Zagrożenie koronawirusem. Jak wzmocnić odporność?
1000 osób w Polsce jest pod obserwacją służb sanitarnych. Eksperci są zgodni - Pojawienie się w naszym kraju potwierdzonego przypadku zakażenia koronawirusem to tylko kwestia czasu. Wiadomo, że choroba ma najcięższy przebieg u osób starszych i tych o obniżonej odporności. Jak w takim razie wzmocnić nasz system immunologiczny?
1. Jak przygotować organizm na walkę z koronawirusem?
Koronawirus dosłownie puka do naszych drzwi. Kolejne przypadki zachorowań w Europie przypominają, że w walce z trudnym przeciwnikiem trzeba wytoczyć najcięższe działa. Czy można się jakoś zabezpieczyć przez zarażeniem?
Eksperci powtarzają, że ważne jest przede wszystkim dbanie o higienę.
Mycie rąk mydłem i wodą lub za pomocą żelu antybakteryjnego na bazie alkoholu eliminuje wirusa, który znajduje się na dłoniach. Druga ważna kwestia to zachowanie odpowiedniej odległości od osób, które kaszlą i kichają, to oznacza minimum metr odstępu od osoby, która roznosi zarazki.
Zobacz także: Koronawirus objawy. Jak rozpoznać koronawirusa? Co dzieje się z organizmem, kiedy zaatakuje go niebezpieczny wirus COVID-19?
2. Sposoby na wzmocnienie odporności
Kluczowe jest zapewnienie naszemu organizmowi odpowiedniej dawki witamin i minerałów. System immunolgiczny można wmocnić w naturalny sposób, korzystając ze sprawdzonych właściwości przeciwzapalnych różnych produktów.
Poniżej lista produktów, które pomogą wzmocnić organizm w walce z wirusami:
Bez czarny ma potwierdzone naukowo prozdrowotne właściwości. Przede wszystkim ma działanie przeciwzapalne. Zawiera witaminy z grupy C i B, flawonoidy, fenolokwasy i antocyjany.
Pestki grejpfruta również wzmacniają układ immunologiczny. Są źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy.
Sok z aloesu dostarcza do naszego organizmu m.in. kwas salicylowy, lupeol i mleczan magnezowy.
Czosnek - babciny sposób na przeziębienie. Warto go stosować również profilaktycznie. Czosnek jest cennym źródłem witamin z grupy B, oraz witaminy A, E i C. Ze względu na dużą zawartość allicyny jest nazywany naturalnym antybiotykiem.
3. Odporność pochodzi z jelit
Probiotyki wzmacniają mikrobiotę jelitową. Jest ona niezwykle istotna nie tylko w procesach trawienia i metabolizmu, ale również w kształtowaniu odpornośc organizmu. Dodatkowo metabolity bakterii probiotycznych blokują rozwój części patogennych mikroorganizmów.
Naukowcy uważają, że nawet 80 proc. komórek, które stoją na straży naszej odporności pochodzi z jelit. W związku z tym warto zadbać o wzmocnienie układu pokarmowego i odbudowanie flory bakteryjnej.
Warto postawić przede wszystkim na produkty, które są bogate w naturalne probiotyki, takie jak:
- kapusta kiszona,
- ogórki kiszone,
- zakwas buraczany,
- zakwas chlebowy.
Pomogą też produkty fermentowane, które są bogate w bakterie ze szczepu Lactobacillus. Dobrym pomysłem jest wprowadzenie do diety na stałe takich produktów jak jogurt naturalny, maślanka, zsiadłe mleko czy kefir. Na etykiecie produktu są umieszczone informacje o jego składzie.
Zobacz także: Jakie produkty są naturalnymi probiotykami?
Wszystkie te produkty zawierają naturalne kultury bakterii fermentacji mlekowej, które mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
U osób spożywających duże ilości jogurtów zaobserwoano w jelitach zwiększoną ilość bakterii ze szczepu Lactobacillus i jednocześniej mniej Enterobakterii, które z kolei są odpowiedzialne m.in. za powstawanie stanów zapalnych w organizmie.
Zobacz także: Jak wzmocnić odporność?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.