Na czym polega żywienie medyczne?

Artykuł sponsorowany

Problem niedożywienia i wyniszczenia organizmu dotyczy nawet do 85% chorych onkologicznie. Zależy od typu, umiejscowienia i stadium rozwoju nowotworu. Najczęściej występuje w uogólnionym stadium choroby. Czy można zapobiegać niedożywieniu? Wsparciem – oprócz dbałości o odpowiednie posiłki – może być przyjmowanie specjalistycznych produktów żywienia medycznego. Kogo najczęściej dotyka niedożywienie?

Problem ten dotyka najczęściej pacjentów, którzy cierpią na nowotwory układu pokarmowego, głowy czy szyi. Rzadziej występuje u chorych na nowotwory tkanek miękkich, nowotwory urologiczne albo ginekologiczne. Chorzy z rakiem trzustki są najbardziej narażeni na zaburzenia stanu odżywienia. Aż u osiemdziesięciu pięciu procent tych chorych może rozwinąć się niedożywienie. Podobnie ma się sytuacja pacjentów z rakiem żołądka lub przełyku.

Zaburzenia w odżywianiu mogą pojawiać się również okresowo jako skutek uboczny terapii, w tym radioterapii, chemioterapii, a także po zabiegu chirurgicznym.

Czym jest żywienie medyczne?

Należy zacząć od faktu, że żywienie osoby chorej na nowotwór powinno się różnić od diety osoby zdrowej. Czym jest to spowodowane? Choroba, z którą musi zmagać się organizm powoduje zmiany metaboliczne, stan zapalny i zmiany tempa przemiany materii. Potrzebna jest zwykle większa dawka energii i substancji odżywczych, by walczyć z chorobą. Wzrasta też zapotrzebowanie na białko. Trzeba wiedzieć, że często trudno jest dostarczyć zwiększoną dawkę substancji odżywczych, spożywając jedynie tradycyjne posiłki. W związku z tym warto włączyć do codziennej diety żywienie medyczne.

Jest ono nazywane także interwencją żywieniową i polega na włączeniu do jadłospisu specjalnych produktów, które zawierają w swoim składzie dodatkowe źródło potrzebnych organizmowi substancji odżywczych. Na rynku jest kilka produktów zaliczanych właśnie do żywienia medycznego. Warto zwrócić uwagę na preparaty specjalnego przeznaczenia medycznego typu Nutridrink Protein, który jest dedykowany właśnie pacjentom onkologicznym, bowiem płynna konsystencja ułatwia ich spożywanie, a specjalnie dobrany skład pozwala na pokrycie zwiększonego zapotrzebowanie pacjenta na energię i białko, witaminy i składniki mineralne. Niektóre z takich produktów, należące do tzw. diet kompletnych, mogą stanowić dla chorego jedyne źródło pożywienia, np. u osób mających problemy z przełykaniem.

Warto włączyć żywienie medyczne do diety już od momentu rozpoczęcia leczenia. Jest to bardzo istotne, gdyż odpowiedni stan odżywienia pacjenta może wpływać korzystnie na tolerancję terapii i intensywność niektórych efektów ubocznych leczenia.

Żywienie medyczne jako sposób na wsparcie w trakcie choroby

Tego typu odżywianie ma o wiele szersze zastosowanie – nie jest polecane jedynie dla pacjentów chorych onkologicznie. Zaleca się je także osobom, które:

  • nie mogą przyjmować odpowiedniej ilości posiłków tradycyjnych doustnie przez okres ponadtygodniowy,
  • są niedożywione z różnych powodów,
  • nie mogą zrealizować dziennego zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze,
  • mają nieprawidłowy wynik przesiewowej oceny stanu odżywiania.

Należy zaznaczyć, że wybór odpowiedniego żywienia medycznego powinien wskazać specjalista. Najbardziej fizjologiczne jest żywienie doustne i jeśli istnieje możliwość wyboru, zawsze takie jest preferowane. Warto także mieć świadomość, iż zwykle preparaty zaliczane do żywienia medycznego zawierają w małej dawce dużo substancji odżywczych. W związku z tym jedną buteleczkę produktu (125 ml) należy spożywać powoli, zgodnie z załączonymi do produktu zaleceniami.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywienie Medyczne - w walce z nowotworem ważne są posiłki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Łuszczyca?

adam93go • ostatni post 9 godzin temu

4

Pomocni lekarze