Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Więcej rakotwórczej nitrozoaminy może być w jedzeniu niż w jednej tabletce metforminy

Avatar placeholder
06.12.2019 20:52
Więcej rakotwórczej nitrozoaminy może być w jedzeniu niż w jednej tabletce metforminy
Więcej rakotwórczej nitrozoaminy może być w jedzeniu niż w jednej tabletce metforminy (123rf)

Polaków zaniepokoiła wieść o tym, że metformina, popularny lek na cukrzycę i PCOS, może być zanieczyszczony rakotwórczą nitrozoaminą (NDMA). Co się okazuje, związek ten może także znajdować się w naszej żywności - ostrzega Krajowy Konsultant ds. diabetologii.

1. Skażona metmorfina? Lek przyjmuje 2 mln Polaków

Niemal 2 miliony Polaków chorujących na cukrzycę zażywa metforminę, w której na etapie produkcyjnym w chińskich fabrykach odkryto zanieczyszczenie rakotwórczym związkiem chemicznym.

Zobacz także: Metmorfina zanieczyszczona NDMA

Lek na tę chwilę nie został wycofany z polskich aptek, a lekarze nie zalecają odstawienia go. Niepokój jednak nie opuszcza osób, które codziennie sięgają po swoją dawkę preparatu. Do sprawy zanieczyszczonego leku na cukrzycę odniósł się Konsultant Krajowy w Dziedzinie Diabetologii prof. dr. hab. n med. Krzysztof Strojek.

Zobacz film: "Lekarze o polskiej lekomani. Pacjenci wierzą, że pigułka pomoże na wszystko"

W oficjalnym piśmie skierowanym do Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (z dnia 4 XII 2019 roku) czytamy, że NDMA powstaje również w organizmie w wyniku przemian powszechnie stosowanych naturalnych konserwantów żywności (azotynów i azotanów).

2. Skąd nitrozoamina w jedzeniu?

Na opakowaniach wędlin znajdziemy informacje o tym, że do ich produkcji użyto konserwantów typu: azotyn potasu (E249), azotyn sodu (E250), azotan sodu (E251), azotan potasu (E252). To one odpowiadają za wygląd, smak i długość przechowywanego produktu.

Jeśli jednak ich zawartość (wg. WHO, Światowej Organizacji Zdrowia) przekracza dopuszczalne normy, to takie jedzenie może obniżać wartość odżywczą produktów oraz zaszkodzić układowi pokarmowemu. Wędliny czy mięso zawierają przykładowo 10 mg/kg tych szkodliwych związków, co po dalszej obróbce termicznej staje się niebezpieczne.

Zobacz także: W których województwach sprzedaje się najwięcej metforminy?

- Biorąc pod uwagę ilość spożywanego pokarmu, to więcej rakotwórczej nitrozoaminy może trafić do naszego organizmu wraz z jedzeniem, niż zawiera dzienna dawka skażonego leku - wyjaśnia dr hab. inż. Artur Ciemniak, prof. ZUT z Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności.

- Wszystkie produkty mięsne, które podlegały obróbce termicznej, a więc smażone i pieczone, bekon, wędzonki, wędzone ryby, ale też wino, sery, niektóre niemieckie piwa, a także przyprawy takie jak pieprz i papryka - mogą zawierać duże ilości kancerogennych nitrozoamin. Na opakowaniach produktów nie znajdziemy informacji o tym, czy dany produkt zawiera i w jakich ilościach nitrozoaminę, którą skażony był również lek o nazwie metformina - dodaje ekspert.

3. Jak się uchronić?

Z całą pewnością eksperci na całym świecie odradzają grillowanie i smażenie żywności, która była peklowana. Produkty poddane obróbce termicznej zawierają dużo związków azotu, które w sprzyjających warunkach reagują z aminami, tworząc szkodliwe dla naszego zdrowia nitrozoaminy.

- Ilości nitrozoaminy, jakie trafiają do naszego organizmu razem z jedzeniem, nie będą zagrażały naszemu zdrowiu, pod warunkiem, że dieta będzie prawidłowa i zrównoważona, a już na pewno nie może być oparta na jednym produkcie - radzi dr hab. inż. Artur Ciemniak w rozmowie z WP abcZdrowie.

Lekarz zauważa, że nie powinno się jeść wyłącznie produktów po obróbce termicznej czy wędzeniu, typu smażony bekon czy wędzona ryba.

- Taka dieta sprawia, że ryzyko zachorowania na nowotwór układu pokarmowego wzrośnie. Trzeba też pamiętać, że nitrozoaminy to nie jedyne związki, które powstają podczas takiej obróbki termicznej. Tworzą się wtedy również np. węglowodory aromatyczne, aminy heterocykliczne. W sumie tych związków jest kilkadziesiąt, a my badamy od kilku do kilkunastu - ostrzega.

Zobacz także: Mandaryna też choruje. Jest przerażona doniesieniami o leku

Zapytaliśmy dr hab. inż. Artur Ciemniaka, czy przeciętny zjadacz chleba może czuć się bezpiecznie kupując w sklepie wędlinę, na której opakowaniu podane są nazwy konserwantów.

- Substancje konserwujące i wszelkie inne dodatki do żywności mogą być dodawane tylko w ilości, która zgodnie z obecnym stanem wiedzy jest uznana za bezpieczną, więc nie powinniśmy się tego obawiać. Azotany (III i V) jako konserwant, zapobiegają m.in. rozwojowi pałeczki jadu kiełbasianego. Bakterii wytwarzającej toksynę śmiertelną dla człowieka. - wyjasnia ekspert i dodaje: - Azotany (V) w ilościach normalnie znajdujących się w żywności, nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Ryzyko pojawia się wtedy, gdy ulegają przemianie do azotanów (III) – azotynów, a następnie nitrozoamin.

Dr hab. inż. Artur Ciemniaka tłumaczy ponadto, że w surowych, a także gotowanych wyrobach stwierdza się na ogół śladowe ilości nitrozoamin. Więcej jest w produktach smażonych i wędzonych, zwłaszcza, jeżeli były wcześniej konserwowane za pomocą azotanów. Chcąc więc otrzymać bezpieczną pieczeń, powinno się smażeniu czy grillowaniu poddawać tylko mięso bez azotanów. Obniżeniu ich zawartości (jak również innych powstających podczas obróbki cieplnej toksyn) sprzyja też stosowanie ziołowych marynat. Także wstępne podgrzanie potrawy w kuchence mikrofalowej powoduje, że toksyn powstaje znacznie mniej. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w sezonie grillowym.

Więcej nitrozoamin mogą zawierać np. wędliny dojrzewające, będące przysmakiem wielu osób. Na szczęście ilości tych szkodliwych związków utrzymują się na ogół na względnie bezpiecznym poziomie.

Co do wędliny wędzonej w domu, to należy uważnie i oszczędnie odmierzać sól peklującą, co pozwoli uniknąć nadmiernej ilości azotanów w tym domowym produkcie.

Zobacz także: Ania Powierza: "Dzisiejszy poranek przyniósł mi straszne wiadomości"

Przypomnijmy, że temat szkodliwych nitrozoamin pojawił się przy okazji informacji o zanieczyszczeniu nimi leku na cukrzycę.

Na środowej konferencji prasowej Minister Zdrowia, Łukasz Szumowski, zaapelował do blisko 2 mln. Polaków o to, żeby mimo wszystko nie odstawiać metforminy, ponieważ konsekwencje odstawienia tego leku byłyby zdecydowanie bardziej niebezpieczne, niż jego stosowanie. Sprawę bada wnikliwie Główny Inspektorat Farmaceutyczny, monitoruje ją też Ministerstwo Zdrowia oraz Europejska Agencja Leków.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze