Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Monika Papuga-Sobczak

Rośnie liczba zakażeń salmonellą

 Ewa Rycerz
30.11.2018 09:14
Źródłem zakażenia salmonellą najczęściej są jaja kurze
Źródłem zakażenia salmonellą najczęściej są jaja kurze (123RF)

Rośnie liczba zakażeń pałeczką salmonelli. Tylko w pierwszej połowie 2017 roku przypadków zachorowań na salmonellozę było o 400 więcej niż w tym okresie w roku ubiegłym.

Jak podaje Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, w 2016 roku liczba osób, u których zdiagnozowano zakażenie salmonellą, przekroczyła 10 tys. To o ok. 1,5 tys. więcej niż w roku poprzednim.

Salmonella najczęściej atakuje latem, choć nie jest to regułą. Jak podaje "Dziennik Gazeta Prawna" 11 czerwca w Rzeszowie pałeczką salmonelli zatruło się kilkadziesiąt osób. Jaromir Ślączka, szef Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie mówił dla news-rzeszow.pl, że zatrucie zdiagnozowano u 40 pacjentów. **Źródłem choroby były najprawdopodobniej omlety usmażone z zainfekowanych jajek, wyprodukowane przez jedną z firm cateringowych.

Przeczytaj także:

Zobacz film: "Otyłość. Historia Aleksandry"

Do zakażeń doszło także we Wrocławiu, gdzie do szpitala trafiło 40 dzieci, oraz w województwie małopolskim.

To tylko wybrane przypadki sprzed tygodnia. W rzeczywistości zatruć może być dużo więcej. Nie wszystkie są jednak zgłaszane. Powód? Zdarza się, że salmonelloza przebiega łagodnie. A wtedy chory nawet nie zgłasza się do lekarza. Zakażenie nie jest więc weryfikowane i odnotowywane.

1. Dlaczego przybywa zakażeń?

Informacje o wzroście liczby zakażeń pałeczką salmonelli pojawiły się już w 2016 roku, kiedy to z jednej z sieci merketów wycofano kilka numerów serii jajek. Poinformował o tym Główny Inspektorat Sanitarny, prosząc o zwrot opakowań. Okazało się, że bakteria została wykryta w dwóch stadach niosek.

"W okresie od maja 2016 do lutego 2017 w krajach Unii Europejskiej/Europejskiego Obszaru Gospodarczego trwało ognisko wywołane zakażeniem pałeczkami Salmonella Enteritidis. Objęło ono 14 krajów. We wrześniu 2016 w wyniku prowadzonego dochodzenia jako nośnik zakażenia zidentyfikowano jaja pochodzące z Polski. Jaja były dystrybuowane w Polsce oraz do Belgii, Bułgarii, Chorwacji, Czech, Danii, Grecji, Niemiec, Francji, Węgier, Irlandii, Włoch, Holandii, Norwegii, Rumunii, Słowacji, Szwecji, Wielkiej Brytanii, Angoli, Dżibuti, Gambii, Hong-Kongu, Iraku, Liberii, Omanu oraz Zjednoczonych Emiratów Arabskich" - czytamy dodatkowo w komunikacie NIZP-PZH.

Wzrost zachorowań w Polsce odnotowano w tym samym czasie.

"Dziennik Gazeta Prawna" podaje, że jedną z przyczyn wzrostu zakażeń salmonellą może być niestosownie w Polsce formaldehydów. Portal Informacyjny Unii Europejskiej twierdzi dodatkowo, że Polska i Hiszpania jako jedyne państwa w UE sprzeciwiły się stosowaniu środków biobójczych w paszach dla kur. "Euroreporter" sugeruje, że salmonella jest konsekwencją tej decyzji.

Polscy eksperci są innego zdania. "Uważam, że obecne zjawisko salmonellozy to pochodna spadku do granicy opłacalności produkcji drobiu i żywca. Być może producenci pasz i rolnicy sięgają po coraz tańsze rozwiązania, przez to i mniej bezpieczne – podkreśla w rozmowie z "Dziennikiem Gazetą Prawną" prof. Romuald Zabielski z Katedry Chorób Dużych Zwierząt z Kliniką Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW.

Co więcej, specjaliści z Głównego Instytutu Weterynarii zaznaczają, że formaldehyd utracił status środka biobójczego. Obecnie jego producent stara się o rejestrację jako dodatku do pasz. A z badań wynika, że nie są one nośnikiem pałeczek salmonelli.

2. Objawy zakażenia salmonellą

Eksperci podkreślają, że salmonelloza najczęściej spowodowana jest głównie bakterią Salmonella Enteritidis.

- W przebiegu takiego zatrucia pojawiają się bóle brzucha, wymioty, nudności, złe samopoczucie, biegunka. Ze względu na niewykształconą jeszcze odporność organizmu, najsilniej chorują dzieci oraz osoby starsze, po 65. roku życia. U nich może wystąpić wodnista biegunka z krwią oraz odwodnienie - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr Michał Sutkowski, rzecznik prasowy Kolegium Lekarzy Rodzinnych.

- U osób dorosłych i cieszących się dobrym zdrowiem, salmonelloza może przebiegać łagodnie. Wtedy objawia się silną, ale krótkotrwałą biegunką i ustępuje po 1-2 dniach - precyzuje dr Sutkowski.

3. Jak się uchronić przed salmonellą?

Do zakażenia salmonellą dochodzi wskutek zjedzenia zainfekowanych produktów. Najczęściej są nim jaja.

Bakteria ginie w efekcie obróbki cieplnej. Dlatego, aby uniknąć choroby, należy produkty ugotować, usmażyć lub upiec. W okresie największych upałów bezpieczniej będzie też zrezygnować z kremów z jaj ucieranych, domowych majonezów, jaj sadzonych czy tatara.

Przeczytaj także:

Pałeczek salmonelli nie niszczy mróz. Wręcz przeciwnie - w lodówce czy zamrażalniku przechowują się one bardzo dobrze. Rozwijają się natomiast w cieple, wilgoci i przy obecności białka. Poza żywym organizmem mogą przeżyć nawet kilka miesięcy.

- Przestrzegam przed surowym i niedopieczonym mięsem, lodami z niesprawdzonych lodziarni oraz zalecam częste mycie rąk - mówi Sutkowski. Ekspert dodaje także, że jednym z czynników nasilających objawy salmonellozy i jej sprzyjających jest przyjmowanie inhibitorów pompy protonowej, czyli leków dostępnych bez recepty i stosowanych na zgagę, niestrawność czy przy chorobie wrzodowej żołądka.

Preparaty te zwiększają pH soku żołądkowego, zmniejszając poziom kwasu. W efekcie żołądek trafi naturalną barierę ochronną i w razie spożycia bakterii salmonelli, dochodzi do szybkiego jej namnażania się.

Jeśli chcesz uniknąć zakażenia, uważaj także na produkty zanieczyszczone odchodzami zwierząt. Myszy i szczury również mogą być nosicielami salmonelli.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze