Owoce i warzywa mogą pomóc zwalczyć depresję w ciągu zaledwie dwóch tygodni!

Owoce i warzywa są znane ze swoim różnorodnych korzyści zdrowotnych, dlatego są zalecane przez ekspertów żywienia jako podstawa odpowiednio zbilansowanej diety. Chociaż to, że w naszym codziennym menu musi znaleźć się dla nich miejsce, nie ulega wątpliwości, naukowcy postanowili ponownie podkreślić ich ogromne znaczenie.

Ostatnie badania wykazały, że owoce i warzywa mają świetny wpływ nie tylko na zdrowie fizyczne, ale też psychiczne. Okazało się, że naturalnie uprawiana żywność może rozwiązać problemy zdrowia mentalnego, takie jak depresja, w ciągu zaledwie dwóch tygodni.

Naukowcy z Uniwersytetu Otago przyjrzeli się nawykom żywieniowym 171 dorosłych osób w wieku od 18 do 25 lat. Uczestnicy badania zostali podzieleni na trzy grupy w celu zbadania wpływu diety bogatej w owoce i warzywa na dobre samopoczucie.

Dieta bogata w świeże owoce i warzywa ma pozytywny wpływ na każdy aspekt naszego zdrowia
Dieta bogata w świeże owoce i warzywa ma pozytywny wpływ na każdy aspekt naszego zdrowia (Shutterstock)

Uczestnicy w pierwszej grupie zostali poproszeni o kontynuowanie swojej normalnej codziennej diety przez dwa tygodnie. Druga grupa osób otrzymywała przypomnienia tekstowe i przedpłacone kupony, aby zachęcić ich do spożywania większej ilości owoców i warzyw.

Ostatnia grupa uczestników osobiście otrzymywała dwie dodatkowe porcje świeżych owoców i warzyw dziennie (m.in. marchew, kiwi, jabłka i pomarańcze). U tych właśnie osób odnotowano znaczną poprawę samopoczucia psychicznego oraz zwiększenie witalności i motywacji do działania.

5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo
5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo [6 zdjęć]

Warzywa to nieoceniane źródło witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nie mamy wątpliwości,...

zobacz galerię

Jednocześnie badanie wykazało, że osoby, które otrzymywały wiadomości tekstowe w ramach przypomnienia oraz kupony na zakup owoców i warzyw, nie wykazały podobnej poprawy.

W czasie badanie okazało się również, że uczestnicy dużo chętniej jedli gotowane warzywa, gdy były składnikiem zapiekanek lub dodawano je do innych potraw.

ZOBACZ TAKŻE:

Autor badania, dr Tamlin Conner, powiedziała, że w świetle nowego badania ludzie powinni jeść warzywa i owoce dużo częściej niż tylko 5 razy dziennie. Dietetycy i lekarze powinni uczulać ludzi, że te produkty powinny być spożywane tak często, jak tylko możliwe.

Dr Conner dodaje, że nawet korzystniejsze niż mówienie o roli, jaką odgrywają owoce i warzywa, może się okazać ich dostarczanie do miejsc, takich jak akademiki, ośrodki opieki dziennej dla dzieci, szpitale, czy zakłady pracy.

Jednak dodała, że potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą, jak dużo świeżych warzyw i owoców może przyczynić się do zmiany złego samopoczucia u ludzi, a więc do pomocy w zaburzeniach takich, jak depresja.

Wyniki badania zostały opublikowane w "PLOS ONE".

Następny artykuł: Zioła na depresję

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.