Trwa ładowanie...

Bekon i piwo zwiększają ryzyko chorób nowotworowych

Dla niektórych nie ma lepszego połączenia. Inni wolą zjeść na śniadanie bekon z jajkami, a wieczorem napić się piwa z przyjaciółmi. Jednak czy wiedziałeś, że piwo i bekon mogą być powodem raka.

Zobacz film: "Sprawdź, jak wątroba reaguje na alkohol"

1. Co to jest bekon?

Bekon jest pozbawionym tłuszczu boczkiem. Pokrojony w plasterki i peklowany za pomocą soli. Smażony, albo wędzony, to świetny składnik śniadania. Swoja popularność zyskał w USA i Wielkiej Brytanii.

To źródło tłuszczu nasyconego, w 100 gramach jest go 7 proc. i taka porcja to aż 139 kcal. Jest częstym powodem wzrostu cholesterolu. Zawiera dużo soli, przez co może powodować wiele chorób serca.

2. Właściwości piwa

Piwo tworzy się ze słodu jęczmiennego, pszenicznego, owsianego lub żytniego. Zawiera witaminę B, niacynę, magnez i cynk. Pól litra piwa stanowi 10 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. W piwie są także przeciwutleniacze.

Jednak problem z piwem pojawia się gdy spożywamy go częściej niż raz w tygodniu. Wtedy bardzo źle może wpływać na wątrobę, w większych ilościach może spowodować jej otłuszczenie i niewydolność. Żołądek także może mieć problem z piwem, ponieważ piwo wpływa na nadmierne wydzielanie kwasu solnego. Powoduje to zgagę i niestrawność.

3. Połączenie bekonu z piwem

Jak ostatnio opublikował World Cancer Research Fund International bekon i piwo zwiększają ryzyko raka. Dlatego wyeliminowanie ich z diety zmniejsza szansę na nowotwór nawet o 40 proc.

Badania przeprowadzono dzięki informacjom zebranych od ponad 51 milionów osób. Okazało się, te składniki w dużym stopniu wpływają na otyłość. Powoduje ją właśnie alkohol i przetworzone mięso. Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła, że na świecie otyłych ludzi jest ponad miliard, z czego 300 milionów jest otyłych klinicznie. Ponadto otyłość zwiększa ryzyko na raka przełyku, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, wątroby i nerki.

Z otyłością dużo bardziej muszą walczyć kobiety niż mężczyźni. Szacuje się, że dwa razy więcej ich niż panów choruje na raka.

Ale to nie tylko boczek i piwo są problemem. Zbyt częste wizyty w fast foodach, cukier i smażone produkty wpływają na zwiększenie ryzyka zachorowania na raka.

Dobrze całkowicie wyeliminować te 2 produkty, jednak jeżeli nie wyobrażasz sobie bez nich życia, to piwo ogranicz do spożywania raz w tygodniu, a bekon wieprzowy zamień na ten z indyka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.