Znaczenie witaminy D w cukrzycy typu 2
Z analizy wcześniejszych badań wynika, że niedobór wapnia i witaminy D sprzyja zachorowaniu na cukrzycę typu 2. Natomiast zażywanie witaminy D poprawia stan osób na nią cierpiących...
1. Cukrzyca typu 2
Cukrzyca typu 2 jest chorobą metaboliczną, której towarzyszy odporność na insulinę, wysoki poziom glukozy we krwi i niedobór insuliny. Na ten typ cukrzycy często zapadają osoby otyłe. Obecnie zachorowalność na cukrzycę typu 2 przybiera rozmiary epidemii.
2. Wyniki badań nad witaminą D
British Journal of Nutrition dostarcza wyniki badań, według których przyjmowanie witaminy D poprawia stan kobiet, u których zdiagnozowano insulinooporność. W badaniu wzięło udział 81 kobiet w wieku od 23 do 68 lat. Części z nich przez pół roku podawano witaminę D3, a reszta dostawała placebo. U kobiet przyjmujących witaminę D poprawiła się wrażliwość na insulinę, a stężenie insuliny na czczo zmniejszyło się w porównaniu z kobietami, które otrzymywały placebo.
3. Prawidłowy poziom witaminy D
Niedobór witaminy D zazwyczaj wynika ze złego stylu życia i nieodpowiedniej diety. Prawidłowy poziom tej witaminy we krwi powinien wynosić 125 nmol/L, chociaż już 80-119 nmol/L poprawia stan osób z insulinoopornością.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.