Przejdź na WP

Bekon i piwo zwiększają ryzyko chorób nowotworowych

Dla niektórych nie ma lepszego połączenia. Inni wolą zjeść na śniadanie bekon z jajkami, a wieczorem napić się piwa z przyjaciółmi. Jednak czy wiedziałeś, że piwo i bekon mogą być powodem raka.

Zobacz film: "Sprawdź, jak wątroba reaguje na alkohol"

1. Bekon - właściwości

Bekon jest pozbawionym tłuszczu boczkiem. Pokrojony w plasterki i peklowany za pomocą soli. Smażony, albo wędzony, to świetny składnik śniadania. Swoja popularność zyskał w USA i Wielkiej Brytanii.

To źródło tłuszczu nasyconego, w 100 gramach jest go 7 proc. i taka porcja to aż 139 kcal. Jest częstym powodem wzrostu cholesterolu. Zawiera dużo soli, przez co może powodować wiele chorób serca.

2. Piwo – właściwości

Piwo tworzy się ze słodu jęczmiennego, pszenicznego, owsianego lub żytniego. Zawiera witaminę B, niacynę, magnez i cynk. Pól litra piwa stanowi 10 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. W piwie są także przeciwutleniacze.

Piwo jest szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, czym grozi spożywanie
Piwo jest szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, czym grozi spożywanie [6 zdjęć]

Wiele osób uważa, że piwo nie jest prawdziwym alkoholem. Traktują je jako napój do ugaszenia pragnienia...

zobacz galerię

Jednak problem z piwem pojawia się gdy spożywamy go częściej niż raz w tygodniu. Wtedy bardzo źle może wpływać na wątrobę, w większych ilościach może spowodować jej otłuszczenie i niewydolność. Żołądek także może mieć problem z piwem, ponieważ piwo wpływa na nadmierne wydzielanie kwasu solnego. Powoduje to zgagę i niestrawność.

3. Bekon i piwo – zabójcze połączenie

Jak ostatnio opublikował World Cancer Research Fund International bekon i piwo zwiększają ryzyko raka. Dlatego wyeliminowanie ich z diety zmniejsza szansę na nowotwór nawet o 40 proc.

Badania przeprowadzono dzięki informacjom zebranych od ponad 51 milionów osób. Okazało się, te składniki w dużym stopniu wpływają na otyłość. Powoduje ją właśnie alkohol i przetworzone mięso. Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła, że na świecie otyłych ludzi jest ponad miliard, z czego 300 milionów jest otyłych klinicznie. Ponadto otyłość zwiększa ryzyko na raka przełyku, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, wątroby i nerki.

Z otyłością dużo bardziej muszą walczyć kobiety niż mężczyźni. Szacuje się, że dwa razy więcej ich niż panów choruje na raka.

Ale to nie tylko boczek i piwo są problemem. Zbyt częste wizyty w fast foodach, cukier i smażone produkty wpływają na zwiększenie ryzyka zachorowania na raka.

Dobrze całkowicie wyeliminować te 2 produkty, jednak jeżeli nie wyobrażasz sobie bez nich życia, to piwo ogranicz do spożywania raz w tygodniu, a bekon wieprzowy zamień na ten z indyka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Bekon i piwo zwiększają ryzyko chorób nowotworowych
Bekon i piwo zwiększają ryzyko chorób nowotworowych (123rf)

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy