Trwa ładowanie...

Produkty wspomagające pracę płuc

 Magdalena Bury
16.04.2019 11:14
Niektóre produkty spożywcze mają wpływ na jakość oddychania
Niektóre produkty spożywcze mają wpływ na jakość oddychania (123rf)

Problemy z oddychaniem skutecznie pogarszają jakość życia. Na szczęście w sklepach możemy znaleźć produkty, które pomogą nam oddychać "pełną piersią". Sprawdź, po które z nich sięgnąć, by cieszyć się zdrowymi płucami.

1. Jabłka

Zmagasz się ze świszczącym oddechem? Napij się soku jabłkowego.

Badania przeprowadzone na brytyjskich dzieciach wykazały, że regularne spożywanie soku z jabłek skutecznie zmniejszyło częstotliwość występowania problemów z oddychaniem.

Inni badacze odkryli również, że dzieci kobiet, które podczas ciąży sięgały po jabłka, są w mniejszym stopniu narażone na astmę.

Zobacz film: "Jak oczyścić płuca w 72 h?"

Dlaczego akurat te owoce? Znajdujące się w ich składzie kwasy fenolowe oraz flawonoidy zmniejszają stany zapalne w drogach oddechowych.

Składniki zawarte w jabłkach zmniejszają stany zapalne dróg oddechowych
Składniki zawarte w jabłkach zmniejszają stany zapalne dróg oddechowych (123rf)

2. Oliwa

Zawarte w oliwie tłuszcze jedno- i wielonienasycone są idealne do pielęgnacji skóry i włosów, ale nie tylko. Ich właściwości lecznicze wspomagają również pracę płuc oraz serca. Oliwa zmniejsza ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego – choroby, która poprzez odcięcie dopływu tlenu, sprawia trudności z oddychaniem.

Agencja Ochrony Środowiska przeprowadziła na ten temat badania. Dorosłych podzielono na trzy grupy: jednej z nich podano olej z ryb, drugiej oliwę, ostatniej natomiast nie podano żadnego tłuszczu. Po miesiącu suplementacji poproszono badanych o wdychanie czystego oraz zanieczyszczonego powietrza.

Okazało się, że najmniej narażoną na szkodliwe działanie zanieczyszczeń była grupa spożywająca oliwę. Tłuszcz wzmocnił ich naczynia krwionośne oraz zwiększył poziom związku tPA, odpowiedzialnego za rozpuszczanie zakrzepów krwi.

3. Kawa

Kolejnym produktem ułatwiającym oddychanie jest kawa. Zawarta w niej kofeina wykazuje właściwości podobne do leków rozszerzających oskrzela. Otwierając drogi oddechowe, zmniejsza również uczucie zmęczenia mięśni.

Według badaczy kofeina usprawni pracę płuc nawet do czterech godzin po spożyciu kawy.

Przeczytaj koniecznie

4. Łosoś

Łosoś jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Zmniejszają one stany zapalne w płucach oraz walczą z bakteriami. Wykazują także właściwości antyoksydacyjne.

Według naukowców regularne spożywanie tego gatunku ryb może być skutecznym narzędziem w walce z chorobami płuc.

5. Zielona herbata

Zielona herbata to moc przeciwutleniaczy. Najważniejszym z nich jest kwercetyna – związek działający jak lek przeciwhistaminowy. Hamuje ona wydzielanie histaminy oraz innych substancji mogących powodować reakcje alergiczne w organizmie.

Nie tylko herbata, ale i sama ciepła woda to ukojenie dla płuc. Przepłukuje ona błony śluzowe oraz łagodzi bóle gardła. Odpowiednie nawodnienie jest podstawą prawidłowego funkcjonowania układu oddechowego.

6. Pestki

Pestki dyni, słonecznika czy siemię lniane dostarczają organizmowi dużej porcji magnezużyciodajnego pierwiastka, szczególnie ważnego dla osób zmagających się z astmą. Pomaga on odpocząć mięśniom zlokalizowanym w drogach oddechowych oraz zmniejsza pojawiające się w nich stany zapalne.

Magnez poprawia wydajność płuc u astmatyków. Właśnie dlatego pacjentom z zaostrzoną astmą często podaje się wlewy dożylne z siarczanem magnezu.

Objawy raka płuc, które zwykle bagatelizujemy
Objawy raka płuc, które zwykle bagatelizujemy [7 zdjęć]

Co roku ok. 21 tys. Polaków zapada na raka płuc. Najczęściej choroba dotyka nałogowych (a także biernych)

zobacz galerię

7. Warzywa z rodziny kapustnych

Do grupy warzyw kapustnych zaliczane są np. brokuł, brukselka, kapusta czy kalafior. Według badań, ich częste spożywanie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu płuc.

Wyniki testów przeprowadzonych przez naukowców z Bostonu wskazują, że kobiety, które jadły tygodniowo więcej niż pięć porcji warzyw z rodziny kapustnych, znajdowały się w grupie niskiego ryzyka zachorowania na raka płuc. Warzywa te bogate są w glukozynolany – naturalne związki, które hamują rozwój niektórych typów nowotworów.

8. Pomarańczowe owoce i warzywa

Pomarańczowe owoce i warzywa, takie jak dynie czy pomarańcze, są źródłem witaminy C, która zwalcza zakażenia i stany zapalne. Okazuje się także, że przyjmowana regularnie o 52 proc. zmniejsza ryzyko wystąpienia objawów astmy.

Prace badaczy z Uniwersytetu Tanta w Egipcie oraz Uniwersytetu w Helsinkach wykazały, że witamina C ma wpływ na tzw. FEV1, czyli natężoną objętość wydechową pierwszosekundową. Oznacza to, że dzięki witaminie dziecko jest w stanie wydmuchać większą ilość powietrza, co pozwala na ocenę stopnia zwężenia oskrzeli.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze