Trwa ładowanie...

Miód manuka skuteczniejszy w zabijaniu bakterii niż antybiotyki

Avatar placeholder
30.11.2022 17:28
Miód manuka skuteczniejszy w zabijaniu bakterii niż antybiotyki
Miód manuka skuteczniejszy w zabijaniu bakterii niż antybiotyki (iStock)

Miód miodowi nie równy. Mimo, iż od dawna znane i dobrze udokumentowane są korzyści płynące z surowego i nieprzetworzonego miodu, australijscy naukowcy odkryli, że jeden rodzaj miodu, zwany miodem manuka może działać lepiej niż wszystkie znane antybiotyki.

Miód manuka jest wytwarzany przez pszczoły, które żywią się nektarem z krzewu manuka oraz z drzew herbacianych pochodzących z Australii i Nowej Zelandii.

Ten niezwykły rodzaj miodu nie tylko skutecznie zabija bakterie, ale też może być pomocny w zwalczaniu oporności bakterii na antybiotykoterapię.

Dr Dee Carter z Uniwersytetu w Sydney zauważył, że bakterie szybko stają się oporne na antybiotyki, co czyni je bezużetycznymi.

Zobacz film: "Cukrzyca. Historia Mai"

Wyniki badań opublikowane w „European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases” głoszą, że miód manuka był w stanie zabić każdą bakterię i patogen, jakie były testowane w badaniu.

Jak dowodzą badania, miód manuka działa skutecznie wobec szerokiego spektrum bakterii
Jak dowodzą badania, miód manuka działa skutecznie wobec szerokiego spektrum bakterii (123rf)

W przeciwieństwie do wszystkich antybiotyków dostępnych na dzisiejszym rynku, żadna ze zbadanych infekcji wirusowych nie była w stanie przetrwać leczenia miodem manuka.

Według dr Carter, miód manuka zawiera szczególne związki, takie jak methylglyoxal, które powodują śmierć bakterii zanim zanim będą w stanie dostosować się i budować odporność.

Właściwości biologiczne miodu są bardzo szerokie, między innymi jest to działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antybiotyczne, przyspieszające gojenie się ran oraz stymulujące układ odpornościowy.

ZOBACZ TAKŻE

Miód - lekarstwo na wiele dolegliwości

Jednak tym, co odróżnia miód manuka od reszty jest to, że jego antybakteryjne działanie sprawdza się nawet w przypadku najcięższych bakterii, takich jak Staphylococcus aureus.

Miód manuka jest stosowany w leczeniu i profilaktyce raka, wysokiego poziomu cholesterolu, przewlekłego stanu zapalnego, cukrzycy, leczenia zaburzeń żołądkowo-jelitowych i infekcjach zatok. Jednak może on nieść najbardziej korzystne działanie w leczeniu ran i owrzodzeń skóry.

Według jednego z badań, opublikowanego w czasopiśmie naukowym, przewlekłe rany stają się poważnym globalnym problemem zdrowotnym, z powodu problemów dotyczących oporności na antybiotyki. Są one kosztowne i trudne do wyleczenia, a biofilm bakteryjny jest ważnym czynnikiem przyczyniającym się do opóźnień w leczeniu. Istnieje pilna potrzeba opracowania nowych, skutecznych leków w miejscowym leczeniu ran, a miód manuka wykazał duży potencjał w tym zakresie.

Cudowna mikstura z dwóch składników – miodu i cynamonu
Cudowna mikstura z dwóch składników – miodu i cynamonu [7 zdjęć]

Miód to dar natury, który od wieków wykorzystywany był przez narody Bliskiego i Dalekiego Wschodu w

zobacz galerię

Naukowcy postanowili sprawdzić miód manuka jako alternatywną metodę leczenia ran ze względu na jego aktywność przeciwbakteryjną o szerokim spektrum działania.

Badania wykazały, że miód może uniemożliwić powstawanie biofilmów bakteryjnych oraz  wyeliminować ustabilizowane biofilmy. Co więcej, wyniki głoszą, że miód manuka może być z powodzeniem stosowany do zabijania biofilmów bakterii powodujących powstawanie przewlekłych ran, co pozwala stosować tego typu miód jako skuteczne miejscowe leczenie przewlekłych ran.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze