Polskie badanie ujawniło najgorsze mięso. Grozi rakiem jamy ustnej

Według klasyfikacji WHO wysokoprzetworzone mięso, takie jak bekon, wędliny i kiełbasy, należy do 1 grupy czynników rakotwórczych. Naukowcy z Polski w ostatnim badaniu zauważyli, że zbyt duże spożycie czerwonego mięsa może zwiększyć prawdopodobieństwo rozwoju raka jamy ustnej. Co ciekawe, określony sposób obróbki mięsa był powiązany z wyższym ryzykiem niż inne.

Najgorsze mięso. Polscy naukowcy wskazali, czym grozi jego spożywanieNajgorsze mięso. Polscy naukowcy wskazali, czym grozi jego spożywanie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paula Komendarczuk

Polskie badanie

Naukowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach opublikowali swoje badanie w czasopiśmie "Nutrients" 7 kwietnia 2024 roku. Zauważyli, że rak jamy ustnej stanowi jeden z priorytetów badań na świecie, z uwagi na stale rosnący wskaźnik zachorowań, zwłaszcza wśród młodych dorosłych.

Wyniki badań sugerują, że tendencja ta może mieć związek ze zwiększonym spożyciem czerwonego mięsa. Poprzednie badania wykazały, że podczas obróbki termicznej czerwonego mięsa powstają substancje chemiczne, które mogą prowadzić do powstawania nowotworów w przewodzie pokarmowym. Im wyższa temperatura i dłuższy czas obróbki, tym większa ilość tych związków.

Badanie objęło dwie grupy Polaków, którzy mieli wypełnić ankiety dotyczące swoich nawyków żywieniowych. Pierwsza grupa składała się z osób, u których w latach 2022-2023 zdiagnozowano raka jamy ustnej (średni wiek wynosił 67 lat). Drugą stanowiły uczestnicy bez historii nowotworu lub innych chorób przewlekłych (średni wiek wynosił 53 lata).

Czerwone mięso a rak jamy ustnej

Analizując zebrane dane badacze doszli do wniosku, że palenie tytoniu, nadmierne spożywanie alkoholu oraz zakażenie wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV) są związane z najwyższym ryzykiem rozwoju raka jamy ustnej.

Dodatkowo ustalono, że im większa ilość spożywanego mięsa, tym wyższe jest prawdopodobieństwo zachorowania. Nie bez znaczenia jest również sposób przygotowania posiłku. Szczególnie jedzenie wędzonego czerwonego mięsa grozi wystąpieniem raka jamy ustnej w porównaniu z mięsem smażonym, pieczonym czy gotowanym.

Co ciekawe, mięso grillowane nie wykazywało tak silnego wpływu na ryzyko zachorowania. Naukowcy sugerują, że może to być spowodowane jedynie okazjonalnym przyrządzaniem mięsa w ten sposób.

W celu lepszego zrozumienia tego zjawiska konieczne będzie przeprowadzenie dodatkowych badań w innych populacjach, gdzie grillowanie jest bardziej popularne.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej