Najsilniejszy wabik na komary. To dlatego non stop cię atakują
Na kalendarzowe lato musimy jeszcze poczekać, ale komary grasują już od dawna. Wygląda na to, że będzie ich tylko przybywać, zwłaszcza jeśli nieświadomie wysyłamy komarom ''zaproszenie'' na ucztę.
1. Co przyciąga komary?
Krwią ludzką karmi się samica komara, która po ukłuciu wstrzykuje przez aparat kłująco-ssący ślinę. Ta zawiera substancje zapobiegające krzepnięciu krwi, dzięki czemu owad bez problemu może się pożywić. Odpowiedzią organizmu ludzkiego na substancję jest reakcja alergiczna: dochodzi do nagłego rozszerzenia naczyń krwionośnych, a na skórze pojawia się duży, bolesny bąbel.
Komary przyciąga przede wszystkim dwutlenek węgla, który wydzielamy w procesie oddychania. To również tłumaczy, dlaczego komary najczęściej latają w okolicach naszej głowy.
Ale badania wskazują, że wabikiem na te uciążliwe owady jest także amoniak i kwas mlekowy, obecne w naszym pocie. Czują też zapach krwi i lgną do osób, które mają nawet nieznacznie podwyższoną temperaturę ciała. Stąd można w skrócie powiedzieć, że komary wabi nasz zapach, który mogą wyczuwać nawet z odległości kilkudziesięciu metrów.
2. Wystarczy jeden łyk. Bolesne ukąszenia gwarantowane
Pewne interesujące badanie opublikowane w czasopiśmie American Mosquito Control Association wskazuje, że komary lubią jeszcze jeden zapach. Przyczynkiem do analizy badaczy było powszechnie znane twierdzenie, że komary chętniej atakują osoby, które są pod wpływem alkoholu. Naukowcy postanowili to sprawdzić, do testów wybierając 12 mężczyzn w wieku od 20 do 58 lat i 24-letnią kobietę oraz 30-latka.
Wszyscy poza 30-letnim mężczyzną mieli wypić 350 ml piwa o stężeniu etanolu 5,5 proc. Przed i po konsumpcji trunku zmierzyli uczestnikom zawartość etanolu w pocie oraz temperaturę ciała. Odkryli, że odsetek komarów, które lądowały na osobach po alkoholu, jest znacznie wyższy niż wówczas, gdy uczestnicy jeszcze nie sięgnęli po piwo. Zdaniem badaczy to dowód na to, że picie alkoholu "stymuluje przyciąganie komarów".
"Badanie to pokazuje, że osoby pijące alkohol powinny zachować ostrożność ze względu na zwiększone ryzyko ukąszeń komarów, a co za tym idzie, narażenie na choroby przenoszone przez komary" - podsumowują badacze. W swojej pracy przypominają, że ukąszenia komarów to większe ryzyko rozwoju takich chorób jak malaria czy denga.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.