Trwa ładowanie...

W 90 proc. odpowiada za raka jelit. "Wzrost zachorowań u coraz młodszych pacjentów pokazuje, że wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy"

 Katarzyna Prus
08.07.2022 18:30
Jedząc czerwone mięso w nadmiarze narażamy się na raka jelita grubego
Jedząc czerwone mięso w nadmiarze narażamy się na raka jelita grubego (Getty Images)

Styl życia i dieta oparta na wysokoprzetworzonej żywności, bogata w czerwone mięso i cukry proste mogą zwiększać ryzyko raka jelita grubego nawet o 90 proc. - dowodzą amerykańscy naukowcy. - Czynniki genetyczne odpowiadają tylko za pięć do 10 proc. przypadków raka jelita grubego. Reszta zależy od nas. Niestety wzrost zachorowań u coraz młodszych pacjentów pokazuje, że wciąż nie zdajemy sobie sprawy, jakie skutki może mieć nieprawidłowe odżywianie - zaznacza dr n.med. Przemysław Zając, gastrolog ze szpitala wojskowego w Lublinie.

spis treści

1. "Zachodnia dieta" jest niebezpieczna dla jelit

Amerykańskie badania dostarczają kolejnych dowodów na to, jak istotna jest odpowiednia dieta w profilaktyce nowotworów układu pokarmowego. Jak się okazuje, nadmiar przetworzonej żywności w diecie może odpowiadać nawet za 90 proc. przypadków raka.

- Typowa dieta zachodnia, czasami nazywana "amerykańską dietą", składająca się głównie z czerwonego i przetworzonego mięsa oraz rafinowanych węglowodanów, może powodować stany zapalne jelit oraz ogólnoustrojowe, a są to prekursory nowotworu jelita grubego - wskazują naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie na łamach czasopisma "Gastroenterology".

Zobacz film: "Dowiedziała się, że ma raka. Teraz uświadamia innych"
Dieta bogata m.in. w czerwone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego
Dieta bogata m.in. w czerwone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego (Getty Images)

"Zła dieta wiąże się również z brakiem równowagi mikroflory jelitowej, kolejnym czynnikiem związanym z rakiem jelita grubego. Co więcej, już wcześniejsze badania powiązały bakterie E. coli i inne bakterie z tym rodzajem raka - zwracają uwagę badacze.

Naukowcy oparli te wnioski na danych z dwóch badań, w ramach których przez 30 lat obserowano ok. 180 tys. osób w wieku 30-75 lat. Analizowano m.in. rodzaj diety, palenie papierosów, spożywanie alkoholu, aktywność fizyczną i zachorowania na raka jelita grubego w rodzinie. Badano też tkanki pod kątem obecności szczepów bakterii E.coli.

2. Czerwone mięso i przetworzona żywność sprzyjają rakowi

Na szkodliwość zachodniej diety wskazywali już wcześniej amerykańscy naukowcy z Washington University School of Medicine. Odkryli, że jest ona odpowiedzialna za uszkodzenia komórek odpornościowych jelit, powodując m.in. stany zapalne. Chodzi przede wszystkim o dwa główne składniki - cukier i tłuszcz.

- Czynniki genetyczne odpowiadają tylko za pięć do 10 proc. przypadków raka jelita grubego, reszta zależy od nas. Niestety wzrost zachorowań u coraz młodszych pacjentów pokazuje, że wciąż nie zdajemy sobie sprawy ze skutków nieprawidłowego odżywiania - zaznacza w rozmowie z WP abcZdrowie dr n.med. Przemysław Zając z oddziału gastroenterologii szpitala wojskowego w Lublinie.

Rocznie w Polsce jest rozpoznawanych 20 tys. przypadków raka jelita grubego. W rzeczywistości może być ich jednak dużo więcej, bo nowotwór latami może nie dawać żadnych objawów. Chorują coraz młodsi, nawet osoby poniżej 40. roku życia.

W bardzo dużym stopniu przyczynia się do tego nieprawidłowa dieta oparta głównie na czerwonym mięsie i przetworzonej żywności.

- Może to być zarówno bezpośrednia, jak i pośrednia przyczyna nowotworu jelita grubego. Pośrednia, bo produkty wysokoprzetworzone, jak czerwone mięso, słodycze, słodzone napoje czy fastfoody, prowadzą m.in. do nadwagi i otyłości, które należą do czynników ryzyka raka jelita grubego - zaznacza gastrolog.

3. Zrezygnuj z pustych kalorii

Dr Zając tłumaczy, że skład takich produktów, m.in. konserwanty, duże ilości soli, cukrów prostych i nasyconych tłuszczy, a także nadmiar selenu w diecie mają bezpośrednie działanie kancerogenne na komórki jelit.

- To puste kalorie, które nie dostarczają organizmowi wartości odżywczych, a mogą mu poważnie zaszkodzić, zaburzając równowagę mikroflory jelitowej, czego konsekwencją jest rozwój nowotworu - tłumaczy gastrolog.

Co powinniśmy jeść, aby uniknąć zachorowania?

- Najważniejsza zasada to ograniczenie czerwonego mięsa, które Polacy niestety uwielbiają i jedzą w nadmiarze. Jeśli jemy mięso, wybierajmy ryby, które są źródłem niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych - zwraca uwagę lekarz.

- Zdrowa dieta powinna być też bogata w błonnik, czyli przede wszystkim owoce i warzywa, które chronią jelita. Należy też ograniczyć wszystkie produkty bogate w cukry proste i alkohol, a także dbać o aktywnością fizyczną - dodaje ekspert.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze