Tłuszcze a serce
To jakie rodzaje tłuszczy spożywamy, ma ogromny wpływ na kondycję naszego serca. Zawarte w nim składniki mogą albo podwyższać poziom złego cholesterolu, albo go obniżać.
Zbyt wysokie stężenie frakcji LDL we krwi jest jednym z głównych czynników rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej serca. W konsekwencji nadmiar może prowadzić do zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu. Są jednak i takie tłuszcze, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. To właśnie one powinny na stałe gościć w naszej diecie.
1. Tłuszcze na cenzurowanym
Masło, smalec, mięso, olej palmowy, sery – w tych produktach prym wiodą tłuszcze nasycone (laurynowy, mirystynowy, palmitynowy i stearynowy). Spożywane w nadmiarze podwyższają poziom cholesterolu we krwi. Mają stałą konsystencję, są bardziej odporne na utlenianie.
Obecnie spożywamy ich zbyt dużo, dlatego warto nieco ograniczyć ich udział w codziennej diecie. Sięgajmy po smalec sporadycznie, masło zastąpmy miękką margaryną kubkową, wybierajmy dobrej jakości sery i wędliny.
Na cenzurowanym znajdują się również tłuszcze trans (TFA). Nie tylko zwiększają one stężenie cholesterolu LDL, ale powodują też wzrost poziomu trójglicerydów. U osób mało aktywnych fizycznie ich nadmiar prowadzi do otyłości i zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Tłuszcze trans w sposób naturalny występują w przyrodzie. Znajdziemy je m.in. w mleku i jego przetworach oraz mięsie (zwłaszcza baraninie i wołowinie). W takiej postaci nie stanowią zagrożenia dla zdrowia.
Niebezpieczne są natomiast przemysłowe tłuszcze trans, które powstają w wyniku częściowego uwodornienia (utwardzenia) olejów roślinnych – wzbogaca się je cząsteczkami wodoru i poddaje działaniu wysokiej temperatury. W efekcie powstaje utwardzony kwas tłuszczowy o stałej konsystencji. Dodaje się go zwłaszcza do produktów cukierniczych. Znajdziemy go w batonach, wafelkach lub ciastkach, zwłaszcza tych, które mają długi termin przydatności do spożycia.
2. Tłuszcze dobre dla serca
Niezwykle cenne dla układu sercowo-naczyniowego są z kolei wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i 6. Są organizmowi niezbędne, by mógł prawidłowo funkcjonować.
Kwasy omega-3 pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, ponadto wykazują działanie przeciwzapalne. Wspierają pamięć i koncentrację, poprawiają nawilżenie skóry i chronią stawy. Są też niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu. Z kolei kwasy omega-6 wzmacniają układ nerwowy, wspierają pracę nerek i wątroby.
Zarówno pierwsze, jak i drugie są więc sprzymierzeńcami naszego zdrowia. Organizm ich potrzebuje, a naszym zadaniem jest mu ich dostarczyć. Gdzie zatem je znajdziemy? Przede wszystkim w tłustych rybach morskich, które powinny gościć w naszym jadłospisie. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdują się również w olejach, np. słonecznikowym, kukurydzianym i lnianym. Ich cennym źródłem są również orzechy włoskie i migdały.
Prawidłowej pracy serca sprzyjają też sterole roślinne obniżające poziom cholesterolu we krwi. Występują one w ziarnach rzepaku, słonecznika czy sezamu, jednak w naszej codziennej diecie ich ilość jest niewystarczająca, by wykazały działanie terapeutyczne. Dlatego też o sterole roślinne wzbogaca się niektóre produkty spożywcze, np. jogurty i margaryny do smarowania pieczywa.
Zdrowa dieta to jednak nie wszystko. Bardzo ważna jest aktywność fizyczna, którą należy regularnie podejmować. W ten sposób zmniejszymy nadmiar masy ciała, obniżymy ciśnienie tętnicze, zwiększymy stężenie dobrego cholesterolu i poprawimy swoje samopoczucie.
Racjonalna dieta nie ma nic wspólnego z unikaniem tego, co smaczne. Najważniejsze w tym zakresie to zachowanie zdrowego rozsądku i wiedza na temat tego, co nasze serce lubi, a co mu szkodzi.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.