Może przyczynić się do zawału serca i udaru mózgu. Lekarz ostrzega

- Zjedzenie burgera na lunch może zwiększyć ryzyko udaru – powiedział dr Michael Greger, amerykański lekarz i ekspert z dziedziny zdrowia publicznego. Jakie jeszcze posiłki destrukcyjnie wpływają na nasze zdrowie?

Spożycie 50 g dziennie przetworzonego mięsa zwiększało ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 18 procSpożycie 50 g dziennie przetworzonego mięsa zwiększało ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 18 proc
Źródło zdjęć: © Getty Images

Lekarz wskazuje najgorszy lunch

Dr Greger ostrzega, że mięsny lunch może być zły z wielu powodów - od dużej zawartości tłuszczów nasyconych po wysoki poziom soli, czy obecność toksycznego n-tleneku trimetyloaminy (TMAO).

TMAO występuje w niewielkich ilościach w rybach i owocach morza, znacznie częściej w mięsie i produktach mlecznych. Jak wyjaśnia dr Greger - TMAO wpływa niekorzystnie na mikrobiotę, zwiększając ilość złych bakterii.

- Trimetyloamina (substancja, która występuje naturalnie w mięsie, rybach oraz niektórych roślinach) jest utleniana przez naszą wątrobę do TMAO, co może przyczynić się do zawału serca, udaru mózgu i śmierci – alarmuje cytowany przez Express.co.uk lekarz.

Każdy rodzaj przetworzonego mięsa – szynka, bekon, kiełbaski, salami, a także przetworzony indyk czy kurczak nie są według lekarza składnikami najzdrowszego lunchu.

Ostatnio kolejnych dowodów dostarczyli naukowcy z Wydziału Zdrowia Uniwersytetu Oksfordzkiego w Nuffield, którzy przeprowadzili największy jak dotąd systematyczny przegląd prospektywnych badań.

Analizując dane dotyczące zdrowia z 13 badań kohortowych, w których wzięło udział ponad 1,4 miliona osób w okresie 30 lat, okazało się, że spożycie 50 g dziennie przetworzonego mięsa zwiększało ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 18 proc.

Przetworzone mięso ma wysoką zawartość soli, która podnosi ciśnienie krwi, a wysokie ciśnienie krwi jest dobrze znanym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Jak zauważa Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) - choroba niedokrwienna serca zwiększa ryzyko udaru mózgu.

Lepszy wybór

- Zdecydowana większość dowodów pokazuje, że spożycie owoców i warzyw zmniejsza ryzyko udaru – skomentował dr Greger.

Tak więc, jeśli chodzi o posiłki w porze lunchu, idealny byłby taki z dużą ilością warzyw. Warzywa zawierają bowiem antyoksydanty, takie jak flawonoidy, karotenoidy i witaminę C. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki w organizmie, które mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do rozwoju chorób, w tym serca i nowotworów. Przyspiesza też procesy starzenia.

Składniki odżywcze obecne w warzywach pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, regulują poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi oraz wspierają ogólny stan zdrowia.

Regularne spożywanie warzyw może zatem pomóc w zapobieganiu wielu chorobom przewlekłym, takim jak:

  • otyłość,
  • choroby serca,
  • nadciśnienie,
  • cukrzyca typu 2,
  • nowotwory.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie