Polskie badanie ujawniło najgorsze mięso. Grozi rakiem jamy ustnej

Według klasyfikacji WHO wysokoprzetworzone mięso, takie jak bekon, wędliny i kiełbasy, należy do 1 grupy czynników rakotwórczych. Naukowcy z Polski w ostatnim badaniu zauważyli, że zbyt duże spożycie czerwonego mięsa może zwiększyć prawdopodobieństwo rozwoju raka jamy ustnej. Co ciekawe, określony sposób obróbki mięsa był powiązany z wyższym ryzykiem niż inne.

Najgorsze mięso. Polscy naukowcy wskazali, czym grozi jego spożywanieNajgorsze mięso. Polscy naukowcy wskazali, czym grozi jego spożywanie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paula Komendarczuk

Polskie badanie

Naukowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach opublikowali swoje badanie w czasopiśmie "Nutrients" 7 kwietnia 2024 roku. Zauważyli, że rak jamy ustnej stanowi jeden z priorytetów badań na świecie, z uwagi na stale rosnący wskaźnik zachorowań, zwłaszcza wśród młodych dorosłych.

Wyniki badań sugerują, że tendencja ta może mieć związek ze zwiększonym spożyciem czerwonego mięsa. Poprzednie badania wykazały, że podczas obróbki termicznej czerwonego mięsa powstają substancje chemiczne, które mogą prowadzić do powstawania nowotworów w przewodzie pokarmowym. Im wyższa temperatura i dłuższy czas obróbki, tym większa ilość tych związków.

Badanie objęło dwie grupy Polaków, którzy mieli wypełnić ankiety dotyczące swoich nawyków żywieniowych. Pierwsza grupa składała się z osób, u których w latach 2022-2023 zdiagnozowano raka jamy ustnej (średni wiek wynosił 67 lat). Drugą stanowiły uczestnicy bez historii nowotworu lub innych chorób przewlekłych (średni wiek wynosił 53 lata).

Czerwone mięso a rak jamy ustnej

Analizując zebrane dane badacze doszli do wniosku, że palenie tytoniu, nadmierne spożywanie alkoholu oraz zakażenie wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV) są związane z najwyższym ryzykiem rozwoju raka jamy ustnej.

Dodatkowo ustalono, że im większa ilość spożywanego mięsa, tym wyższe jest prawdopodobieństwo zachorowania. Nie bez znaczenia jest również sposób przygotowania posiłku. Szczególnie jedzenie wędzonego czerwonego mięsa grozi wystąpieniem raka jamy ustnej w porównaniu z mięsem smażonym, pieczonym czy gotowanym.

Co ciekawe, mięso grillowane nie wykazywało tak silnego wpływu na ryzyko zachorowania. Naukowcy sugerują, że może to być spowodowane jedynie okazjonalnym przyrządzaniem mięsa w ten sposób.

W celu lepszego zrozumienia tego zjawiska konieczne będzie przeprowadzenie dodatkowych badań w innych populacjach, gdzie grillowanie jest bardziej popularne.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu