Lekarka nie ma wątpliwości. To najlepszy pokarm dla mózgu
Jeden rodzaj warzyw wydaje się być szczególnie skuteczny w utrzymaniu kondycji mózgu. Okazuje się, że jego regularne spożywanie może pomóc w ochronie przed demencją, zaburzeniami poznawczymi i innymi chorobami neurodegeneracyjnymi. To odkrycie stwarza nową nadzieję dla osób, które pragną zwiększyć swoje szanse na zachowanie pełnej sprawności umysłowej na długie lata.
1. Jedz te owoce i warzywa. Mózg ci podziękuje
Demencja jest ogólnym terminem używanym do opisania zbioru objawów i zaburzeń poznawczych, które prowadzą do stopniowego pogorszenia funkcji umysłowych, takich jak pamięć, myślenie, orientacja, rozumienie, zdolności językowe i zdolności do podejmowania decyzji.
Jest to choroba postępująca i nieodwracalna, która znacząco wpływa na zdolność osoby do funkcjonowania na co dzień. Niektóre przyczyny demencji mogą obejmować urazy głowy, choroby układu nerwowego (np. stwardnienie rozsiane), infekcje (np. AIDS), niedobory witamin i minerałów, a także niektóre czynniki genetyczne.
Według dr Shireen Kassam, założycielki Plant-Based Health Professionals UK, zdrowa dieta jest jedną z najskuteczniejszych broni, jaką można wykorzystać w ochronie przed demencją.
"Najlepszym pokarmem dla zdrowia mózgu są jaskrawo kolorowe owoce i warzywa. Warzywa, zwłaszcza liściaste, wydają się jednak ważniejsze niż owoce, z wyjątkiem jagód, które wydają się silnie chronić przed pogorszeniem funkcji poznawczych" - powiedziała dr Kassam.
Badanie opublikowane w "The Journal of Nutrition" podkreśla również znaczenie jedzenia owoców i warzyw na wczesnym etapie życia, aby zapobiec późniejszemu pogorszeniu funkcji poznawczych.
Przyglądając się ponad 3000 uczestnikom w Stanach Zjednoczonych w wieku od 18 do 30 lat, zespół badawczy udokumentował spożycie przez uczestników owoców i warzyw. Wyniki badania są obiecujące.
Dr Kassam, jedna z głównych badaczek, podkreśliła, że osoby, które spożywały najwięcej warzyw i owoców w młodszym wieku, miały najlepsze funkcje poznawcze w późniejszym życiu. Szczególnie zauważalny był pozytywny wpływ spożycia warzyw, z uwzględnieniem składników odżywczych, takich jak likopen z pomidorów czy innych czerwonych warzyw i beta-karoten z żółtych/pomarańczowych warzyw, które wykazywały najkorzystniejsze efekty.
- To odkrycie potwierdza, że odpowiednie odżywianie się już na wczesnym etapie życia może mieć znaczący wpływ na długoterminowe zdrowie mózgu i funkcje poznawcze - powiedziała dr Kassam.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.