Miód manuka skuteczniejszy w zabijaniu bakterii niż antybiotyki

Miód miodowi nie równy. Mimo, iż od dawna znane i dobrze udokumentowane są korzyści płynące z surowego i nieprzetworzonego miodu, australijscy naukowcy odkryli, że jeden rodzaj miodu, zwany miodem manuka może działać lepiej niż wszystkie znane antybiotyki.

Miód manuka skuteczniejszy w zabijaniu bakterii niż antybiotykiMiód manuka skuteczniejszy w zabijaniu bakterii niż antybiotyki
Źródło zdjęć: © iStock

W tym artykule:

Miód manuka jest wytwarzany przez pszczoły, które żywią się nektarem z krzewu manuka oraz z drzew herbacianych pochodzących z Australii i Nowej Zelandii.

Ten niezwykły rodzaj miodu nie tylko skutecznie zabija bakterie, ale też może być pomocny w zwalczaniu oporności bakterii na antybiotykoterapię.

Dr Dee Carter z Uniwersytetu w Sydney zauważył, że bakterie szybko stają się oporne na antybiotyki, co czyni je bezużetycznymi.

Wyniki badań opublikowane w „European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases” głoszą, że miód manuka był w stanie zabić każdą bakterię i patogen, jakie były testowane w badaniu.

Jak dowodzą badania, miód manuka działa skutecznie wobec szerokiego spektrum bakterii
Jak dowodzą badania, miód manuka działa skutecznie wobec szerokiego spektrum bakterii © 123rf

W przeciwieństwie do wszystkich antybiotyków dostępnych na dzisiejszym rynku, żadna ze zbadanych infekcji wirusowych nie była w stanie przetrwać leczenia miodem manuka.

Według dr Carter, miód manuka zawiera szczególne związki, takie jak methylglyoxal, które powodują śmierć bakterii zanim zanim będą w stanie dostosować się i budować odporność.

Właściwości biologiczne miodu są bardzo szerokie, między innymi jest to działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antybiotyczne, przyspieszające gojenie się ran oraz stymulujące układ odpornościowy.

ZOBACZ TAKŻE

Jednak tym, co odróżnia miód manuka od reszty jest to, że jego antybakteryjne działanie sprawdza się nawet w przypadku najcięższych bakterii, takich jak Staphylococcus aureus.

Miód manuka jest stosowany w leczeniu i profilaktyce raka, wysokiego poziomu cholesterolu, przewlekłego stanu zapalnego, cukrzycy, leczenia zaburzeń żołądkowo-jelitowych i infekcjach zatok. Jednak może on nieść najbardziej korzystne działanie w leczeniu ran i owrzodzeń skóry.

Według jednego z badań, opublikowanego w czasopiśmie naukowym, przewlekłe rany stają się poważnym globalnym problemem zdrowotnym, z powodu problemów dotyczących oporności na antybiotyki. Są one kosztowne i trudne do wyleczenia, a biofilm bakteryjny jest ważnym czynnikiem przyczyniającym się do opóźnień w leczeniu. Istnieje pilna potrzeba opracowania nowych, skutecznych leków w miejscowym leczeniu ran, a miód manuka wykazał duży potencjał w tym zakresie.

Naukowcy postanowili sprawdzić miód manuka jako alternatywną metodę leczenia ran ze względu na jego aktywność przeciwbakteryjną o szerokim spektrum działania.

Badania wykazały, że miód może uniemożliwić powstawanie biofilmów bakteryjnych oraz  wyeliminować ustabilizowane biofilmy. Co więcej, wyniki głoszą, że miód manuka może być z powodzeniem stosowany do zabijania biofilmów bakterii powodujących powstawanie przewlekłych ran, co pozwala stosować tego typu miód jako skuteczne miejscowe leczenie przewlekłych ran.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu