Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

45-latek z Podkarpacia zmarł przez azotyn sodu. Tej normy nie wolno przekraczać

 Karolina Rozmus
07.03.2024 12:41
Toksyczne stężenie azotynu sodu. Są wyniki badań z Podkarpacia
Toksyczne stężenie azotynu sodu. Są wyniki badań z Podkarpacia (Getty Images / East News)

Znane są już wyniki badań próbek galarety, która doprowadziła do śmiertelnego zatrucia u mieszkańca Podkarpacia. Ekspertyza wskazuje, że za zgon mężczyzny odpowiada toksyczne stężenie azotynu sodu, stosowanego do peklowania mięsa. Normy substancji zostały przekroczone nawet stukrotnie.

spis treści

1. Toksyczne stężenie azotynu sodu w galarecie

Analizy galarety pochodzącej z targowiska w Nowej Dębie wykazały toksyczne stężenie azotynu sodu: od 16 tys. do 19 tys. mg na kg - raportuje Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach.

- Doszło prawdopodobnie do przypadkowego lub omyłkowego dodania tej substancji do galarety, co spowodowało tak wysokie stężenia w tym produkcie - przekazał w środę dyrektor Stanisław Winiarczyk z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Przepisy określają, jaka ilość azotynu sodu może zostać dodana w procesie produkcji, a także jaka powinna być maksymalna ilość konserwantu w produkcie gotowym. Podczas obróbki mięsa dozwolona ilość azotynu sodu oscyluje między 100 do 150 mg/kg produktu, natomiast w produkcie gotowym do spożycia zawartość konserwantu obniża się. Maksymalne stężenie powinno wynosić 20-50 mg/kg.

Zobacz film: "Azotyn sodu E250. Zobacz, dlaczego może szkodzić"
Przekroczono dopuszczalne normy stężenia azotynu sodu w galarecie
Przekroczono dopuszczalne normy stężenia azotynu sodu w galarecie (Getty Images)

Wciąż czekamy na wyniki badań m.in. toksykologicznych zmarłego 54-latka, Stanisław Winiarczyk poinformował również, że trwają analizy produktu pod kątem innych potencjalnie szkodliwych substancji, jak np. trucizna na gryzonie czy patogeny.

2. Do czego służy azotyn sodu i kiedy może szkodzić?

Azotyn sodu, oznaczany na liście składników także jako E250, to syntetyczny konserwant, który wykorzystuje się do peklowania mięsa. Jego głównym zastosowaniem jest zapobieganie namnażania bakterii patogennych, szczególnie bakterii Clostridium botulinum. To beztlenowa bakteria, która wytwarza toksynę botulinową, potocznie zwaną jadem kiełbasianym.

Azotyn sodu pełni również funkcję barwotwórczą, smako- i zapachotwórczą oraz przeciwutleniającą. Zapobiega jełczeniu tłuszczu, dlatego jest powszechnie wykorzystywany nie tylko w produkcji szynek i baleronów, ale również mielonek, pasztetów czy rozmaitych farszów mięsnych. Jego rola jest nie do przecenienia - E250 może chronić przed śmiertelnie niebezpiecznymi zatruciami pokarmowymi.

Z drugiej strony rygorystyczne normy określające dopuszczalne stężenie konserwantu w produkcie mają zapobiegać nadmiernemu spożyciu. Dopuszczalne dzienne spożycie konserwantu powinno wynosić 0,06 mg/kg masy ciała.

Nadmierne spożycie azotynu sodu może prowadzić do:

  • zaburzeń transportu tlenu do krwi,
  • niedokrwistości,
  • zaburzeń wchłaniania witamin - m.in. witaminy A i witamin z grupy B,
  • zwiększenia ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego,
  • zwiększenia ryzyko rozwoju choroby Alzheimera,
  • zwiększenia ryzyko rozwoju nowotworów, m.in. białaczki czy nowotworów mózgu.

Zatrucie azotynami może prowadzić do rozwoju sinicy, będącej skutkiem niedotlenienia krwi. Dodatkowo E250 może być niebezpieczny dla zdrowia, gdy produkty zawierające azotyn sodu poddawane są obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze. Wówczas azotyn sodu reaguje z produktami rozpadu aminokwasów, tworząc nitrozoaminy.

Powstawaniu substancji sprzyja również kwaśne środowisko żołądka. Nitrozoaminy zostały uznane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) za "prawdopodobnie rakotwórcze".

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze