Może przyczynić się do zawału serca i udaru mózgu. Lekarz ostrzega
- Zjedzenie burgera na lunch może zwiększyć ryzyko udaru – powiedział dr Michael Greger, amerykański lekarz i ekspert z dziedziny zdrowia publicznego. Jakie jeszcze posiłki destrukcyjnie wpływają na nasze zdrowie?
1. Lekarz wskazuje najgorszy lunch
Dr Greger ostrzega, że mięsny lunch może być zły z wielu powodów - od dużej zawartości tłuszczów nasyconych po wysoki poziom soli, czy obecność toksycznego n-tleneku trimetyloaminy (TMAO).
TMAO występuje w niewielkich ilościach w rybach i owocach morza, znacznie częściej w mięsie i produktach mlecznych. Jak wyjaśnia dr Greger - TMAO wpływa niekorzystnie na mikrobiotę, zwiększając ilość złych bakterii.
- Trimetyloamina (substancja, która występuje naturalnie w mięsie, rybach oraz niektórych roślinach) jest utleniana przez naszą wątrobę do TMAO, co może przyczynić się do zawału serca, udaru mózgu i śmierci – alarmuje cytowany przez Express.co.uk lekarz.
Każdy rodzaj przetworzonego mięsa – szynka, bekon, kiełbaski, salami, a także przetworzony indyk czy kurczak nie są według lekarza składnikami najzdrowszego lunchu.
Ostatnio kolejnych dowodów dostarczyli naukowcy z Wydziału Zdrowia Uniwersytetu Oksfordzkiego w Nuffield, którzy przeprowadzili największy jak dotąd systematyczny przegląd prospektywnych badań.
Analizując dane dotyczące zdrowia z 13 badań kohortowych, w których wzięło udział ponad 1,4 miliona osób w okresie 30 lat, okazało się, że spożycie 50 g dziennie przetworzonego mięsa zwiększało ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 18 proc.
Przetworzone mięso ma wysoką zawartość soli, która podnosi ciśnienie krwi, a wysokie ciśnienie krwi jest dobrze znanym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Jak zauważa Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) - choroba niedokrwienna serca zwiększa ryzyko udaru mózgu.
2. Lepszy wybór
- Zdecydowana większość dowodów pokazuje, że spożycie owoców i warzyw zmniejsza ryzyko udaru – skomentował dr Greger.
Tak więc, jeśli chodzi o posiłki w porze lunchu, idealny byłby taki z dużą ilością warzyw. Warzywa zawierają bowiem antyoksydanty, takie jak flawonoidy, karotenoidy i witaminę C. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki w organizmie, które mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do rozwoju chorób, w tym serca i nowotworów. Przyspiesza też procesy starzenia.
Składniki odżywcze obecne w warzywach pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, regulują poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi oraz wspierają ogólny stan zdrowia.
Regularne spożywanie warzyw może zatem pomóc w zapobieganiu wielu chorobom przewlekłym, takim jak:
- otyłość,
- choroby serca,
- nadciśnienie,
- cukrzyca typu 2,
- nowotwory.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz także:
- Aktywność fizyczna pomaga zwalczyć long COVID. Nowe badania
- "Lepka krew" u pacjentów z COVID-19. Zatory, zawały i udary głównymi wczesnymi powikłaniami po zakażeniu koronawirusem
- NeuroCOVID - powikłania po koronawirusie. Według naukowców po przejściu SARS-CoV-2 wzrasta ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.