Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (878 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (404 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Niebezpieczny E250 w mięsie. Jakich produktów unikać?

Avatar placeholder
23.12.2019 11:10
Niebezpieczny E250 w mięsie. Jakich produktów unikać?
Niebezpieczny E250 w mięsie. Jakich produktów unikać? (iStock)

Konserwanty zawarte w mięsie i produktach mięsnych od kilku lat są badane przez naukowców. Lekarze z Wielkiej Brytanii znaleźli nową zależność między występowaniem chorób nowotworowych a konserwantem oznaczanym symbolem E250.

1. Groźna nawet jedna parówka dziennie

W 2015 roku Światowa Organizacja Zdrowia zaklasyfikowała wszystkie produkty z mięsem przetworzonym jako kancerogenne. Specjaliści WHO określili nawet ilość mięsa, której człowiek powinien unikać. Ich zdaniem już nawet 50 g przetworzonego mięsa dziennie może podnieść ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej o jedną piątą. To mniej niż jedna parówka dziennie.

Szczególnie osoby w grupie ryzyka powinny unikać parówek
Szczególnie osoby w grupie ryzyka powinny unikać parówek

Dodatkowo lekarze podkreślają zależność między konsumpcją mięsa a możliwością wystąpienia nowotworów.U osób, które unikają mięsa, ryzyko wystąpienia raka jelita grubego jest minimalne.

Zobacz film: "Jedzenie, które pogarsza pamięć. Lepiej unikać"

Stanowisko WHO wywołało szeroką debatę w środowisku medycznym. Czerwone mięso jest bowiem produktem niezbędnym w diecie wielu osób. Jest ważnym źródłem protein, żelaza, cynku, a także witaminy B12, która wspiera układ odpornościowy człowieka.

Ostatnie badania brytyjskich naukowców pokazują jednak, że niektóre produkty mogą nieść za sobą mniejsze ryzyko.

2. Zwiększa ryzyko nawet o 65 proc.

Okazuje się, że przetworzone mięso może mieć wpływ na występowanie raka jelita grubego. Według badań zagrożenie rośnie, kiedy mięso jest konserwowane azotynem sodu, oznaczanym na produktach jako E250.

Azotyn sodu jest substancją, która wydłuża przydatność do spożycia produktów mięsnych. Wpływa również na ich kolor. Produkty wzmacniane E250 mają bardziej nasyconą barwę. Najczęściej można go znaleźć w parówkach, kiełbasach, szynce i bekonie.

To właśnie ten związek chemiczny wzbudził najwięcej wątpliwości badaczy z Queen’s University w Belfaście. Porównali oni wiele badań przeprowadzonych na świecie i doszli do wniosku, że azotyn sodu zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 65 proc.

3. Maksymalna ilość mięsa dziennie

Okazuje się jednak, że nie wszystkie produkty mięsne zawierają E250. Naukowcy zbadali produkty dostępne na brytyjskim rynku. Według dancyh badaczy z Belfastu mięso pochodzące od lokalnych producentów znacznie rzadziej zawiera niebezpieczne substancje, niż ich odpowiedniki z Europy kontynentalnej. Szczególną uwagę zwrócili na frankfurterki, chorizo, czy pepperoni.

Dobrym zamiennikiem dla szynki są ryby
Dobrym zamiennikiem dla szynki są ryby

Dlatego dzisiaj lekarze zalecają nie tyle rezygnację z mięsa i produktów mięsnych, ile ich świadome ograniczanie. Szynkę w kanapce można zastąpić np. tuńczykiem, natomiast mięso w daniach takich jak spaghetti można ograniczyć, dodając do farszu więcej warzyw. Maksymalne, dzienne spożycie mięsa nie powinno przekraczać 70 g.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze