starzenia się organizmu.

- Papryka jest bogata w witaminę C i witaminę A, które są naturalnie występującymi przeciwutleniaczami. Jest też bogata w błonnik i wodę, dzięki czemu jest warzywem nawadniającym - wylicza dietetyk dr Dana Ellis Hunnes, autorka książki "Recipe for Survival".

Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, działa też przeciwzapalnie.

3. Brokuły przeciw nowotworom

W opóźniu procesów starzenia się organizmu niezawodne są także brokuły, które podobnie jak papryka mają działanie przeciwzapalne. Mogą też wpływać na zmniejszenie ryzyka nowotworów.

- Brokuły zawierają dużo sulforafanu, który jest naturalnie występującym przeciwutleniaczem. To niezwykle zdrowe warzywa o działaniu przeciwzapalnym - zaznacza dr Hunnes.

Brokuły to także źródło wapnia, błonnika i wody, które przyczyniają się do ich właściwości przeciwzapalnych. W porównaniu do innych warzyw mają też znacznie więcej białka roślinnego.

4. Ziemniaki zwalczają wolne rodniki

Ziemniaki są bardzo często niedoceniane i uważane za sprzymierzeńców tycia ze względu na zawartość węglowodanów. Eliminując je z diety pozbawiamy się jednak cennych witamin i składników odżywczych.

- Ziemniaki to pokarm bogaty w składniki odżywcze, takie jak błonnik, potas, witaminę C. Białe ziemniaki mogą zmniejszać stan zapalny, a także obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi – tłumaczy Veronica Rouse, dietetyk.

5. Warzywa liściaste - bomba witaminowa

W diecie, która wspomaga walkę ze stanami zapalnymi nie powinno też zabraknąć zielonych warzyw liściastych, które są jednymi z najzdrowszych. Najlepiej zjadać je na surowo, bo wtedy nie tracą cennych składników odżywczych.

Do jadłospisu warto włączyć: szpinak, jarmuż, rukolę, sałatę rzymską, natkę pietruszki. To prawdziwa bomba witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dostarczają organizmowi witaminy A, C, E i K. Są też źródłem żelaza, potasu, wapnia, magnezu i błonnika.

6. Cebula i czosnek nie tylko dla smaku

Czosnek i cebula nie tylko dodadzą potrawom smaku, ale też zadbają o zdrowie. Czosnek jest jednym z warzyw o najsilniejszym działaniu przeciwzapalnym.

Jest pełen przeciwutleniaczy, minerałów i witamin, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i chronić przed chorobami związanymi z wiekiem. Wystarczy, że do diety włączymy jeden ząbek dziennie.

Podobne korzyści płyną ze spożywania cebuli. Jest bogata w kwercetynę - związek przeciwutleniający, który pomaga zapobiegać przewlekłym chorobom poprzez zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie. Cebula to także źródło witamin C i E oraz magnezu.

7. Pomidory chronią serce

Jeden duży pomidor dostarcza aż 60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Dodatkowo pokrywa on 25 proc. zapotrzebowania na witaminę E. Znajdziemy w nim też beta-karoten, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Na tym jednak nie koniec jego cennych właściwości.

Pomidory są bogate w likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem mogącym pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Uważa się również, że likopen pomaga chronić przed chorobami serca i niektórymi nowotworami.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze