Senność w ciągu dnia. Co może być jej przyczyną?
Z problemem senności w ciągu dnia zmaga się wiele osób. Dzieje się tak z różnych powodów, takich jak: ciągły stres, nadmiar obowiązków. Może wynikać to także z problemów ze zdrowiem lub niedoboru różnych witamin. Co jest najczęstszą przyczyną?
1. Senność w ciągu dnia. Co jest najczęstszą przyczyną?
Najczęstszą przyczyną nadmiernej senności w ciągu dnia jest: praca do późnych godzin, spożywanie alkoholu przed snem, napojów kofeinowych, intensywny wysiłek fizyczny, jedzenie ciężkostrawnych posiłków.
Powodem senności mogą być także problemy zdrowotne, psychiczne, przyjmowanie niektórych leków. Jeśli oprócz senności towarzyszą nam takie objawy jak: drażliwość, złe samopoczucie, problemy z koncentracją i pamięcią, powracające bóle głowy, to należy pójść do lekarza.
2. Jakie badania należy wykonać?
Jeśli odczuwamy wzmożoną senność, to powinniśmy wykonać niezbędne badania krwi. Podstawowymi badaniami są:
- morfologia,
- jonogram,
- biochemia (podstawowe parametry nerkowe i wątrobowe),
- badanie poziomu cukru we krwi
- TSH.
W diagnostyce problemów ze wzmożoną sennością wykonuje się także dokładniejsze badania, takie jak:
- test wielokrotnego pomiaru latencji snu (MSLT),
- test utrzymania czuwania (MWT),
- badanie polisomnograficzne,
- tomografia głowy.
3. Jakie witaminy należy przyjmować?
Niedobory w diecie prowadzą niekiedy do ciągłego poczucia zmęczenia lub powodują senność. Dlatego warto wprowadzić do codziennego menu produkty, które zawierają witaminy takie jak:
Witamina C (kwas askorbinowy) - zawierają ją owoce cytrusowe, truskawki, owoce dzikiej róży, jabłka, czarne porzeczki, śliwki, szpinak, natka pietruszki, brukselka, pomidory, papryka.
Witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B12, kwas foliowy) - są zawarte w orzechach, otrębach pszennych, pestkach dyni, słonecznika, fasoli, drobiu, nabiale, jajkach, rybach morskich, mleku sojowym, szpinaku, wątróbce.
Witamina D - jej najważniejszym źródłem jest światło słoneczne. Można odnaleźć ją w produktach spożywczych, takich jak: tran, tłuste ryby, żółtka jaj i mleko krowie.
Magnez - jest zawarty w kaszy gryczanej, brązowym ryżu, płatkach owsianych, warzywach strączkowych, warzywach liściastych, natce pietruszki, szpinaku, bananach, kapuście włoskiej, migdałach, orzechach laskowych, nasionach słonecznika, pistacjach, gorzkiej czekoladzie i kakao.
Żelazo - jest zawarty w takich produktach jak: czerwone mięso, wątroba, ryby, suszone owoce (śliwki, czarna porzeczka, morele), nasiona, płatki owsiane, kakao, orzechy, warzywa (buraki, szpinak, brokuł, natka pietruszki).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.