Znaczenie witaminy D w cukrzycy typu 2

Z analizy wcześniejszych badań wynika, że niedobór wapnia i witaminy D sprzyja zachorowaniu na cukrzycę typu 2. Natomiast zażywanie witaminy D poprawia stan osób na nią cierpiących...

1. Cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2 jest chorobą metaboliczną, której towarzyszy odporność na insulinę, wysoki poziom glukozy we krwi i niedobór insuliny. Na ten typ cukrzycy często zapadają osoby otyłe. Obecnie zachorowalność na cukrzycę typu 2 przybiera rozmiary epidemii.

2. Wyniki badań nad witaminą D

British Journal of Nutrition dostarcza wyniki badań, według których przyjmowanie witaminy D poprawia stan kobiet, u których zdiagnozowano insulinooporność. W badaniu wzięło udział 81 kobiet w wieku od 23 do 68 lat. Części z nich przez pół roku podawano witaminę D3, a reszta dostawała placebo. U kobiet przyjmujących witaminę D poprawiła się wrażliwość na insulinę, a stężenie insuliny na czczo zmniejszyło się w porównaniu z kobietami, które otrzymywały placebo.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

3. Prawidłowy poziom witaminy D

Niedobór witaminy D zazwyczaj wynika ze złego stylu życia i nieodpowiedniej diety. Prawidłowy poziom tej witaminy we krwi powinien wynosić 125 nmol/L, chociaż już 80-119 nmol/L poprawia stan osób z insulinoopornością.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.