Niepozorna roślina uwolni od bólu i kaszlu. Kosztuje grosze
Ma piękne kwiaty i wiele substancji aktywnych w swoich korzeniach. Pelargonia afrykańska cieszy się rosnącym zainteresowaniem wśród zwolenników naturalnych (ale potwierdzonych naukowo) metod dbania o zdrowie. Kiedy może nam się przydać?
1. Wpływ pelargonii afrykańskiej (pelargonium sidoides) na zdrowie
Ekstrak z pelargonii afrykańskiej najpewniej został pierwszy raz użyty w XIX wieku. Okazął się skutecznym i naturalnym lekiej na szalejącą wtedy w Afryce gruźnicę. Roślina zstała importowana do Europy, gdzie poddano ją szeregowi badań i potwierdzono jej wpływ na układ oddechowy. Pelargonia afrykańska ma wiele wspaniałych zastosowań:
1. Pomaga w infekcjach dróg oddechowych
Jej korzenie zawierają aktywne związki, które łagodzą objawy związane z przeziębieniem i zapaleniem oskrzeli.
2. Działa przeciwzapalnie, antywirusowo i antybakteryjnie
Przyczynia się do wzmocnienia ogólnego stanu zdrowia poprzez zmniejszenie stanu zapalnego, który jest powiązany z wieloma problemami zdrowotnymi. Zwiększa również zdolność do zwalczania infekcji wirusowych i bakteryjnych oraz całościowo wspiera system immunologiczny.
3. Działa mukolitycznie
Oznacza to, że pomaga rozkładać i rozrzedzać śluz, ułatwiając jego łatwiejsze usuwanie. To szczególnie korzystne w przypadku zwalczania chorób, którym towarzyszy uporczywy mokry kaszel.
4. Pozytywnie wpływa na zatoki
Sprawdza się w leczeniu objawów zapalenia zatok. Niweluje ich ucisk.
5. Zwalcza wolne rodniki
Może pochwalić się wysoką zawartością przeciwutleniaczy - kluczowych dla ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Zapobiega uszkodzeniom DNA i przedwczesnemu starzeniu się, wspiera zdrowie komórkowe.
2. Jak stosować pelargonię afrykańską?
Aby skutecznie wykorzystać tę roślinę w terapii, należy zastosować wyciąg etanolowo-wodny, który uchodzi za najbardziej efektywny. Jak samodzielnie przygotować taki wyciąg?
Najlepiej późnym latem lub wczesną jesienią zebrać korzenie rośliny. Należy je dokładnie oczyścić, usunąć wszelkie zanieczyszczenia i pozostawić do wyschnięcia w zacienionym i dobrze wentylowanym miejscu.
Po wysuszeniu korzenie powinno się drobno posiekać lub zmielić. Krok ten można pominąć i kupić sproszkowany korzeń w sklepie zielarskim. Koszt to ok. 12 zł za 25 g. Proszek trzeba zalać mieszanką wody i alkoholu (najlepiej 70 proc.) w proporcjach 1:1. Płyn powinien całkowicie przykryć materiał roślinny.
Teraz wystarczy pozostawić mieszankę w zamkniętym słoju na około 2-3 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu. Słoikiem warto codziennie potrząsać.
Po zakończeniu maceracji należy przefiltrować zawartość słoika za pomocą gazy lub drobnego sitka.
Wyciąg jest gotowy do spożycia. Warto przechowywać go w ciemnej butelce w chłodnym miejscu.
Wyciąg należy stosować - podobnie jak każdy inny lek czy suplement - po konsultacji z lekarzem.
Jeżeli przygotowany został z dodatkiem etanolu, nie zaleca się go stosować u dzieci poniżej szóstego roku życia oraz u kobiet ciężarnych i karmiących. Osoby powyżej 12. roku życia mogą przyjmować dawkę 30 kropli trzy razy dziennie. Porcję można rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.