Trwa ładowanie...

Polacy się zajadają, a wywołuje zakrzepicę. Prowadzi do zatoru serca lub płuc

Avatar placeholder
13.11.2023 14:41
Każdego dnia trafiają na nasze talerze, a zwiększają ryzyko zakrzepicy. Lepiej od razu wyrzucić z diety
Każdego dnia trafiają na nasze talerze, a zwiększają ryzyko zakrzepicy. Lepiej od razu wyrzucić z diety (Getty Images)

Zakrzepica żył głębokich to poważna i potencjalnie śmiertelna choroba, która może prowadzić do zatoru serca lub płuc, a nawet do przedwczesnej śmierci pacjenta. Jest to stan, który wymaga natychmiastowej reakcji i odpowiedniego leczenia, aby uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych.

spis treści

1. Zakrzepica żył głębokich

Zakrzepica jest często wynikiem innych schorzeń, takich jak cukrzyca, żylaki, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze czy choroba niedokrwienna serca. W trakcie rozwoju tej choroby dochodzi do tworzenia się złogów w naczyniach krwionośnych, które zakłócają prawidłowe krzepnięcie krwi.

Kluczowym elementem profilaktyki jest zdrowy styl życia, który obejmuje rezygnację z używek, regularną aktywność fizyczną i zbilansowaną dietę. Warto zaznajomić się z listą produktów spożywczych, które mogą sprzyjać rozwojowi zakrzepicy.

Zobacz film: "Leczenie zakrzepicy żył głębokich"

Czynniki ryzyka zakrzepicy obejmują m.in.: siedzący lub stojący tryb pracy, palenie papierosów, niewłaściwe leczenie wspomnianych wcześniej dolegliwości czy regularne spożywanie niezdrowej żywności.

Niestety, wiele produktów, które mogą przyczynić się do rozwoju zakrzepicy, jest bardzo popularnych wśród Polaków i stanowi stały element polskiej kuchni.

2. Dieta najlepszą profilaktyką

Dla dobra naszego zdrowia powinniśmy ograniczyć lub najlepiej całkowicie zrezygnować z jedzenia fast foodów, serków topionych o wątpliwym składzie, ciastek, tłustych deserów, batoników, gotowych wyrobów cukierniczych, białego pieczywa, gotowych dań i zupek błyskawicznych.

Podobnie jest z napojami gazowanymi i niegazowanymi o dużej zawartości cukru. Wskazane jest również wyeliminowanie z diety czerwonego mięsa i wysoko przetworzonych produktów mięsnych, takich jak konserwy, pasztety, parówki, konserwy i niektóre wędliny.

Osoby, które są w grupie podwyższonego ryzyka zakrzepicy, powinny szczególnie uważać na jedzenie bogate w tłuszcze trans, które podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu.

Produkty słodzone z kolei zwiększają poziom cukru we krwi, co przyczynia się do rozwoju dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego. W profilaktyce przeciwzakrzepicowej ważną rolę odgrywa również dieta składająca się z żywności pełnoziarnistej, warzyw, owoców, chudego białego mięsa, roślin strączkowych i nabiału.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze