Rak jelita grubego. Jest prosty sposób, który zmniejsza ryzyko zachorowania aż o połowę
Zachorowań na raka jelita grubego systematycznie przybywa, a jego ofiarami są coraz młodsi. Jest jednak sposób, by się przed nim uchronić – wyniki najnowszych badań wskazują, że skuteczną metodą profilaktyki nowotworu może być utrata wagi.
1. Masa ciała a rak jelita grubego
Na łamach Journal of the National Cancer Institute Spectrum badacze przyjrzeli się jednemu z czynników ryzyka wielu chorób – cukrzycy, chorób układu krążenia, ale także wielu nowotworów, w tym gruczolaków jelita grubego. Mowa o otyłości.
Naukowcy wykorzystali dane z badania PLCO, które oceniało ryzyko zachorowania na różne typy nowotworów, w tym raka jajnika, płuc czy prostaty, a także skuteczność badań przesiewowych w ograniczeniu zapadalności na te nowotwory.
Uczestnikami, u których sprawdzono wpływ masy ciała na zachorowanie na raka jelita grubego były osoby, u których wykluczono na wstępie nowotwór oraz zmiany przednowotworowe. Badania powtórzono u części z nich po upływie 3-5 lat i porównano je z masą ciała badanych na różnych etapach życia.
Badacze wysnuli dwa wnioski: po pierwsze utrata masy ciała w dorosłym życiu, zwłaszcza u osób borykających się z nadwagą lub otyłością, zmniejszała ryzyko gruczolaka. Po drugie: przyrost masy ciała większy niż trzy kg w ciągu kolejnych pięciu lat zwiększał to ryzyko.
- Odkryliśmy, że utrata wagi od wczesnej do późnej dorosłości – co najmniej pół kilograma co pięć lat – wiązała się z 46 proc. niższym ryzykiem rozwoju gruczolaka jelita grubego – podkreśliła dr Kathryn Hughes Barry, adiunkt na Wydziale Epidemiologii i Zdrowia Publicznego na Uniwersytecie Maryland School of Medicine, jedna z autorek badania.
Co istotne, takie wnioski dotyczyły szczególnie mężczyzn, co być może ma związek z nadmiarem tkanki tłuszczowej trzewnej u panów, która to właśnie ma duży udział w powstawaniu raka jelita grubego.
2. Rak jelita grubego – czynniki ryzyka
Zdaniem dr Barry otyłości towarzyszy insulinooporność (IO) i wiążące się z nią zaburzenia różnego rodzaju, mogące m.in. przyspieszyć niekontrolowany rozrost komórek nowotworowych. IO może także prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2., a ta jest jednym z czynników ryzyka zachorowania na raka jelita grubego.
Ten typ nowotworu rozwija się najczęściej na bazie polipów gruczołowych, czyli właśnie gruczolaków, będących zmianami łagodnymi w obrębie błony śluzowej jelita. W miarę upływu lat mogą ulegać zezłośliwieniu. W Polsce to właśnie rak jelita grubego jest drugą co do częstości przyczyną zgonów z powodu nowotworów.
Do czynników ryzyka poza cukrzycą czy insulinoopornością należą:
- wiek,
- nieprawidłowa dieta – bazująca na dużej ilości tłuszczów i czerwonego mięsa, uboga w błonnik i pokarmy pochodzenia roślinnego,
- palenie papierosów,
- picie alkoholu,
- siedzący tryb życia,
- uwarunkowania genetyczne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.