Niska podaż wapnia - przyczyny, wapń w diecie

Niska podaż wapnia w organizmie (hipokalcemia) może prowadzić do zaburzeń pracy organizmu. Najczęstszą przyczyną niskiego poziomu wapnia jest nieprawidłowo zbilansowana dieta.

1. Niska podaż wapnia - przyczyny

Wapń jest makropierwiastkiem odgrywającym istotne funkcje w wielu procesach warunkujących prawidłowy rozwój, wzrost i funkcjonowanie organizmu. Wapń uczestniczy w skurczu mięśni, przewodnictwie nerwowym oraz w krzepnięciu krwi. Około 99% wapnia zmagazynowane jest w kościach i stanowi około 1,5% masy ciała. Obniżenie stężenia wapnia we krwi określane jest terminem hipokalcemia i może być spowodowane licznymi czynnikami. Najczęstszą przyczyną niskiej podaży wapnia jest zbyt mała ilość w diecie produktów bogatych w wapń oraz niski poziom witaminy D. Jednakże niewystarczające stężenie wapnia może wystąpić również w zaburzeniach gospodarki hormonalnej oraz niskiej podaży magnezu.

Zobacz film: "Czym jest łuszczyca?"

Objawy niskiego poziomu wapnia we krwi początkowo mogą być przeoczone, przez co niejednokrotnie groźne schorzenia mogą rozwijać się przez dłuższy czas niezauważone.

2. Niska podaż wapnia - obecność pierwiastka w diecie

Wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego odbywa się w jelicie cienkim przy udziale witaminy D3. Przeciętna absorpcja wapnia z racji pokarmowej waha się od 30 do 40 proc. i wzrasta nawet do 75 proc. w stanach zwiększonego zapotrzebowania (okres intensywnego wzrostu, ciąża, laktacja, niski poziom w organizmie), a obniża się w wieku starszym, zwłaszcza przy niskim poziomie witaminy D3. Produktami spożywczymi, z których wapń najlepiej jest przyswajalny są mleko i jego przetwory. Jednak dieta i tak nie jest w stanie zapewnić prawidłowego poziomu tego pierwiastka. Konieczne jest więc połączenie odpowiedniego odżywiania z suplementacją.

Zawartość wapnia w produktach spożywczych w mg/100 g produktu:

Produkt Zawartość wapnia w mg w 100 g produktu Produkt Zawartość wapnia w mg w 100 g produktu
Mleko 2% 120 Pietruszka zielona 139
Ser twarogowy chudy 96 Brokuły 48
Ser żółty ementaler 835 Fasola biała 163
Żółtko jaja 147 Fasolka szparagowa 65
Schab 15 Marchew 36
Udko kurczaka 9 Pomarańcze 33
Soja, nasiona 203 Grejpfrut 22
Czekolada mleczna z orzechami laskowymi 300 Morele suszone 139

Nadmierna podaż fosforu w diecie obok innych czynników, takich jak deficyt laktozy, witaminy D czy nadmiar białka w diecie, może obniżać wchłanianie wapnia. Dlatego stosunek zawartości wapnia do fosforu w produktach spożywczych jest pośrednią miarą jego przyswajalności i nie powinien być mniejszy niż 1:1. Spożywanie zbyt dużej ilości białka we wczesnym w dzieciństwie przyczynia się do demineralizacji kości, gdyż każdy gram spożytego białka powoduje wydalenie z moczem 1 mg wapnia. Również dieta z dużą zawartością sodu powoduje utratę wapnia z moczem – spożyciu 1 g sodu towarzyszy wydalenie 26 mg wapnia z moczem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!