Niska podaż wapnia - przyczyny, wapń w diecie
Niska podaż wapnia w organizmie (hipokalcemia) może prowadzić do zaburzeń pracy organizmu. Najczęstszą przyczyną niskiego poziomu wapnia jest nieprawidłowo zbilansowana dieta.
1. Niska podaż wapnia - przyczyny
Wapń jest makropierwiastkiem odgrywającym istotne funkcje w wielu procesach warunkujących prawidłowy rozwój, wzrost i funkcjonowanie organizmu. Wapń uczestniczy w skurczu mięśni, przewodnictwie nerwowym oraz w krzepnięciu krwi. Około 99% wapnia zmagazynowane jest w kościach i stanowi około 1,5% masy ciała. Obniżenie stężenia wapnia we krwi określane jest terminem hipokalcemia i może być spowodowane licznymi czynnikami. Najczęstszą przyczyną niskiej podaży wapnia jest zbyt mała ilość w diecie produktów bogatych w wapń oraz niski poziom witaminy D. Jednakże niewystarczające stężenie wapnia może wystąpić również w zaburzeniach gospodarki hormonalnej oraz niskiej podaży magnezu.
Objawy niskiego poziomu wapnia we krwi początkowo mogą być przeoczone, przez co niejednokrotnie groźne schorzenia mogą rozwijać się przez dłuższy czas niezauważone.
2. Niska podaż wapnia - obecność pierwiastka w diecie
Wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego odbywa się w jelicie cienkim przy udziale witaminy D3. Przeciętna absorpcja wapnia z racji pokarmowej waha się od 30 do 40 proc. i wzrasta nawet do 75 proc. w stanach zwiększonego zapotrzebowania (okres intensywnego wzrostu, ciąża, laktacja, niski poziom w organizmie), a obniża się w wieku starszym, zwłaszcza przy niskim poziomie witaminy D3. Produktami spożywczymi, z których wapń najlepiej jest przyswajalny są mleko i jego przetwory. Jednak dieta i tak nie jest w stanie zapewnić prawidłowego poziomu tego pierwiastka. Konieczne jest więc połączenie odpowiedniego odżywiania z suplementacją.
Zawartość wapnia w produktach spożywczych w mg/100 g produktu:
Produkt | Zawartość wapnia w mg w 100 g produktu | Produkt | Zawartość wapnia w mg w 100 g produktu |
---|---|---|---|
Mleko 2% | 120 | Pietruszka zielona | 139 |
Ser twarogowy chudy | 96 | Brokuły | 48 |
Ser żółty ementaler | 835 | Fasola biała | 163 |
Żółtko jaja | 147 | Fasolka szparagowa | 65 |
Schab | 15 | Marchew | 36 |
Udko kurczaka | 9 | Pomarańcze | 33 |
Soja, nasiona | 203 | Grejpfrut | 22 |
Czekolada mleczna z orzechami laskowymi | 300 | Morele suszone | 139 |
Nadmierna podaż fosforu w diecie obok innych czynników, takich jak deficyt laktozy, witaminy D czy nadmiar białka w diecie, może obniżać wchłanianie wapnia. Dlatego stosunek zawartości wapnia do fosforu w produktach spożywczych jest pośrednią miarą jego przyswajalności i nie powinien być mniejszy niż 1:1. Spożywanie zbyt dużej ilości białka we wczesnym w dzieciństwie przyczynia się do demineralizacji kości, gdyż każdy gram spożytego białka powoduje wydalenie z moczem 1 mg wapnia. Również dieta z dużą zawartością sodu powoduje utratę wapnia z moczem – spożyciu 1 g sodu towarzyszy wydalenie 26 mg wapnia z moczem.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.