Trwa ładowanie...
Przejdź na WP

Jaki jest związek podwyższonego poziomu żelaza i cukrzycy?

Nawet niewielkie podwyższenie poziomu żelaza w organizmie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii.

Żółtko jaj to jedno z najbogatszych źródeł żelaza
Żółtko jaj to jedno z najbogatszych źródeł żelaza

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną i według wszystkich prognoz, na świecie do 2040 roku może być blisko 650 milionów diabetyków. Poważnym problemem jest spadek jakości życia takich osób i zwiększona śmiertelność.

Środki prewencyjne, stosowane w kierunku zapobiegania wystąpieniu cukrzycy typu drugiego, takie jak utrzymanie prawidłowej masy ciała, aktywności fizycznej i stosowanie prawidłowej diety wymagają większej ilości badań.

Żelazo jest mikroelementem niezbędnym do produkcji kluczowych enzymów, takich jak hemoglobina, cytochromy czy też peroksydaza. Znajdziemy je przede wszystkim w chudej wołowinie, indyku, wątróbce, sardynkach, fasoli, suszonych figach, ziarnach sezamu i świeżych zielonych warzywach. Jednak niezdrowe nawyki żywieniowe, związane z nadmiernym jego spożyciem, odgrywają bardzo dużą rolę w rozwoju cukrzycy typu drugiego.

Nadmiar żelaza w organizmie przyczynia się do uwalniania wolnych rodników, które uszkadzają komórki beta trzustki, powodując zaburzenia produkcji insuliny. Zmniejsza się także wrażliwość tkanek obwodowych na działanie insuliny - dochodzi do tak zwanej insulinooporności.

Norma żelaza dla kobiet wynosi 37-14 5mg/dl a dla mężczyzn 50-158 mg/dl.

Badanie, które stało się podstawą do pracy doktorskiej, było opracowaniem mającym na celu analizę związku pomiędzy zapasami żelaza w organizmie a gospodarką glukozy u kobiet i mężczyzn w średnim wieku żyjących we wschodniej części Finlandii. Ostatecznym wnioskiem jest, że niski poziom żelaza chroni przed wystąpieniem cukrzycy typu drugiego.

Jak zmniejszyć ryzyko cukrzycy?
Jak zmniejszyć ryzyko cukrzycy? [10 zdjęć]

Stężenie glukozy we krwi odgrywa istotną rolę w etiologii cukrzycy, dlatego w trosce o zdrowie warto...

zobacz galerię

W badaniu prowadzono analizę w oparciu o wyniki badania poziomu cukru we krwi - normoglikemii, stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu drugiego, monitorując funkcje komórek beta trzustki i wrażliwość na działanie insuliny.

Co ciekawe, u mężczyzn występuje o 61 proc. większa zdolność do akumulacji żelaza i prawie 50 proc. większe ryzyko rozwoju cukrzycy typu drugiego w porównaniu do kobiet.

Związek między ilością żelaza w organizmie i nieprawidłową gospodarką węglowodanową był znacznie silniej wyrażony u osób ze stanem przedcukrzycowym - jego nadmiar zaburza prawidłowy metabolizm glukozy.

Żelazo do tej pory było prawdopodobnie najmniej branym pod uwagę związkiem, który mógłby przyczyniać się do rozwoju cukrzycy. Jak widać, świat medycyny nadal potrafi zaskakiwać i jeszcze wiele pozostaje do odkrycia.

Z uwagi na stopień, w jakim cukrzyca zaczyna postępować i ujawniać się u kolejnych osób, każde nowe badanie ujawniające predyspozycje do jej wystąpienia stanowi cenne źródło informacji pozwalające podjąć pracę nad nowymi metodami terapeutycznymi.

Żelazo znajduje się w różnych produktach. To, które jest dostarczane z pożywieniem można podzielić na dwa rodzaje:

  • hemowe, które jest pochodzenia zwierzęcego
  • niehemowe – pochodzenia roślinnego.

Żelazo dostarczane z mięsem łatwiej się wchłania i charakteryzuje się wyższą biodostępnością w porównaniu do żelaza dostarczanego z produktami roślinnymi. Za magazynowanie żelaza odpowiadają ferrytyny. Są to białka, których stężenie we krwi daje informacje na temat ilości żelaza w organizmie. Ich poziom to podstawowe badanie wykonywane w celu określenia niedoborów żelaza.

Do produktów najbardziej bogatych w żelazo zalicza się:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy