Dieta dla kobiety w ciąży (WIDEO)
Żywienie kobiet w ciąży
Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne, szczególnie w czasie ciąży, kiedy trzeba dbać nie tylko o zdrowie matki, ale także o prawidłowy rozwój dziecka. Czy piramida żywienia wyróżnia się czymś szczególnym w porównaniu z typową piramidą żywienia? Jakie produkty bezwzględnie powinny się znaleźć w menu przyszłej mamy? Co jest najlepszym dla przyszłej mamy źródłem składników odżywczych? Na te pytania odpowiada dietetyk Marta Michalak-Tomasik.
Dieta kobiety w ciąży powinna być przede wszystkim urozmaicona tak, aby pokrywała wszystkie potrzeby żywieniowe matki i dziecka. Podstawą piramidy żywieniowej dla kobiet w ciąży są produkty zbożowe z pełnego ziarna. Są to np.: pieczywo razowe, płatki zbożowe, muesli, kasza gryczana, kasza jęczmienna, ryż brązowy, makaron razowy. Produkty pełnoziarniste są cenny źródłem błonnika, który zapobiega zaparciom w ciąży, ułatwia trawienie i pozwala szybko się nasycić. Oprócz tego, w produktach pełnoziarnistych znajdują się witaminy z grupy B, żelazo, cynk i magnez. Kobieta w ciąży powinna spożywać tych produktów około 8 porcji dziennie, przy czym jedna porcja to np. 1 kromka chleba, czy 3 łyżki kaszy.
Drugą ważną grupą produktów żywieniowych dla kobiet w ciąży są warzywa i owoce. Zapotrzebowanie na nie w ciąży wynosi około 600-700 gramów dziennie. W pierwszym trymestrze należy je podzielić na 3 porcje owoców i 4 porcje warzyw, w drugim i trzecim trymestrze należy zwiększyć ich ilość do 4 porcji owoców i 5 porcji warzyw dziennie. Szczególnie zalecane są warzywa zielone, które dostarczą kwasu foliowego, a także żółte, pomarańczowe i czerwone, zawierające dużo beta-karotenu.
Trzecia grupa produktów zalecanych w ciąży to produkty nabiałowe, które dostarczają wapnia. Zalecana ilość wapnia to 1000 mg dziennie – tyle, ile zawierają 3 szklanki mleka.