Odtrutka dla wątroby. Sięgaj po nie jak najczęściej
Wątroba to organ o kluczowym i największy organ wewnętrzny, który odpowiada za procesy detoksykacji, magazynowania, filtracji i metabolizmu. W związku z tym powinniśmy zwracać szczególną uwagę na jej kondycję i dbać o nią każdego dnia. Jak poprawić jej kondycję? Warto włączyć do diety kilka produktów.
1. Warzywa, które odtrują wątrobę
Aby zadbać o wątrobę, powinniśmy unikać używek i niezdrowej żywności, które mogą obciążać i ją uszkadzać. Zamiast tego, powinniśmy skupić się na spożywaniu produktów, które pomagają w oczyszczaniu i wspierają jej prawidłowe funkcjonowanie.
Czerwone warzywa, takie jak marchew i burak, są doskonałym źródłem flawonoidów i karotenu. Te substancje wspomagają pracę wątroby, dlatego powinniśmy regularnie sięgać po te popularne polskie warzywa.
Do diety warto również włączyć pomidory i szpinak. Zawierają one glutation, który stymuluje działanie enzymów oczyszczających wątrobę z toksycznych substancji. Ponadto, pomidory są bogate w likopen, który pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka wątroby.
Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak czy jarmuż, są bogatym źródłem chlorofilu, który pobudza produkcję żółci i pomaga neutralizować pestycydy, ciężkie metale i inne toksyny gromadzące się w naszym organizmie.
Kalafior, brokuły i inne warzywa krzyżowe zawierają substancje, które biorą udział w produkcji glukozynolanów, które pomagają oczyszczać wątrobę.
2. Zbawienne owoce
Owoce, takie jak jabłka, grejpfruty, cytryny, limonki i awokado, są bogate w witaminy, które pomagają oczyszczać i regenerować uszkodzoną wątrobę. Dodatkowo wpływają pozytywnie na nasze jelita i podnoszą odporność organizmu.
Wśród przypraw i ziaren, kurkuma jest znana ze swoich właściwości detoksykacyjnych i antynowotworowych. Orzechy włoskie, komosa ryżowa, proso i gryka są również doskonałym wyborem w profilaktyce chorób wątroby.
Mniszek lekarski, choć przez wielu uważany za chwast, posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Napar z tej rośliny stymuluje produkcję aminokwasów i rozkłada tłuszcze, chroniąc wątrobę przed uszkodzeniem.
Czosnek, znany jako naturalny antybiotyk, pobudza do działania enzymy wątrobowe, co przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.
Allicyna i cenne sole mineralne zawarte w czosnku skutecznie oczyszczają wątrobę, zapobiegają stanom zapalnym i usprawniają pracę układu immunologicznego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.