Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Powodują tycie. Ale jeden rodzaj warto dodać do diety

Avatar placeholder
14.08.2023 08:44
Osoby mocno ograniczające spożycie węglowodanów mają tendencję do przedwczesnej śmierci z dowolnej przyczyny
Osoby mocno ograniczające spożycie węglowodanów mają tendencję do przedwczesnej śmierci z dowolnej przyczyny (Getty Images)

Ilość węglowodanów, jaką powinniśmy spożywać, jest tematem gorąco dyskutowanym. Z jednej strony potrzebujemy ich do prawidłowego funkcjonowania, z drugiej — niektóre rodzaje węglowodanów mogą przyczynić się problemów zdrowotnych.

spis treści

1. Czym są węglowodany

W dietetyce słowo "węglowodany" odnosi się do jednego z trzech makroskładników. Dwa pozostałe to białko i tłuszcz. W diecie wyróżniamy trzy główne kategorie węglowodanów:

  • cukry - rótkołańcuchowe węglowodany znajdujące się w produktach spożywczych. Mowa o glukozie, fruktozie, galaktozie i sacharozie;

  • skrobie - to długie łańcuchy cząsteczek glukozy, które ostatecznie są rozkładane do glukozy w układzie pokarmowym;

  • błonnik - niezwykle korzystny dla bakterii układu pokarmowego.

Większość węglowodanów jest rozkładana lub przekształcana w glukozę, która zostaje wykorzystana jako energia. Węglowodany mogą również być przekształcane w tłuszcz (energia magazynowana) do późniejszego wykorzystania.

Zobacz film: "Ile zrobisz pompek? Prosty test pozwala określić ryzyko chorób serca"

Błonnik jest wyjątkiem. Nie dostarcza on energii bezpośrednio, ale karmi przyjazne bakterie w układzie pokarmowym. Bakterie mogą używać błonnika do produkcji kwasów tłuszczowych, które niektóre z naszych komórek mogą wykorzystać jako energię.

2. Węglowodany proste i złożone

Węglowodany nie są sobie równe. W dietetyce występuje podział na złożone i proste oraz pełnoziarniste i rafinowane. Te złożone są przetworzone w stopniu minimalnym i zawierają naturalnie występujący błonnik. Proste przetworzone są znacznie bardziej, a błonnik jest z nich usunięty.

Do węglowodanów złożonych należą warzywa, komosa ryżowa, jęczmień, rośliny strączkowe, ziemniaki, pełnoziarniste zboża, płatki owsiane. Do rafinowanych zalicza się m.in. biały chleb i inne produkty z białej mąki.

Wiele badań pokazuje, że spożycie rafinowanych węglowodanów powoduje nagłe skoki cukru we krwi i wiąże się z problemami zdrowotnymi – m.in. otyłością i cukrzycą typu 2. Ten typ węglowodanów jest też ubogi w wiele niezbędnych składników odżywczych. Innymi słowy, dostarczają tylko "pustych" kalorii.

Dlatego należy ograniczać spożywanie rafinowanych węglowodanów, a te pełnoziarniste — włączyć do swojej diety. Zawarty w nich błonnik wiąże się z poprawą zdrowia metabolicznego, kontrolą wagi i mniejszym ryzykiem wystąpienia wielu chorób.

3. Dieta niskowęglowodanowa a zdrowie

Dyskusja o węglowodanach nie byłaby kompletna bez wspomnienia o dietach niskowęglowodanowych. Diety tego typu polegają na ograniczaniu spożycia węglowodanów i włączeniu w jadłospis dużej ilości białka i tłuszczu.

Chociaż istnieją badania wskazujące, że diety niskowęglowodanowe mogą pomóc w utracie wagi i poprawić niektóre wskaźniki zdrowotne, to zazwyczaj skupiają się na one osobach z otyłością, zespołem metabolicznym lub cukrzycą typu 2.

Przegląd ponad 1000 badań wykazał jednak, że chociaż diety niskowęglowodanowe dawały pozytywne wyniki po około 6-11 miesiącach, to już po 2 latach nie wywierały znacznego wpływu na czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Co więcej, z badań przeprowadzonych w latach 1999-2010 wynika, że osoby drastycznie ograniczające spożycie węglowodanów mają tendencję do przedwczesnej śmierci z dowolnej przyczyny (w tym udaru, nowotworu i choroby wieńcowej).

4. Węglowodany nie są przyczyną otyłości

Chociaż ograniczenie węglowodanów może prowadzić do utraty wagi, nie oznacza to, że samo spożywanie węglowodanów jest przyczyną przybierania na wadze.

Prawdą jest jednak, że ze zwiększonym ryzykiem otyłości wiąże się spożywanie dodanych cukrów i rafinowanych węglowodanów. Nie dotyczy to jednak węglowodanów złożonych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze