Spowalnia starzenie mózgu. Może ochronić przed demencją
Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia do 2050 roku na którąś z form demencji będzie cierpieć aż 153 mln osób na całym świecie. Badacze intensywnie poszukują sposobu, by zapobiec zaburzeniom neurodegeneracyjnym. Okazuje się, że pomóc w tym może pewien mikroelement.
1. Rośnie liczba chorych. Leku nie ma
Na świecie co trzy sekundy ktoś zapada na jedną z form demencji. W Polsce mamy już ok. pół miliona chorych z otępieniem, z czego ponad 350 tysięcy ma alzheimera.
Procesy neurodegeneracyjne są nieuchronne w procesie starzenia organizmu, co więcej, niestety nie da się ich odwrócić. Rozpoznanie otępienia rozpoczyna trudny czas choroby, która trwa od dwóch do 20 lat. Narastające otępienie umysłowe powoli odbiera sprawność intelektualną, zdolności poznawcze, aż wreszcie sprawia, że chory jest całkowicie niezdolny do samodzielnej egzystencji.
Choć na demencję nie ma lekarstwa, to można opóźnić jej pojawienie się. Coraz więcej badań wskazuje na związek pomiędzy sprawnym i zdrowym mózgiem, a utrzymywaniem aktywności intelektualnej oraz fizycznej. Naukowcy odkryli, że demencji przeciwdziała też odpowiednia dieta, z kolei procesy neurodegeneracji przyspiesza żywność wysokoprzetworzona, w tym produkty bogate we fruktozę.
Do kluczowych składników zapewniających zdrowy mózg należą:
- lecytyna,
- witaminy z grupy B, zwłaszcza B1 i B12,
- nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3,
- tauryna i luteolina,
- cynk,
- żelazo,
- miedź,
- magnez.
2. Przed demencją chronić może jeden pierwiastek
Pozytywny wpływ magnezu na mózg potwierdzają też najnowsze doniesienia. Badania przeprowadzone przez Neuroimaging and Brain Lab na Australian National University (ANU) wskazują, że zwiększenie udziału magnezu w naszej diecie, spowalnia proces starzenia się mózgu i zmniejsza ryzyko demencji. Dowiodła tego analiza ponad 6000 „zdrowych poznawczo” uczestników w wieku od 40 do 63 lat z Wielkiej Brytanii.
Okazało się, że ludzie, którzy spożywają ponad 550 miligramów magnezu dziennie, mają przed 55. rokiem życia mózg młodszy o rok niż osoby, których dieta dostarcza ok. 350 miligramów pierwiastka.
"Nasze badanie pokazuje, że 41-procentowy wzrost spożycia magnezu może prowadzić do mniejszego kurczenia się mózgu związanego z wiekiem, co wiąże się z lepszymi funkcjami poznawczymi i niższym ryzykiem lub opóźnionym początkiem demencji w późniejszym życiu" – informuje w komunikacie prasowym główna autorka badań, Khawlah Alateeq.
Badacze apelują, by dbanie o mózg poprzez poprawę diety zacząć jak najwcześniej.
"Badanie pokazuje, że wyższe spożycie magnezu w diecie może przyczynić się do neuroprotekcji na wcześniejszym etapie procesu starzenia, a efekty zapobiegawcze mogą być widoczne w wieku 40 lat lub nawet wcześniej. Oznacza to, że ludzie w każdym wieku powinni zwracać większą uwagę na spożycie magnezu" – tłumaczy badaczka.
Najlepszymi źródłami magnezu w pożywieniu są:
- kakao i czekolada,
- zielone warzywa liściaste,
- nasiona roślin strączkowych,
- kasza i pieczywo pełnoziarniste,
- orzechy włoskie, migdały i pestki dyni,
- niektóre owoce – jabłka, banany.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.