Trwa ładowanie...

Postarza mózg nawet o kilka lat. Prowadzi do obumierania neuronów

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 31.05.2024 17:11
Starszy nawet o dwa lata. Badacze wiedzą już, co postarza mózg
Starszy nawet o dwa lata. Badacze wiedzą już, co postarza mózg (Getty Images)

Najnowsze odkrycia badaczy pokazały dwa modele starzenia się mózgu - przyspieszony i spowolniony. Okazało się, że za różnicę odpowiadać może dieta. U osób, których mózg pozostawał dłużej młodzieńczy odkryto specyficzne składniki odżywcze obecne we krwi.

spis treści

1. Dieta, którą karmi się mózg

Na łamach "Nature Aging" ukazały się wyniki pracy naukowców z Centrum Mózgu, Biologii i Zachowania Uniwersytetu Nebraski w Lincoln oraz Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign. W badaniu udział wzięła setka seniorów w wieku 60-75 lat, którzy nie mieli żadnych chorób neurodegeneracyjnych. W kwestionariuszach musieli zadeklarować swoją płeć, wiek, wymiary ciała i poinformować o ewentualnej aktywności fizycznej, dodatkowo przebadano ich pod kątem zdolności poznawczych.

Badacze pobrali też krew od uczestników i wykonali im badanie rezonansem magnetycznym. Dzięki temu udało się wyodrębnić grupy osób, u których mózg starzał się wolniej oraz takie, u których starzenie postępowało szybciej.

Zobacz film: "6 nietypowych produktów, które niszczą IQ"

U tych pierwszych naukowcy wykryli we krwi składniki odżywcze, których bogactwem jest dieta śródziemnomorska, od lat uznawana za najzdrowszą pośród wszystkich modeli żywienia.

- Nasze badanie wskazuje na konkretne biomarkery żywieniowe, które można pozytywnie powiązać z lepszymi zdolnościami poznawczymi i zdrowiem mózgu - wyjaśnia prof. Aron Barbey, współautor publikacji.

Do składników odżywczych, które kocha mózg według badania należą:

  • kombinacja kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu alfa-linolenowego, eikozapentaenowego, eikozadienowego,
  • przeciwutleniacze,
  • karotenoidy, w tym cis-luteina, trans-luteina i zeaksantynę,
  • witamina E,
  • cholina.
Co postarza mózg?
Co postarza mózg? (Getty Images)

Związki też znajdują się m.in. w warzywach i owocach, nasionach roślin strączkowych oraz w tłustych rybach morskich, oliwie i orzechach.

2. Nie tylko dieta. To zabija mózg

Brak zdrowych tłuszczów czy przeciwutleniaczy to tylko jedna z potencjalnych przyczyn szybszego starzenia się mózgu. Negatywny wpływ na mózg przypisuje się również tłuszczom trans, które mogą działać prozapalnie.

Dla mózgu zabójczy jest także alkohol oraz tytoń, które prowadzą do obumierania neuronów, pogarszają procesy poznawcze i mogą zwiększać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.

Naukowcy obliczyli, że 50-latek, który pije codziennie dwa piwa, ma średnio o dziesięć lat starszy mózg niż jego rówieśnik-abstynent. Inne badania wykazały, że już jedna zarwana noc może postarzać mózg nawet o dwa lata, a jedno traumatyczne wydarzenie przyspiesza degenerację narządu aż o cztery lata.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze