Trwa ładowanie...

"Specyficzne objawy". Ostrzegają, że w żołądku rozwija się rak

 Anna Klimczyk
Anna Klimczyk 21.05.2024 12:36
Biała śmierć? Chorują już 30-latki, wcześniej się to nie zdarzało
Biała śmierć? Chorują już 30-latki, wcześniej się to nie zdarzało (Getty Images)

Nowe badania udowadniają, że nadużywanie soli zwiększa ryzyko wystąpienia raka żołądka aż o 40 proc., a niestety coraz więcej młodych osób słyszy tę diagnozę. - Leczę już trzydziestolatków z nowotworem żołądka - przyznaje dr n. med. Paweł Potocki, onkolog kliniczny.

spis treści

1. Biała śmierć?

Zachorowalność na nowotwory wzrasta na całym świecie. Z Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że z chorobą nowotworową żyje w Polsce ponad 1,17 mln osób, a każdego roku przybywa około 170 tys. nowych zachorowań. Lekarze i dietetycy jako główne przyczyny tego zjawiska wymieniają: nieodpowiednią dietę, siedzący tryb życia, otyłość czy brak aktywności fizycznej.

Eksperci jak mantrę powtarzają, że to, co jemy i pijemy, wpływa na nasze zdrowie, a także na ryzyko powstawania nowotworów. Jednym z produktów, którego nie powinniśmy nadużywać, jest sól.

Zobacz film: "Lekarze o polskiej lekomani. Pacjenci wierzą, że pigułka pomoże na wszystko"

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu wykazali, że u osób często dosalających żywność, ryzyko zachorowania na raka żołądka jest o około 40 proc. wyższe w porównaniu do tych, które tak często nie korzystają z solniczek. Wyniki badania opisano w czasopiśmie "Gastric Cancer".

Dotychczasowe badania dotyczące związku pomiędzy spożyciem soli a rakiem żołądka koncentrowały się przede wszystkim na mieszkańcach Azji, którzy stosują dietę bogatą w sól. Jednak tym razem naukowcy postanowili przeanalizować dane dotyczące przypadków raka żołądka w kontekście mieszkańców Europy.

- Od lat wiemy, że nadmierne spożycie soli może wpływać na występowanie raka żołądka. Zachorowalność na ten nowotwór drastycznie spadła w momencie upowszechnienia się lodówek, gdy nauczyliśmy się przechowywać żywność inaczej, niż dodając do niej konserwanty. Przez całe stulecia głównym sposobem przedłużania świeżości np. mięsa było jego solenie - wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Paweł Potocki, onkolog kliniczny w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie.

2. Nie przekraczaj dziennego limitu spożycia

Jak podaje WHO, dopuszczalny dzienny limit soli to pięć gramów, przy czym dotyczy on nie tylko tej soli, która trafia do naszych potraw w procesie gotowania. Mowa także o soli, którą do żywności dodał producent. Do najbardziej słonych produktów należy żywność wysokoprzetworzona, sery, wędliny, a nawet pieczywo.

Wysoki udział soli i sodu w diecie wiąże się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia osteoporozy, nadciśnienia tętniczego i kamicy nerkowej. Niektóre badania sugerują, że nadmiar soli sprzyja również zaburzeniom węglowodanowym, w tym cukrzycy typu 2.

- Wszystko jest trucizną w nieodpowiedniej dawce. Powinniśmy pilnować, aby nie przekraczać dziennego limitu spożycia soli, ale musimy także pamiętać, że nie możemy jej zupełnie wyeliminować z diety. Nie da się żyć bez soli. Sód jest najważniejszym elektrolitem odpowiedzialnym za zachowanie ciśnienia osmotycznego w naszym osoczu i w przestrzeni zewnątrzkomórkowej. Dlatego stosujmy ją, ale z rozsądkiem - apeluje dr Potocki.

Ten rozsądek może uratować nasze zdrowie i życie. Rak żołądka to jeden z najczęstszych i najbardziej śmiercionośnych nowotworów wykrywanych w Polsce. Według statystyk rocznie około 6 tys. osób słyszy taką diagnozę.

- Do czynników ryzyka raka żołądka zaliczamy: zakażenie bakterią Helicobacter pylori, zapalenie żołądka oraz chorobę wrzodową. Rak żołądka jest jednym z nowotworów tytoniozależnych. Na jego rozwój wpływa także spożywanie alkoholu. Zatem im więcej konsumujemy tych używek, tym ryzyko rozwoju nowotworu żołądka wzrasta - tłumaczy onkolog kliniczny.

- Na ten nowotwór częściej chorują mężczyźni. Jest także kwestia genetyki. Nasz organizm ma wiele mechanizmów, które zabezpieczają nas przed powstawaniem nowotworów złośliwych. Jednak u części osób niektóre z tych mechanizmów genetycznie funkcjonują gorzej. One również są w grupie ryzyka - dodaje.

3. Widzisz u siebie te objawy? Skonsultuj się z lekarzem

Ekspert podnosi również, że rak żołądka jest diagnozowany u coraz młodszych osób.

- Niestety to jest smutna epidemiologiczna prawda, że przesuwa się w dół średni wiek zachorowania na nowotwory złośliwe. Leczę już 30-latków z nowotworem żołądka. To jest coś, czego moi starsi koledzy w swojej praktyce nie doświadczali - przyznaje dr Potocki.

Onkolog wskazuje także, że rak żołądka to choroba, która na początku zwykle przebiega bezobjawowo. Najczęściej pacjent słyszy diagnozę, kiedy choroba jest już zaawansowana, a leczenie trudne.

- Jest taka grupa objawów, która jest zawsze niepokojąca onkologicznie i powinna nas skłonić do wizyty do lekarza. Zaliczamy do nich: nawracające gorączki, niekontrolowany spadek wagi i nocne poty. Natomiast objawy specyficzne nowotworu żołądka to: dyskomfort w górnej części brzucha, wzdęcia, odbijanie, brak łaknienia, utrata masy ciała, wymioty, objawy związane z jawnym lub utajonym krwawieniem z przewodu pokarmowego, takie jak np. smoliste stolce. Apeluję, by jak najszybciej skonsultować się z lekarzem, jeśli zaobserwujemy u siebie te symptomy - podsumowuje dr Potocki.

Anna Klimczyk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze